A boldogság nyomában: a jó pszichológus, lélekgyógyász, segítő hogyan inspirál minket? – mi a boldogság, a boldogság titka

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológia

Ezek a cikkek sajátságos életszemléletemről szólnak, kérem ne tekintse őket szakpszichológiai írásoknak.

Ön boldog? Mi a boldogság? A boldogság nyomában

Gondolkodott már azon a kedves olvasó, hogy mi a boldogság? Egy magas passzív jövedelem vagy nyugdíj és egy kedves házikó a tengerparton vagy a hegyekben? Jól hangzik igaz? De vizsgáljuk meg közelebbről. Sőt, képzeljük el. Idővel minden egyre passzívvá válik, monoton lesz. És sokunkban van bőven energia, amit le kell kötni. Különben önmaga ellen fordulhat és a végén beköszönt az unalom.

 

Kivéve, ha jógik vagyunk, és már feloldódtunk a belső csendünkben. Erről ebben a cikkemben írtam bővebben: Egy komplex, gyakorlati rendszer – depresszióból a megszabadulásig (az örök boldogság és béke országába) – tévhitek a jóga oktatásról, jóga kezdőknek, hatha jóga, Ashtanga jóga, Rádzsa-jóga, jóga légzés és meditáció, a valódi jóga alapok, a jóga története.
Így elvesznek az izgalmak. Hiszen mikor másoknak az életünkről mesélünk akkor is általában kihívásokat említünk meg, nem pedig arról regélünk, hogy milyen jó hónapokig a tengerparton ülni.

 

A 3 féle személyiség és a pszichológus észrevételei

A pszichológiában rengeteg elmélet van (talán túl sok is) és ezek sokszor ellent mondanak egymásnak. A személyiség kapcsán is ismer a pszichológus sok-sok személyiségszerveződét. A 4 vérmérsékleti tipológiáról ebben a cikkemben írtam: Egy természetes fájdalomcsillapító, mely kifogyhatatlan és bárki használhatja bármikor – José, Silva, agykontroll, Hippokrátész

De a különféle tipológiákon túl van egy ősibb szemlélet (jóllehet ez is csak elmélet), miszerint van a cselekvő típus, a gondolkodó és az érző. Ezek minden aspektusa megtalálható személyiségünkben, de az egyik (ezek közül) nagyobb arányban lelhető fel bennünk. Így elképzelhető, hogy valakit nem az tesz boldoggá, hogy érzi a boldogságot, hanem a cselekvés folyománya és öröme.

 

A boldogság titka és a boldogság terv és a jó pszichológus, lélekgyógyász vagy segítő ereje

Sokan közvetlenül várják a boldogságot, de lehet önmagában fűszert enni? Lehet, de nem érdemes. Elképzelhető, hogy a boldogság inkább valaminek a mellékhatása. És, a jó pszichológus, lélekgyógyász vagy segítő jól tudja mindezt. Ő, felhasználva az önismeretet segít nekünk belépni ebbe a birodalomba. Sőt, együtt elkészítve a boldogság tervet, lépésről lépésre lebontja ezt az utazást és nekünk csak meg kell tennünk azt, amire ösztönöz minket. Erről bővebben itt írtam.
Kiderült, hogy nem a pszichológiai problémák okoznak álmatlanságot, hanem fordítva – A boldogság keresése a jó pszichológus, mint ösztönző erő.

Ha a sportban is van edzőnk, mentorunk, akkor a jóval összetettebb lelki utazásunk során miért nincs? Miért kell megvárnunk azt, hogy összedőljön minden a fejünk fölött? Miért nem kezdünk neki ennek az utazásnak örömmel, mint egy klassz kalandhoz? Talán több szenvedésre van még szükségünk?
A dolog nem komplikált (általában mi tesszük azzá). Tisztázzuk a célt és már indulhatunk is az áttörést biztosító technikákkal. A kezdeti siker és új iránti izgalom pedig motivál minket és már nincs is megállás. De először kell hozzá a mi döntésünk, a sült galamb effektus ugyanis nagyon kockázatos és szinte elhanyagolható, kevés arányban működik.

 

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
fáradt, kiégésboldogság