A boldogság terv titka és tudatosítása – A jó pszichológus vagy segítő, lélekgyógyász elvezet minket a boldogság nyomában

 In pszichológia, Pszichológia, medicina és egyéb (cikkek)

Ezek a cikkek sajátságos életszemléletemről szólnak, kérem ne tekintse őket szakpszichológiai írásoknak.

A boldogságról már írtam korábban többször:

A boldogság nyomában, avagy azonnali ötletek (boldogság terv). A jó pszichológus, lélekgyógyász, segítő hogyan inspirál minket? – mi a boldogság, a boldogság titka
pszichológus, jó pszichológus, a boldogság nyomában, a boldogság titka, a boldogság, boldogság terv, lélekgyógyász, segítő

 

Ki ne vágyna a boldogságra? Ami mindenkinek mást jelent. A válasz egyértelműnek tűnik, azonban most a tűnik szón van a hangsúly. Sokan a megszokott dolgokhoz szeretnek ragaszkodni, még akkor is, ha ezek boldogtalansággal töltik el az illetőt. Később, mikor egyre több negatívum jelentkezik az életükben e viselkedésnek köszönhetően, és felszólítjuk a változtatásra, akkor azzal a frázissal élnek, hogy ,,könnyű azt mondani…”

 

Senki sem mondta, hogy egyszerű, mindazonáltal érdemes megpróbálnunk változtatni, ha nem vagyunk elégedettek életünkkel. Nem mindegy, hogy mi irányítjuk a ,,csónakunkat” vagy hagyjuk azt össze-vissza sodródni.
Tehát az első, maga a felismerés, hogy észreveszem: ha nem tetszik valami, meg kell változtatnom azt vagy önmagamat. Fontos, hogy minek nevezzük el az adott jelenséget, mert ezzel is csak a problémát fokozzuk, hiszen hibásan rögzül tudatunkban az adott elképzelés. Gondoljunk a szavak erejére, mely hat a tudattalanukra is

Hozzávetőlegesen 10 %-ban használjuk ki a lehetőségeinket a problémák megoldása és a boldogság elérése kapcsán (konkrét módszer a cikkben, mely segít megnövelni ezt az arányt) – kollektív, kozmikus tudattalan, tudatalatti fogalma, használata, befolyásolása, átprogramozása, kozmikus tudatfeletti, tudatelőttes,

 

így nem mindegy, hogy lehetetlennek vagy megoldandó feladatnak tekintjük az adott szituációt (lásd pl. agykontroll):

Egy természetes fájdalomcsillapító, mely kifogyhatatlan és bárki használhatja bármikor – José, Silva, agykontroll, Hippokrátész

Tegyük fel a kérdést, hogy miért nem vagyok boldog, min kell változtatnom ahhoz, hogy elérjem kívánságomat. Sablonszerűnek és kézenfekvőnek látszik ez a megközelítés, ám ne feledkezzünk el arról, hogy sokszor az egyszerű dolgok segítenek problémáink orvoslásában. Egy néhány fillérért vásárolt gyertya világosságot ad, amelynek segítségével megtalálhatjuk a sötétben az elvesztett bankót, ami a gyertya többszörösét éri.
Sokszor érezzük úgy, hogy nehéz megváltoztatni életünket. Gyötrődünk, mielőtt a megváltást jelentő döntést megszüljük. Mindaddig míg szenvedünk, rabok vagyunk saját boldogtalanságunk szigetén.

Jelen lenni – a boldogság terv része

Általában mindent a múlt szemüvegén keresztül tekintve teszünk meg, mert ez biztonságot ad, de ezáltal olyanokká válunk, mint egy komputer. Nem lesz bennünk semmi élő.


Gyakorlati technikák a boldogság nyomában

Reagáljunk spontán a dolgokra, tegyük azt meg, ami először eszünkbe jut, és ne agyaljunk semmit az adott cselekedeten. Kezdésnek egyszerű dolgok is megteszik (például ha kutyánkat most egy másik útvonalon visszük el sétálni).
Eleinte ágálni fogunk ellene, de ez csak a megszokás miatt van, amiből nehezen kerülünk ki (lásd komfortzóna).

Figyeljünk magunkra és közben a környezetre (szagokra, színekre, szellőre stb.), de csak arra, ami körülvesz és az adott pillanatban megtörténik, ne hozzuk be a múltat vagy a jövőt a különféle összehasonlítgatásokkal!

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

keresés

AJÁNLOTT CIKKEK
pszichoszomatikatestbeszéd