A hagyományos (ősi) tibeti és népi orvoslás (etnomedicina)

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kínai orvoslás, tibeti orvoslás

Forrás: dr. Tamási József (szerk.) – Természetgyógyászati alapismeretek

A vázlatszerűen megírt természetgyógyászati témám ma a hagyományos tibeti és népi orvoslásról fog szólni. Ismét lényegre fókuszálva szedtem össze a legfontosabb információkat ezekről az ősi tudományokról.

A hagyományos tibeti gyógyászat

Fejlett szintézise a Hippokratész és galénoszi görög medicinának, indiai és kínai gyógyászatnak. A VIII. században ült össze az első orvoskongresszus Tibetben ebből a témából kifolyólag. A XII. század óta leírt formában szerepel a tibeti medicina, többféle támadásoknak kitéve. Ezt a holisztikus gyógyító rendszert (diéta, megfelelő életmód, gyógyszerek) a buddhista filozófiához kötjük.

 

Alapjai

Minden élő és élettelen öt kozmikus energiából (őselemből) áll: éter, levegő, víz, tűz, föld. Ezek ősképeket jelentenek, tehát nem feltétlen szó szerint kell őket értelmeznünk. Náluk erre épül az anatómia is, ezáltal a betegség és a gyógyszer azonos anyaggal bír. A testet három testnedv (életnedv) és testet felépítő hét alkotórész alkotja meg.

 

Életnedvek (testet élettanilag alkotják)

– szél (életáram) – Rlung, vágy
– epe (életenergia) – Mkhrisz-Pa (tűz, levegő elem), harag
– nyálka (életerő) – Bad-Kan (föld, víz elem), tompultság

A három nedv közül a legfontosabb a rlung, mely az izgatottságért felelős, illetve a kórokozók koncentrációjáért. Ez a három főbűn (hiba) egyikéből, a vágyakozásból ered. A tudati és izomtevékenységet irányítja, és öt típusa van:

– életfenntartó
– felfelé mozgató
– szétterjedő
– tűszerű
– lefelé tisztító

Ezek felelősek a szívverésért, légzés ritmusáért a test mozgásáért. Az mkhrisz-pa („lángra lobbanás”) szintén az egyik főbűnből (hiba), a haragból ered. Hatására beindul a tűz és a levegő elem túltengése. A harmadik főbűn (hiba) a tompultság, és a cikkben felsorolt három bűn (harag, vágy, tompultság) okozza az egyensúly (mkhrisz-pa, rlung és bad-kan) felborulását, azaz a betegségek állapotát. A bad-kan a folyékonyságot jelöli. Az mkhrisz-pa jellemzője, hogy az egész testben megtalálható a test hőjét képviselve és így a test életének hosszát határozza meg.

Nekem a hiba fordítása jobban tetszik a bűn helyett, főleg a buddhizmust ismerve, ahol pl. nem parancsolatok, hanem javaslatok vannak. A keresztény terminológiában is azt mondják, hogy a bűn eredeti jelentése elvétés volt, csak rosszul lett lefordítva. A bűntudatkeltése más irányba vinne el minket, melyre nincs szükségünk a kiteljesedéshez.

Hét alaptípus

– tiszta Rlung
– tiszta Mkhrisz-Pa
– tiszta Bad-kan
– Rlung és Mkhrisz-Pa összetett típus
– Rlung és Bad-Kan összetett típus
– Bad-kan és Mkhrisz-Pa összetett típus
– Rlung és Bad-Kan kevert típus

A testet felépítő alkotórészek

– táplálékesszencia, mely felszívódik
– vér
– izomszövet
– zsírszövet
– csontszövet
– csontvelő
– sperma / epe

A rendellenességet kiváltó okok

– évszakok hatása
– helytelen étrend
– kórokozók hatása
– nem megfelelő életmód

A betegség kifejlődésének módjai

– bőrön terjed
– húsban terjed
– erekben terjed
– az öt tömör szervben marad meg (a tömör szervek a kínai medicinában a yin szervek, lásd Fu- szervek)
– a csontokhoz kötődik
– üreges szervekben rakódik le

Diagnózis felállítása

Hasonlóan a kínai gyógyászathoz, a kikérdezésen, megfigyelésen és tapintáson alapszik.

 

A nyelv és vizelet alapján levont következtetések

– vörös, száraz és durva (rlung betegség esetén). Erre a betegségre utal az is, ha kékes, habos a vizelet.
– vastag, száraz lepedék fedi (mkhrisz-pa betegség esetén). A vizelet vöröses sárga, gőzös, büdös.
– halvány, puha, nedves lepedékkel borított (bad-kan betegség). Fehér a vizelet, szaga, gőze csekély. A nyugati medicinában a szalmasárga vizelet a jó, de ez nyilván függ attól, hogy mennyi vizet iszunk. A bad-kan állapotot nem megfelelő táplálkozás, cselekedet vagy trauma válthatja ki és bizonyos speciális tulajdonságok lecsökkennek ezáltal.

 

Pulzusvizsgálat

– üres, lebegő, meg-megáll (rlung)
– gyors, kiterjedt, hömpölygő (mkhrisz-pa)
– hanyatló, lassú (bad-kan)

Így nevezi a Négy Tantrából származó leírás.


Terápia

– megfelelő táplálék
– megfelelő életmód
– külső gyógymódok pl. moxaterápia
– gyógyszerek

A moxaterápia (moxibúciós) lényege

A moxaterápia (meggyújtott gyógynövény rúddal a bőr felületét égetik meg egy pillanatra,  a kínai medicinában a bőr felület fölé tartják egy ideig, vagy kis dobozkába helyezik el) emeli az endorfin szintet és leukocytaszámot (húgyutak, prosztata, vese gyulladását jelzik) és a vörös vértestek számát, ezen kívül hatására a sebgyógyulás gyorsul, az immunrendszer stimulálódik. A moxibúciós terápia (a hagyományos kínai orvosláson belül az akupunktúrához tartozva ingerterápiának számít) a yang energia mozgatására alkalmas, ezért hideg-nedves kórképeken, energiahiányos állapotok, illetve pangások megszüntetésére, prevencióra alkalmazzák.

A rlung betegek legyenek minél többet napon és barátok társaságában. A mkhrisz-pa betegek pedig hűvös helyen, vízparton, tartózkodjanak a nehéz fizikai munkától, nyugalomban éljenek. A bad-kan éljen aktív életet, tartózkodjon melegben, mozogjon, sportoljon. A gyógyszerek között ásványi, állati, növényi alkotóelemek vannak ebben a gyógyászati eljárásban. A rlung-osoknál beöntést, a mkhrisz-panál hashajtót, a bad-kannál pedig hánytatást alkalmaznak az emésztőcsatorna tisztítására.

Patológiás területek

– rekeszizomig a test felső része
– rekeszizom és medence közötti terület
– a medence alatti rész

 

Hagyományos (ősi) népi orvoslás (etnomedicina)

A Föld lakosságának 70-80 %-ának esetében (WHO szerint) természetes gyógymódokat (lásd hagyományos) használunk. A hagyományos gyógyászat alatt természetgyógyászatot értünk, mely ősi tudomány és nem modern medicina.

[adrotate group=”6″]

A természetgyógyászat nyugati orvostudománnyal (allopátia) történő szembeállításakor gyakran használják helytelenül a modern medicina esetében a hagyományos orvoslás kifejezését, mely nem helytálló. Csontrakó, jós, füves, bába névvel illették eleink a gyógyító embereket, akik nyilván nem végeztek orvostudományi egyetemet, csak gyógyítottak…

 

Gyógyanyagok (materia medicina)

A gyógyítás alkalmával állati, növényi és ásványi eredetű anyagok segítségével hajtják végre a kezelést. Egyre több igény van az etnobiológia, etnoökológia, környezetorvoslás stb. iránt az orvosi egyetemen is. Sok esetben a modern orvostudomány eredményei szerénynek mondhatóak, ahol nagy szolgálatot tehet a természetgyógyászat, pl. a harmadik világ országaiban, társadalmi beilleszkedési zavarok, Culture-Bound-Syndromes esetében.

A magyar népi orvoslás

Erről már írtam korábban, lásd ősmagyar megközelítések a gyógyászatban, melyben a rákot is gyógyították. A kutatások 1945-ig elírt eredményeiről Vajkai Aurél írt összefoglaló tanulmánykötetet. A magyar népi orvoslás történetéről Oláh Andor tanulmánykötete áll rendelkezésünkre, ha szeretnénk jobban elmélyedni a témában.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
ajurvéda, ayurvéda, természetgyógyászatyin, yang, jin, jang, HKO