A mantrameditáció használata egy hiteles himalájai jógi segítségével 2/2.

 In meditációk és tudatállapotok, PSZICHOLÓGIAI ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI CIKKEK

A cikk első része itt érhető el 2/1. rész: a mantrameditáció használata egy hiteles himalájai jógi segítségével 1. 

Engedjük megnyugodni, lelassulni a légzésünket, majd hagyjuk, hogy tudatunk meghallja a mantránkat. Mindig kérjük szakember segítségét mielőtt meditálunk. Egyes állapotokban pl. a pszichológia károsnak tartja a meditációt pl. skizofrén személyiségszerveződés esetén.

Hagyjuk, hogy a mantra önmagát ismételje meg… Ha jönnek gondolatok, asszociációs láncok, megoldás lehet, hogy megfigyeljük ítélkezés nélkül, majd térjünk ide vissza a mantrára. Ha felmerül a gondolat, ne kezdjünk el izmozni rajta. Csak vegyük tudomásul és térjünk vissza a mantrához.

Idővel túllépünk a légzésen. Suma Ching Hai mindig azt mondta, hogy nem érdemes csak légzés meditációt gyakorolni, mert az utolsó lélegzetünk után összezavarodhatunk a test halálakor.

A meditációval a nyugalomnak, békének kell megjelennie és elmélyülnie és nem különleges fényhatásoknak vagy egyéb dolgoknak…

[adrotate group=”4″]

Légzés, elme, érzések összefüggései

Először a testünket nyugtatjuk meg és utána végezzük a légzőtechnikákat. A prána a testet és tudatot összekötő energiaegység, mely a légzés segítségével történik meg. Ha felmerül egy feszült érzés bennünk, vizsgáljuk meg a légzésünket, hogy hogyan változott meg, így tudni fogjuk milyen hatással van az az érzelem a testünkre. A légzés mindig aktuális tudatállapotukat tükrözi.

 

4 rendellenesség a légzésben

– akadozó légzés
– túl nagy szünet a légzések között
– hangos légzés
– felszínes légzés

Ezeket meg kell szüntetnünk a mély meditáció érdekében. Mindig a tudat mozdul először és utána a test. Minél szétszórtabb a tudat, annál többet mozog feleslegesen a test is.

 

Fontos lépések

Meditációban a testhelyzet megalapozása után, megfigyeljük a légzés milyenségét, egyenletességét, testi eredetének látszólagos helyét és végül a ritmusát.

Egyenes gerinccel tudunk rekeszizom légzést végrehajtani (has emelkedik, nem a mellkas, lásd savászanában automatikusan és 3-5 kg súllyal a rekeszizomzatot is erősíthetjük ilyenkor), ami szükséges. Ha pedig megzavarjuk a légzésünket, akkor a tudatunkat is felizgatjuk.

[adrotate group=”6″]

Számolhatjuk a ki- és belégzések hosszá, hogy egyforma legyen. Jó módszer tartályként elképzelve magunkat a talpunkig kilélegezni, majd a fejünk búbjáig belélegezni. Hagyjuk szabadon áramolni a levegőt, különben a szívünknek is árthatunk. Természetesen lélegezzünk hangtalanul. Ha ezt sikerült elérni, akkor jöhet a meditáció.

 

Energiát adó légzés és a pránajáma

A kilégzés ideje kétszerese a belégzési időnek (2:1 arány).

Nádik (csatornák) a testi idegek kifinomultabb megfelelői. Több ezer van belőlük, a legfontosabbak:

– szusumna (központi csatorna, gerincoszloppal párhuzamosan fut)
– ida (bal orrlyukban végződik)
– pingala (jobb orrlyukban végződik)

Felváltva áramlik az energia az idában és pingalában, kb. 1-2 óránként váltva egymást (tattvák, azaz kifinomult elemek hol egyik, hol másik oldalon erősebbek). Ha orrunk elé tesszük a tenyerünket és lassan kilélegzünk, akkor el tudjuk dönteni, hogy éppen melyik a domináns (vagy helyezzünk tükröt elé és a páralecsapódás nagyságát figyeljük meg). Érdemes jógában a váltott orrlyukú légzést gyakorolni.

Ha meditációban a zárt orrlyukra figyelünk, magától „megnyílik”. Haladó technika, hogy a gerinc mentén felfelé (tejfehér színű) belégzést és a fejtetőtől visszafelé a medence aljáig kilélegzünk.

A szusumna felébresztésére a két orrlyuk közötti részre fókuszálunk belégzésnél (így ugyanannyi levegőt szívunk be a két orrlyukunkkal). Ez a szandhja (Nap és Hold egyesülése). Ez egy különleges gyakorlat krija, mely örömteli állapotot hoz el számunkra.

[adrotate group=”4″]

A légzőgyakorlatok önmagukban nem elegek, mert túl kell lépni az adhikárinak a tudatos, sőt a tudattalan énen is Swami Rama szerint.

Swami Rama is a mindeden túli csendben látja a valódi mélységet, mely emberi testen, életmódon túl van…

 

Zene és meditáció

Osho nem talált kivetnivalót abban, ha zene szólt a meditáció alatt, sőt szerte szépen kiegészíti azt. Swami Rama azonban azt mondja, hogy az külső inger és elviheti a figyelmet kifelé…

[adrotate group=”6″]

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila, bölcsész, a cikkek írója. 2005 óta foglalkozom emberekkel, orvosi szaklapokban publikálok legújabb felfedezéseimről, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (nyugati és keleti medicina). 300+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon.

De nem vagyok pszichológus, sem orvos és nem rendelkezem tudományos fokozatokkal. Nem gyógyítók, nem tartok pszichológiai kezelést! Oktatással foglalkozom.

Iratkozz fel most!

Akciók, izgalmas előadások, online és offline programok és könyvek, cikkek egy helyen

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

AJÁNLOTT CIKKEK

A KERESENDŐ SZÖVEGET ITT KELL BEGÉPELNI ÉS UTÁNA ENTER-T NYOMNI

mantra meditáció, meditációs gyakorlatok otthon, transzcendens meditáció, transzcendentális meditáció mantrákayurvéda