Tudatállapotok, a meditáció fogalma, jóga, zen, transzcendentális, mantra, alfa meditáció, meditáció otthon 3/2. rész

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), meditációk és tudatállapotok

Forrás: A tudat evolúciója, Jóga és pszichoterápia, Szvámí Ráma, Rudolph Ballentine, (dr.) Szvámí Adzsaja


Az 1. rész itt olvasható el: tudatállapotok, meditációs gyakorlatok, jóga meditáció, zen meditáció, transzcendentális, mantra meditáció, zazen meditáció, meditáció otthon, alfa meditáció, a meditáció fogalma

Béta és alfa tudatállapot

Az agyhullámokat az agy hullámgörbe (EEG) képes kimutatni. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki hajszál pontosan ugyanazt a tudatállapotot éli meg, akinél alfát, vagy thétát diagnosztizálunk. Mindenesetre a béta (hétköznapi tudatállapot) mellett létezik az alfa állapot. Ez egy ellazultabb, nyugodtabb állapot. Elvileg az alfa állapotot leállítják a hangok és az erős fények. Kivéve, ha ezek ismétlődőek és így meg lehet őket szokni (hozzászokik az elme). Az ,,ártatlan gyerek” attitűdjével kell ezeket fogadnunk, aki mindent a maga teljességében elfogad. De azok is tudják ezt kezelni, akik az akaratlagos érzékelés megvonását gyakorolják, hiszen ők a vizsgálatok alkalmával úgy reagáltak, mintha semmit sem hallottak volna meg (Rádzsa-jógában az ötödik szint, lásd pratyahara, mint érzékek visszavonása).

 

 

Théta és delta tudatállapot

Ha az alfa állapotban mélyebbre süllyedünk, akkor találkozhatunk a théta állapottal. Ez álomszerű ,,merengő” állapot. Ebben az állapotban a képek világa jelenik meg. Ekkor már sok megközelítés szerint az egón túli állapot kezd megjelenni. Silva is említette (agykontroll megalkotója), hogy már alfa állapotban képtelenek vagyunk negatív gondolkodásra. Tehát a pozitív állapotok a természetes tudatállapotaink. Legjobb tudomásom szerint éber, nappali állapotban bétából alfáig lehet mélyíteni a tudatállapotunkat – tudatállapotok, meditációs gyakorlatok, jóga meditáció, zen meditáció, transzcendentális, mantra meditáció, zazen meditáció, meditáció otthon, alfa meditáció, a meditáció fogalma.

 

A többit meditációval tudjuk elérni és fenntartani, illetve alvás közben spontán módon kerülünk bele ezekbe az állapotokba. Ezért fontos az alvás, pontosabban az álmodás, különben 1-2 hét alatt megbolondulunk, mert az elme nem tud rendet rakni a tudattalanban és ez megrohamozza a tudatos tartományt (lásd pl. akut pszichózist). Étel nélkül negyven napig (böjtkúra) vagy azon túl is kibírjuk megfelelő felügyelettel, de alvás (és vagy meditáció nélkül) már 1-2 hét után megbolondulhatunk. A théta tudatállapot után a delta jelenik meg. Ez a legmélyebb alvásnak felel meg. Ilyenkor az álmodás is leáll. A jógában jóga nidra néven gyakorolják ezt a technikát. Deltában a legalacsonyabb az idegrendszeri aktivitás. Ilyenkor az agy és az elme a legnyugodtabb.

A megfelelő hozzáállás inkább passzív, mint aktív

A zen (zazen) nem véletlenül használ olyan kifejezéseket, mint az egy kezes taps, vagy kapu nélküli kapu stb. De gondolhatunk a koanokra is (logikával megfejthetetlen rejtvények, melyekre a megoldást meditációban egy módosult tudatállapotban lehet fellelni). Itt már a túljutunk a gondolatok és szavak világán. És a szándék itt inkább passzív, mint ahogyan erőszakosan nem lehet elaludni (paradox intenció a pszichológiában), ugyanúgy meditálni sem lehet erőszakosan. Hagyni kell a gondolat áramlását, csak megfigyelve kontroll alá kell vonni. Nem pedig erőszakosan lecsendesíteni, mert az elfojtáshoz vezetne.

 

.
Amikor szemlélőként megfigyeljük a gondolatainkat, érzéseinket (manas képernyőjén amik felbukkannak), akkor a külső világgal kapcsolatos gondolatokba ne ragadjunk bele, azaz ne gondoljuk tovább. Pl. ,,itt ülök meditációban, de éhes vagyok.” ,,Mit egyek, ha végeztem a meditációval?” stb. Csak figyeljük meg és ne gondoljuk őket tovább. Inkább azokat a gondolatokat erősítsük meg, amik a gyakorlással kapcsolatosak, így idomítjuk az elmét. Pl. ,,Ezt az egy órát most rászánom arra, hogy meditáljak. A többi 23 órában majd figyelek a külvilágra is” stb. tehát a befelé irányuló gondolatokat erősítsük meg inkább. A buddhi szelektál és ő tudja mindezt megtenni, ezért fontos, hogy fejlesszük azt.

.
A 3. rész itt olvasható el: tudatállapotok, meditációs gyakorlatok, jóga meditáció, zen meditáció, transzcendentális, mantra meditáció, zazen meditáció, meditáció otthon, alfa meditáció, a meditáció fogalma

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
transzperszonálismeditáció fogalma