A nem megfelelő szex, egyes sportok, szauna károsíthatja a gerincünket? És a porckorongsérv műtét sem garancia?

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), gerincproblémák

Forrás: prof. Dr. Do Thanh Kiem, A gerinces ember

Ezt a cikket csak 18 felettieknek ajánlom, szóval ki van rakva a tizennyolcas karika.

Ebben a témában már írtam cikkeket: Gerinc problémák félrediagnosztizálása: hőemelkedés, szájszárazság, bizsergés az arcon, eldeformálódott ujj, láb fájdalom stb.

A gerinc, nyak és hátfájdalmak megelőzése és kihez fordulhatunk, ha baj van?

Gerinc problémák nélkül boldogan és a szűnni nem akaró gerinc fájdalmak, zsibbadás, pánik megszüntetése

Meditációban jelentkező gerincfájdalom, befeszült gyomorizom, gyomorfájás, hasnyálmirigy problémák kezelése

A csontkovácsolás, masszírozás megelőzheti a szívrohamot, gerincsérvet és a derékfájást, makacs fejfájást (migrént) is?

 

Miért fáj jobban a klimaxos hölgyek háta?

Azért, mert a gerinc degeneráció gyorsan alakul ki ebben az időszakban. Ilyenkor az ösztrogénnel szokták kezelni a nőket, ha súlyosabb a dolog.

Időskor és csontrendszer, gerinc megváltozása

Idősebb korban a csontrendszer (főleg a gerinc), elveszíti kalcium tartalmát. A csigolyák közötti porckorong víztartalma is csökken. Elkezdi nyomni az idegeket és ez újabb fals diagnózist szülhet pl. a reumatikus betegségekkel könnyű összekeverni. A jó hír, hogy ez gyógyítható!

[adrotate group=”4″]

A szauna idős korban ízületi gyulladást, gerincproblémát okozhat?

A szaunázásról már írtam korábban. A prof. szerint (lásd forrás) az ötvenes években francia kutatások alapján a trópusokon elterjedt párás, meleg hatása hasonló a szaunához. Főleg idősebb korban, vagy ha fáj a gerinc, esetleg csontritkulásunk van, akkor lehet állítólag káros hatású a szauna.

A megoldás ízületi gyulladás megakadályozására az, hogy 5-10 percet szaunázunk , illetve termál vízben is maximum 30 percet tartózkodunk. Akut gerinc ízületi gyulladásnál ne szaunázzunk, illetve ne tartózkodjunk termál vízben.

 

A nem megfelelő póz a szexben tönkre teheti a nők gerincét?

Figyeljünk a nőkre, kedves, törékeny lényekre, mert a férfiak erőteljes és heves mozdulatai, testsúlya szex közben sérülést okozhat pl. ülés, vagy 90 fokban behajlított lábnál. De a havi vérzés után egy hétig szintén érzékeny, sérülékeny a gerince a nőknek.

 

A nők nedvcsökkenése gerinc problémákra vezethető vissza?

Sosem gondolnánk, hogy a gerinc ágyéki szakasza, valamint a farokcsont súlyosabb elmeszesedése és derékfájás (vegetatív idegrendszer zavara) összefüggésben áll egymással. Így gyakori lehet a félrediagnosztizálás és a téves terápia kijelölése.

[adrotate group=”6″]

 

A porckorong műtét után is kiújulhat a porckorongsérv?

A porckorongsérv műtét után is kiújulhat a porckorongsérv, mert általában csak azt a részét távolítják el a porckorongnak, amely repedezett vagy ideggyököket nyom.

 

A sikertelen műtét okai

– nem találták meg a porckorong eltávolítandó részét (más a páciens testhelyzete röntgenezés és a műtét alkalmával)

– nem tudják az összes kiágazó részét kivágni

– pontatlanul vágnak

 

Fontos a megfelelő életmód

Ha pl. vezetés alkalmával a pedálok túl messze vannak az üléstől, akkor vezetés közben az ülőideg megfeszül. Érdemes párnát használni ülésnél a derekunk mögött. Köztudottan a stressz is okozhat gerincbetegségeket, mert a stressz alkalmával az izomzat megfeszül és a porckorongra nagyobb nyomás hárul, mely a hormon szintet is megváltoztatja. Az erek összehúzódnak, a belső szervek vérellátása csökken és a porckorongnak csak közvetett vérellátása van, így a tápanyagellátása felborul.

 

Sport és gerincproblémák

A rendszeres sport nagyon fontos. De a tenisz, golf, ping-pong, súlyemelés egyoldalú és nagyfokú terhelésnek minősül a gerincet illetően. A súlyemelést érdemes fekve végezni. És, ha már volt gerinc problémánk, akkor nagyon alapos bemelegítés, vagy fűző viselése nagyon fontos.

Természetesen hát és ágyéki bántalmakra bármilyen úszás jó, de a gyorsúszás, pillangó úszás, mellúszás általában a C5-C6 és C7-T1 (magyarázat) porckorongra van érzékeny hatással. Gondoljunk arra, ha erőteljesen kiemelve tartjuk a nyakunkat miközben pl. mellúszást hajtunk végre.

A hátúszás a hátizmot és a hasizmot is megerősíti de, ha úszásnál szédülést, fejfájást, fülzúgást, bal mellkas fájdalmat, nehéz légzést stb. tapasztalunk, akkor ugyan könnyű félrediagnosztizálni és többek között a szív betegségre gyanakodni, de valójában a gerincproblémák okozzák ezeket a tüneteket.

Mikor fejest ugrunk a vízbe a víztömeg ereje közvetlenül hat a nyakra, fejre, fokozva a nyaki porckorongokra és ízületekre ható nyomást. Emiatt a nyaki csigolya elcsúszhat, a porckorong deformálódhat, így a gerinc betegeknek nem ajánlott fejest ugrani.

A bukfencezés pedig a nyakra lehet káros hatású, mert a nyak a gerincnek az a szakasza, mely a legkisebb és leggyengébb. Fontos lenne a prof. szerint legalább a birkózás, súlyemelés, ökölvívás előtt gerinc röntgent csináltatni és megnézni az eredményeket.

[adrotate group=”4″]

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila, a cikkek írója

2005 óta foglalkozom emberekkel, ötvözve a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával, orvosi szaklapokban publikálok, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keleti és nyugati medicina). 350+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon. Egészséges embereknek tartok egyéni konzultációt integrált önfejlesztéssel és csoportos önfejlesztést gyors felismerésekkel, különleges, lényegre törő gyakorlati módszerek segítségével.

Belekóstolnál?

 

 

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

AJÁNLOTT CIKKEK
porckorongsérv, csigolyameszesedés, gerincsérv tünetei, ágyéki gerincsérv tünetei, gerincsérv tünetei derék, derék sérv, háti gerincsérv tüneteigerincterápia, nyaki fájdalom okai, nyaki fájdalom kezelése