Gerinc problémák félrediagnosztizálása: hőemelkedés, szájszárazság, bizsergés az arcon, eldeformálódott ujj, láb fájdalom stb.

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kínai orvoslás

Forrás: prof. Dr. Do Thanh Kiem, A gerinces ember

Megtiszteltetés, hogy orvosoknak, gyógyszerészeknek szóló szaklapokban is írhatok felfedezéseimről. Ezúttal vázlatszerűen szeretném leírni, hogy hogyan fordulhat elő a félre diagnosztizálás, így a terápia is természetesen „elcsúszik”… Nemhiába az emberi test működésének megértése az egyik legnagyobb misztérium.

Ebben a témában már írtam cikkeket: A gerinc, nyak és hátfájdalmak megelőzése és kihez fordulhatunk, ha baj van? 

Gerinc problémák nélkül boldogan és a szűnni nem akaró gerinc fájdalmak, zsibbadás, pánik megszüntetése

Meditációban jelentkező gerincfájdalom, befeszült gyomorizom, gyomorfájás, hasnyálmirigy problémák kezelése

A csontkovácsolás, masszírozás megelőzheti a szívrohamot, gerincsérvet és a derékfájást, makacs fejfájást (migrént) is?

Az elmeszesedett gerinc nyomhatja a kifutó idegeket, mely fájdalmat, vagy zsibbadást okozhat. Emiatt sokszor téves a diagnózis. És sok esetben nincs fájdalom, pedig előrehaladott a meszesedés, de a láb és kézujjakon, vagy a térdízületben is jelentkezhet a fájdalom. Így érthető, hogy könnyű más betegséggel összekeverni a gerinc különféle problémáit.

 

Mi az, ami nem gondolnánk, hogy gerinc meszesedést okoz?

A belső szervek vagy idegrendszer megzavart működése is okozhat gerincmeszesedést. A porckorong sérvnél a csigolya elcsúszhat. A meszesedés pedig általában 25 év fölött jelentkezik, de ha probléma volt a gerinccel, akkor akár még hamarabb.

 

31 csigolyánk van

– nyaki csigolya C1-C7-ig (cervicalis)
– háti csigolya T1-től T12-ig (thorax)
– ágyéki csigolya L1-től L5-ig (lumbalux)
– keresztcsont S1-től S5-ig (sacrum)
– farokcsont 2-3 csökevényes csigolya (coccygeum)

Ha gyenge a hasizom, a görbület (lordózis) fokozottabb.

 

A nyaki szakasz meszesedésének tünetei megtévesztők lehetnek

Reumás tünetekhez hasonló tünetek is felüthetik a fejüket a nyaki meszesedés alkalmával: nyak, váll, alkar, kéz, ujjak fájdalma, zsibbadás, mellkas bal oldalán fájdalom a nyak, váll, kar, fej fájdalmával szédüléssel, vegetatív idegrendszer zavara, libabőrösödés izzadás után és nyak-váll-kar fájdalom, kiszáradt száj és arc érzékzavara (zsibbadás, tűszúrás érzés arcon, nyelési nehézség, fájdalmas kiszáradt szem és nyak, váll, kar fájdalom fejfájással, libabőr, izzadás, glaucoma (zöldhályog) szerű tünetek távollátással, kar, kéz erejének csökkenése, dagadt, eldeformálódott ujjak, fejfájás

 

Háti szakasz degenerációja

Összetéveszthető a tüdő, máj, gyomor, epe betegségekkel és tüdő betegségekhez hasonló tünetek mellkas fájdalommal, hőemelkedéssel (erős fájdalomtól). De a hasfájás (akut máj, epehólyag gyulladás tünetéhez hasonló, de a bőr nem sárgul be) és a háti szakasz degenerációjának szövődménye is felütheti a fejét…

 

Ágyéki szakasz degenerációja

Derékfájás (lumbágó), isiász, az innen eredő idegek irányítják az alsó végtagok működését, így a lábakban okoz fájdalmat a porckorongsérv, mely érzészavarokkal társulhat. A lábszár fájdalom és görcs a porckorong által nyomott ülőideg sérülést jelezhet, ilyenkor általában csak éjszaka az egyik lábban jelentkezik, mely nem tévesztendő össze a kalcium hiánykor jelentkező fájdalommal.

Ide sorolható a comb lágyékközeli részének fájdalma, mely általában csak egyik lábnál jelentkezik. Fontos megjegyezni, hogy a csípőízület fájdalma (gerinc ágyéki szakasz meszesedése) összetéveszthető a csípőízület egyéb betegségeivel. Ahogyan a térd fájdalom (belső, külső ponton) sem feltétlen térdízületi gyulladás vagy degeneráció és a talpizzadás is lehet vegetatív idegrendszer zavara stb.

 

Emiatt csökken az idősödő ember magassága

A porckorong súlyának 85 %-a víz. És a felnőtt ember negyede porckorongokból áll. Ez csökken idővel, így az idősödő ember magassága is csökken.

 

Okok

– genetikai okok
– biokémiai változások
– mechanikai sérülések
– stressz
– kopás (általában a legmozgékonyabb rész kopik el pl. nyaki C4, C5, C6, ágyéki L4, L5, a háti csigolyák ritkábban

 

Sportágak, melyek okozhatnak porckorong sérvet

– tenisz
– golf
– síelés

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Segítsd kérlek támogatással a honlap fenntartását, kutatómunkámat

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
lézerterápia, akupunktúra, elektroakupunktúraporckorongsérv műtét, káros sportok, gerincsérv, csigolya meszesedés