Indiai guru, professzor és a béke hírnöke – a boldogság nyomában, a boldogság titka, boldogság terv, lélekgyógyász

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), érzelmek

Forrrás: prof. Sri Sri Ravi Shankar, Időtlen beszélgetések

Ezek a cikkek sajátságos életszemléletemről szólnak, kérem ne tekintse őket szakpszichológiai írásoknak.

Sri Sri Ravi Shankar a boldogság nyomában (világszinten)

Érdemes személyesen találkoznunk Sri Sri Ravi Shankarral, akinek fókuszált, csillogó szemei mély tudatosságról, békéről és bölcsességről adnak tanúbizonyságot – a boldogság nyomában, a boldogság titka, a boldogság, boldogság terv, lélekgyógyász, segítő, pszichológus. Több egyetemtől kapott tiszteletbeli doktori címet, mégis az egyszerűség ás alázat hatja át mondandóját.

Azt hangoztatja, legyünk olyan ártatlanok, mint a gyerekek. Eddig 150 országban van önkéntesekből álló humanitárius szervezete, melyek többek között a békét hozhatják el az emberek számára. Stresszkezelő képzéseik a jóga alapjaira építenek (lásd pránajáma). Hihetetlen, hogy egy ember képes, egy ilyen hatalmas szervezetet felépíteni és több millió embernek segíteni, megváltoztatni életét. Egyre több ilyen ember akad, de voltak régen is, gondoljunk Teréz anyára vagy Gandhira.

[adrotate group=”4″]

A boldogság titka és boldogság terv – lélekgyógyász, segítő, pszichológus

Gépies tevékenységek jellemeznek minket, melyből fel kell ébrednünk, hogy lássuk a valóságot. Itt megemlíteném a behaviorista (viselkedéslélektan) irányzat egyik jeles képviselőjének, megalapítójának híres állítását, aki felhívja a figyelmet arra, hogy „gépek” vagyunk, bárkiből bármit ki lehet hozni.

„Adjatok nekem egy tucat egészséges, ép gyermeket, s az általam megjelölt környezetet felnevelésükre, s garantálom, hogy bármilyen véletlenszerűen kiválasztva olyan szakembereket nevelek belőle, amilyet csak akarok – orvost, ügyvédet, művészt, kereskedőt, főnököt s akár koldust vagy tolvajt is, függetlenül elődei tehetségétől, hajlamaitól, képességeitől, foglalkozásától, s fajától.” J. B. Watson

[adrotate group=”6″]

De bennünk van a lehetőség, hogy tudatosítsuk, észrevegyük mindezt. Próbáljuk ki, hogy az ellenkezőjét tesszük annak, amit szoktunk. Ha dicsérnek szidjuk le az illetőt, ha szidnak, dicsérjük meg az illetőt és figyeljük meg mi történik – javasolja Sri Sri Ravi Shankar.:)

Érdekes dolog, hogy ha valaki boldog annak boldogságát sokszor megkérdőjelezzük. ,,Tényleg boldog vagy? És mitől?” De, ha valaki szomorú, akkor ezt nem vonjuk górcső alá szinte sohasem. Guruji (mester becézett formája) 7 törvényre hívja fel figyelmünket, melyet érdemes az életünkbe is implementálnunk.

1. törvény

A szellem, mely az életünket mozgatja szent. Ez egyfajta életenergia. Mindennel kapcsolatban áll, így, ha ezt elfogadjuk az erények maguktól felbukkannak életünkben.

2. törvény

Lehetőleg ne vádoljuk, hanem dicsérjük a többi embert (magunkkal együtt). Ez nem azt jelenti, hogy tilos kritizálni másokat, de nem mindegy, hogy azt milyen szándékból tesszük meg.

3. törvény

Ha hibára hívjuk fel valaki figyelmét, akkor megoldást is ajánljunk fel mellé, mert így még csak fél megoldással szolgáltunk. Együtt is megtalálhatjuk a legmegfelelőbb utat, segítve egymást.

4. törvény

Minden elme össze van kapcsolódva egy kozmikus elmével (erről már Jungtól is hallottunk, lásd kollektív tudattalan, de azért az indiai kultúra ősibb alapokon nyugszik). Fontos, hogy megtartsuk a hitet önmagunkban, a szellemben és az életünkben.

5. törvény

Legalább néhány percet legyünk egyedül naponta, évente pár napot. Ez megadja a fókuszt.

[adrotate group=”4″]

6. törvény

Fogadjuk el, hogy minden ideiglenes és változik. Amit „annak” hívunk az is. Hát, igen aki megtanul szörfözni a hullámok tetején az jobban érzi magát, mint aki a víz alatt van éppen.

7. törvény

Ajánljuk fel a meditáció örömét, békénket, mert ahhoz is felesleges ragaszkodnunk, mert akkor mindent ehhez fogunk viszonyítani. Ezáltal ismét szomorúak leszünk. Nem szabad megtagadnunk az éjszakát és csak a nappalhoz ragaszkodni. Fogadjunk el mindent olyannak, amilyen. Nem könnyű, de gyakorlat teszi a mestert, igaz?

[adrotate group=”4″]

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila, a cikkek írója. 2005 óta foglalkozom emberekkel, ötvözve a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával, orvosi szaklapokban publikálok, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keleti és nyugati medicina). 350+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon. Egészséges embereknek tartok egyéni konzultációt integrált önfejlesztéssel és csoportos önfejlesztést gyors felismerésekkel, különleges, lényegre törő gyakorlati módszerek segítségével.

Belekóstolnál?

 

 

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

AJÁNLOTT CIKKEK
igazság, valóságIsten