Ismeri az orvosi masszázst?

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), gyógymasszázs, sportmasszázs

Megjelent: Medicina és practicum

Az orvosi masszázs különlegessége, mely néhány orvosnak is ismeretlen

Akupresszőrként, természetgyógyászként a reflexológiában és gyógymasszázsban, sportmasszázsban is elmélyedtem (integrálva a keleti és nyugati medicinát), mely kórházakban nyugaton és keleten egyaránt a terápia részét képezi (régebben az orvosképzés része volt). A svédmasszőr képzés általában pár napos, a gyógymasszőr képzés pár éves időtartamú is lehet (350 féle izomzatunk és hozzávetőlegesen 206 (eltérő lehet) csontunk van.

Az orvosi masszázs, orvos által felírt gyógymasszázst jelent, mely akár angina pectoris, egyéb szívbetegségek, pneumonia (tüdőgyulladás), lumboischialgia, gerincbetegségek, mozgásszervi- és gyomorproblémák stb. esetén is alkalmazhatunk (lásd reflektórikus hatású gyógymasszázsok). A gyógymasszőrnek egyébként a passzív ízületi kimozgatásokat (lásd pl. nyak-, törzs, végtagok kimozgatása) és súlyfürdő, iszappakolás, tangentor, szénsavfürdő használatát is ismernie kell.

Ezen kívül a sportmasszázs segítségével még nyújtani is lehet az izmokat akár az eredés és tapadás (e között a pálya között mozog az izom) irányával megegyezően vagy haránt irányban pl. a gerinc mentén párhuzamosan elhelyezkedő paravertebrális izomcsoporton derékszögben keresztben.

A svédmasszázs és gyógymasszázs javallatai

– izomfájdalom
– izomláz
– letapadt izom
– izomgyengeség, izomatrophia (sorvadás), paresis (bénulás)
– spasztikus izom
– tendinitis, tendinopathia, tendovaginitis, enthesitis, enthesopathia (ínszövettel kapcsolatos betegségek)
– bursitisek (nyáktömlők gyulladása)
– ganglion eredetű elváltozások (ízület, ínhüvely környékén kialakuló tömlő)
– periarthritis (ízület körüli gyulladás)
– fascitis (izompólya gyulladása)
– panniculosis, panniculitis (bőr alatti zsírszövet fájdalmas gyulladása)
– alagút-szindrómák (zsibbadást, fájdalmat, izomgyengeséget okozhat)
– Copeman hernia (apró fájdalmas csomó derék-keresztcsonti panasszal)
– lelassult anyagcsere

– izmok regenerálódásának segítése
– fokozza a véráramlást, elősegítve a szervezet oxigénellátását, és a méreganyagok kiürülését
– meggyorsítja a tejsav, húgysav és egyéb anyagcsere-hulladékok távozását a szövetekből
– vérkeringés fokozás a szív megterhelése nélkül
– idegcsillapító hatású

– stressz káros hatásainak csökkentése
– pihentető és frissítő hatású
– serkenti, megfiatalítja a bőrt
– légzési problémák és pszichoszomatikus betegségek

– mozgásszervi probléma (trauma, gyulladás nélkül)
– reumás betegség
– fokozott sportteljesítmény
– fokozott fizikai, szellemi igénybevétel
– egyoldalú munkavégzés (pl. ülő munka)
– mozgásszegény életmód

– fokozott izomtónus
– gyakori fejfájás
– pszichés, fizikai fáradtság
– végtagduzzanat (pl. nyári melegben)

– szívpanaszok, magas vérnyomás
– tartáshiba korrigálása
– izommerevség oldása
– szövetek rugalmasságát növeli, hajlékonyságot biztosít
– a szalagok és inak hajlékonyabbá és rugalmasabbá válnak

 

Ezen kívül egyéb indikációkkal is kiegészül a gyógymasszázs, melyet ismertetni fogok cikkemben. Fontos tudnunk, hogy sok betegségnek van mozgásszervi tünete, pl. influenza tünete lehet izomfájdalom és fájdalom kiválthat gyulladást, izomgörcsöt is.

Kimagasló népegészségügyi (sok embert érintő) jelentőségű a reumatológiai megbetegedés, lásd degeneratív és gyulladásos ízületi és gerincbetegségek, lágyrész-reumatizmus (pl. ínhüvely gyulladás), csont-, izom- és kötőszöveti betegség, bel- és idegrendszeri betegségekhez csatlakozó kórformák. Ha a konzervatív kezelés (gyógyszer, injekció) nem segít, akkor többek között az ortopédia (mozgásszervi betegségek sebészi megoldásai) és reumatológia (mozgásszervi belgyógyászat) és a gyógytorna segítségünkre lehet. De mi van ezen túl?

Egyéb kiegészítő eljárások pl. ultrahangos kezelés, csontkovácsolás, oszteopátia, kiropraktika, egyéb manuális medicina alkalmazása, irányított sporttevékenység űzése (izmok megerősítése, amelyek átvehetik más-más izmok szerepét) és a kellemes, többnyire fájdalommentes gyógymasszázs. A gyógymasszázsban a különféle fogásokkal pl. enyhe ütögetéssel a tüdőben lévő nyákot is feloldhatjuk, vagy a bázis légzés támogatásával szintén a tüdő munkáját erősíthetjük meg. A kirázással, vibrálással a mély szöveteket is elérjük, amit esetleg a gyúrás technikával nem tudtunk elérni. Fontos még megjegyezni, hogy a fájdalmat nem lehet megszokni, létezik fiziológiás fájdalom (állapotos hölgy ezt éli meg) és patológiás pl. gerincfájdalom.

Ráadásul a meleg (pakolás) a gyulladásos folyamatban fokozza a fájdalmat (a hideg enyhíti), kivétel pl. a görcsös fájdalom. Azonban a degeneratív (kopásos) betegségben a meleg jó hatású. Nem mindegy tehát, hogy meghúztuk pl. a nyakunkat, vagy gyulladásról van szó (laboron CRP, illetve VVT stb. értéke növekszik).

Nem szabad arról sem elfeledkeznünk, hogy a rheumatoid arthritis esetén életveszélyes, ha a nyakat „megráncigálja” a csontkovács. A mélyvénás trombózis halált okozhat, ha a masszőr elkezdi azt a területet masszírozni.

Myalgia (izomfájdalom) esetén a reumatológus adhat injekciót, gyógyszert, de valójában az orvosi masszázs (gyógymasszázs) tudja természetes módon kimasszírozni ezeket, nincs rá másmilyen terápia a nyugati medicinában. A krónikus myalgia (min. 3-6 hónap) kialakíthat primér fibromyalgiát (ismeretlen eredetű krónikus fájdalom szindrómát), mely során a fájdalomcsillapítók sem tudnak segíteni.
A fájdalommal járó izomkeményedést, izomgöböt, az izomban található rendellenes megkeményedést (myogelosis) tehát, csak gyógymasszőr tudja kimasszírozni.

 

Keleti és nyugati medicina találkozása a gyógymasszázsban

A thai, vagy indiai masszőr keleten kikérdezés és anatómiai, élettani tudás híján elkezdi „ráncigálni” a pácienst. Ennek ellenére nagyon hatékonyak ezek a masszázsfajták is és a keleti és nyugati medicina integrálása a lehető leghatékonyabb.

A nyugati orvostudomány a reflexív, illetve a gerincvelői idegeknek köszönhetően tudja, hogy a különféle szerveinkre a bőr, kötő- és izomszövet ingerlésével is tudunk hatni. Pl. a bordák közti intercostalis idegek stimulálásával fontosabb szerveinkre is tudunk hatást kifejteni. Keleten úgy tartják, hogy a talpunkon és a kiegészítő zónákon hetvenkétezer idegvégződés van, így akár a különféle szerveinkre, illetve mozgás szervrendszerre is tudunk hatni (reflexológia) és akkor még az egész testen lévő meridián rendszerről nem is beszéltünk (akupunktúra, akupresszúra). Ám létezik a természetgyógyászatban a fülakupunktúrás addiktológia is (ilyenkor a természetgyógyász a fülbe szúrja az akupunktúrás tűket).

A nyugati medicinában is megtalálható a gyógymasszázs tudományában a reflektórikus hatású masszázs lásd kötőszöveti, szegment és csonthártya (perioszteális) masszázs. Pl. szívbetegség esetén bordaközben bal oldalon hajthatunk végre kötőszöveti masszázst megfelelő technikával. Hólyaghurut esetén (lásd hideg lábak), obstipatio (székrekedés), érszűkület, lábszárfekély, tágult visszér, rendszertelen menses, anyagcserezavar, puffadás, hepatitis, gyomorsüllyedés, stressz okozta gyomorproblémák karfájdalom, Dupuytren-kontraktúra esetén is alkalmazható a kötőszöveti masszázs.

Légzőrendszer (tüdő, mellhártya), keringési rendszer (szív), gyomor, bélrendszer, fejszakasz (pl. fejfájás), kiválasztó szervrendszer (vese), mozgás szervrendszer (pl. lumboischilagia) esetén pedig a szegment masszázst tudjuk alkalmazni. A valóságban azonban az orvos nagyon ritkán írja ki a pácienst a reflex masszázsra, a páciens pedig nem nagyon tartja hatékonynak, mert csak annyit érez, hogy „mojolnak” rajta pl. a bordaközben és nem lett alaposan átgyúrva. Olyan érzés, mintha semmi nem történt volna.

Ráadásul a gyógymasszőr ujjait is nagyon igénybe veszi. A reflex masszázsokat folytatva a csonthártyakezelés szív és keringési betegségek (anginás rohamok, szívtáji panaszok enyhítése, paroxismalis tachycardiás roham megszüntetése), légzési zavarok (mellkas deformitással járó kyphoscoliosis, köhögési inger, mellhártyagyulladás, mellkassérülések, epegörcs, ulcusos fájdalom, Sudeck-atrophia) esetén alkalmazható. Csonttörés után lerövidíthető segítségével a rehabilitáció ideje. Ám a különféle nyirokmasszázsok is nagyon hatékonyak pl. ödémák (vizenyő) megszüntetése esetén, jóllehet minden masszázs hat a nyirokrendszerünkre is. Gondolta volna, hogy ennyi indikációja van a gyógymasszázsnak?

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
elektroszmog elleni védekezés, elektroszmog tünetei, mobiltelefon sugárzás elleni védelem, épület biológiamantra meditáció, meditációs gyakorlatok otthon, transzcendens meditáció, transzcendentális meditáció mantrák