Tudatállapotok, a meditáció fogalma, jóga, zen, transzcendentális, mantra, alfa meditáció, meditáció otthon 3/3. rész

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), meditációk és tudatállapotok

Forrás: A tudat evolúciója, Jóga és pszichoterápia, Szvámí Ráma, Rudolph Ballentine, (dr.) Szvámí Adzsaja

A 2. rész itt olvasható el: tudatállapotok, meditációs gyakorlatok, jóga meditáció, zen meditáció, transzcendentális, mantra meditáció, zazen meditáció, meditáció otthon, alfa meditáció, a meditáció fogalma

A szavakat, gondolatokat felváltják a képek egy mélyebb tudatállapotban

Ahogy említettem a théta állapotban jelennek meg a képek. Nem véletlen, hogy a szimbólumokat képekkel lehet kifejezni, ezt használja ki a cigánykártya, a Ji Ching illetve tarot kártya rendszere is. Ebben egy minket foglalkoztató kérdésre kártyát húzunk és megtalálhatjuk a megoldást, hiszen ez magasabb tudatállapotból érkezik. És az ember sokszor a saját szemüvegét sem veszi észre, ami a fején ékeskedik.

 

 

A fától nem látjuk az erdőt, de magasabb szintről nézve rögtön megtalálhatjuk a megoldást. Meditációban is használhatunk ilyen módszereket, belső lelkiismeretünkkel kommunikálva, így ilyen segédeszközre sem lesz szükségünk idővel – tudatállapotok, meditációs gyakorlatok, jóga meditáció, zen meditáció, transzcendentális, mantra meditáció, zazen meditáció, meditáció otthon, alfa meditáció, a meditáció fogalma

.

Nem véletlen, hogy az izomtesztelésnél a kineziológus az emberi testet kérdezi meg (tudattalan bizonyos értelemben). Képekkel dolgozik a buddhizmus is és a pszichoszomatikus betegségeknél is használunk ilyeneket, mely segítségével hatunk a testünkre. Az agykontroll is segíthet ebben, bár vannak még mélyebb állapotok az alfán túl. Elengedett tudatállapotban a test a vizualizált képet követi. A tudatos területen egyszerre van jelen a tudatos és tudattalan terület. A különféle művészek is dolgoznak képekkel, hogy a verbális gondolkodás terhe alól felszabadulhassunk. És jól tudjuk, hogy egy kép többet ér ezer szónál.

 

Meditációs gyakorlat, melyet bárhol, bármikor használhatunk, így nem kell külön időt szánnunk rá

Létezik egy ősi módszer, melyet több vallás is gyakorol. Jézus azt mondta, hogy el kell csendesednünk (ez a meditáció) ahhoz, hogy találkozhassunk az Atyával (magas tudatállapot, melyben minden egy). A vallások közös pontjairól a meditációt és valódi önmegvalósítást illetően már írtam cikkeket. A technikát, melyet bárhol, bármikor gyakorolhatunk, itt érhető el: dzogcsen. Leírok még néhány módszert, melyet szintén gyakorolhatunk bárhol, hiszen pl. mantrázni egytevékenység elvégzése közben is lehet.

.
Az objektív figyelem a mély memória nyomok (tudattalan) eloszlatását eredményezi. Ezek a napközbeni álmodozásunk nyersanyagát is megadják, ha nem „pucoljuk” őket ki és emellett sok cselekedetünk ösztönzésével is szolgálnak. A szabad asszociáció (Freud és Jung korszakalkotó munkája) tovább lett fejlesztve, lásd Freud, Jung pszichológiája, pszichoterápiája és a jóga elmélete közötti különbségek és mélységek az örök boldogság jegyében – Freud pszichoanalízis, Freud személyiségelmélete, Freud elmélet, Jung elmélete, Jung tudattalan, jóga elmélet I.

.
Freud és Jung a szabad asszociáció segítségével (spontán ki kell mondani hangosan minden gondolatot a terapeutánknak az ülés alkalmával) megfigyelték, hogy mikor történik azonosulás és belebonyolódás az adott gondolat kapcsán (visszatérő, hosszabb ideig jelentkező gondolatok). Itt vannak kötődések, melyeket oldani kell. Itt az ego azonosul egy gondolattal. Ezeket a meditációs gyakorlatok segítenek elengedni. A pszichoanalitikus terápiában és meditációban is a tudatos és tudattalan egyesítés a cél. Ahamkara ezáltal tágul.

Zen (zazen) meditáció

A zazen azt jelenti ,,csak ülni” és nem csinálni semmit. A zenről szintén évekig lehetne mesélni, de nézzünk át néhány meditációs technikát. A légzés megfigyelése pl. egy klassz zen módszer. Minél mélyebbre és lassabbá válik a légzés annál nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk. Létezik olyan módszer is amikor a kb. fél méterre előttünk lévő pontot nézzük félig becsukott szemmel. Természetesen mindeközben bármilyen gondolat felmerül azt csak megfigyeljük és nem azonosulunk vele.

.
Jóga és mantra (transzcendentális) meditáció

 

A jógában rengeteg meditáció van pl. kundalini meditáció vagy különféle technikák, melyek a belső energiarendszerünkre segítenek ráérezni. Létezik a dzsapa jóga, mikor egy általában szanszkrit szavakból álló szent szöveget ismétlünk folyamatosan (dzsapázás, mint recitálás). Ez a pozitív szövegrész természetesen magyarul is lehet. A mantrázás Amerikában többek között a TM (Transzcendentális Meditáció) révén vált híressé. Képeket is vizualizálhatunk, ennek hatásáról már írtam ebben a cikkben.

.

Mikor a guru ad egy személyes (nekünk szóló) mantrát az erőteljesebben védi a mi elménket a kényszeres gondolkodástól. Hiszen amire fókuszálunk (normál tudatállapotban a csapongó elme, mint a majom állandóan máson morfondírozik) az felerősödik. A mantrát ilyenkor speciális jellemzőhöz választják. Amit, ha használunk felerősödik és a tudattalanba (chitta) kerül. És a negatív képek, emlékek, gondolatok helyett ez fog visszajönni onnan spontán módon. Így helyettesíti a zavaró gondolatokat. A mantra tehát egy másik tudatállapot, egy fejlett tudatsík kifejeződése. Amire fókuszálunk az erőteljesen megmarad a tudattalanban.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
transzcendentálisalvás