A nem megfelelő szex, egyes sportok, szauna károsíthatja a gerincünket? És a porckorongsérv műtét sem garancia?

 In gerincproblémák, PSZICHOLÓGIAI ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI CIKKEK

Forrás: prof. Dr. Do Thanh Kiem, A gerinces ember

Ezt a cikket csak 18 felettieknek ajánlom, szóval ki van rakva a tizennyolcas karika.

Ebben a témában már írtam cikkeket: Gerinc problémák félrediagnosztizálása: hőemelkedés, szájszárazság, bizsergés az arcon, eldeformálódott ujj, láb fájdalom stb.

A gerinc, nyak és hátfájdalmak megelőzése és kihez fordulhatunk, ha baj van?

Gerinc problémák nélkül boldogan és a szűnni nem akaró gerinc fájdalmak, zsibbadás, pánik megszüntetése

Meditációban jelentkező gerincfájdalom, befeszült gyomorizom, gyomorfájás, hasnyálmirigy problémák kezelése

A csontkovácsolás, masszírozás megelőzheti a szívrohamot, gerincsérvet és a derékfájást, makacs fejfájást (migrént) is?

 

Miért fáj jobban a klimaxos hölgyek háta?

Azért, mert a gerinc degeneráció gyorsan alakul ki ebben az időszakban. Ilyenkor az ösztrogénnel szokták kezelni a nőket, ha súlyosabb a dolog.

Időskor és csontrendszer, gerinc megváltozása

Idősebb korban a csontrendszer (főleg a gerinc), elveszíti kalcium tartalmát. A csigolyák közötti porckorong víztartalma is csökken. Elkezdi nyomni az idegeket és ez újabb fals diagnózist szülhet pl. a reumatikus betegségekkel könnyű összekeverni. A jó hír, hogy ez gyógyítható!

[adrotate group=”4″]

A szauna idős korban ízületi gyulladást, gerincproblémát okozhat?

A szaunázásról már írtam korábban. A prof. szerint (lásd forrás) az ötvenes években francia kutatások alapján a trópusokon elterjedt párás, meleg hatása hasonló a szaunához. Főleg idősebb korban, vagy ha fáj a gerinc, esetleg csontritkulásunk van, akkor lehet állítólag káros hatású a szauna.

A megoldás ízületi gyulladás megakadályozására az, hogy 5-10 percet szaunázunk , illetve termál vízben is maximum 30 percet tartózkodunk. Akut gerinc ízületi gyulladásnál ne szaunázzunk, illetve ne tartózkodjunk termál vízben.

 

A nem megfelelő póz a szexben tönkre teheti a nők gerincét?

Figyeljünk a nőkre, kedves, törékeny lényekre, mert a férfiak erőteljes és heves mozdulatai, testsúlya szex közben sérülést okozhat pl. ülés, vagy 90 fokban behajlított lábnál. De a havi vérzés után egy hétig szintén érzékeny, sérülékeny a gerince a nőknek.

 

A nők nedvcsökkenése gerinc problémákra vezethető vissza?

Sosem gondolnánk, hogy a gerinc ágyéki szakasza, valamint a farokcsont súlyosabb elmeszesedése és derékfájás (vegetatív idegrendszer zavara) összefüggésben áll egymással. Így gyakori lehet a félrediagnosztizálás és a téves terápia kijelölése.

[adrotate group=”6″]

 

A porckorong műtét után is kiújulhat a porckorongsérv?

A porckorongsérv műtét után is kiújulhat a porckorongsérv, mert általában csak azt a részét távolítják el a porckorongnak, amely repedezett vagy ideggyököket nyom.

 

A sikertelen műtét okai

– nem találták meg a porckorong eltávolítandó részét (más a páciens testhelyzete röntgenezés és a műtét alkalmával)

– nem tudják az összes kiágazó részét kivágni

– pontatlanul vágnak

 

Fontos a megfelelő életmód

Ha pl. vezetés alkalmával a pedálok túl messze vannak az üléstől, akkor vezetés közben az ülőideg megfeszül. Érdemes párnát használni ülésnél a derekunk mögött. Köztudottan a stressz is okozhat gerincbetegségeket, mert a stressz alkalmával az izomzat megfeszül és a porckorongra nagyobb nyomás hárul, mely a hormon szintet is megváltoztatja. Az erek összehúzódnak, a belső szervek vérellátása csökken és a porckorongnak csak közvetett vérellátása van, így a tápanyagellátása felborul.

 

Sport és gerincproblémák

A rendszeres sport nagyon fontos. De a tenisz, golf, ping-pong, súlyemelés egyoldalú és nagyfokú terhelésnek minősül a gerincet illetően. A súlyemelést érdemes fekve végezni. És, ha már volt gerinc problémánk, akkor nagyon alapos bemelegítés, vagy fűző viselése nagyon fontos.

Természetesen hát és ágyéki bántalmakra bármilyen úszás jó, de a gyorsúszás, pillangó úszás, mellúszás általában a C5-C6 és C7-T1 (magyarázat) porckorongra van érzékeny hatással. Gondoljunk arra, ha erőteljesen kiemelve tartjuk a nyakunkat miközben pl. mellúszást hajtunk végre.

A hátúszás a hátizmot és a hasizmot is megerősíti de, ha úszásnál szédülést, fejfájást, fülzúgást, bal mellkas fájdalmat, nehéz légzést stb. tapasztalunk, akkor ugyan könnyű félrediagnosztizálni és többek között a szív betegségre gyanakodni, de valójában a gerincproblémák okozzák ezeket a tüneteket.

Mikor fejest ugrunk a vízbe a víztömeg ereje közvetlenül hat a nyakra, fejre, fokozva a nyaki porckorongokra és ízületekre ható nyomást. Emiatt a nyaki csigolya elcsúszhat, a porckorong deformálódhat, így a gerinc betegeknek nem ajánlott fejest ugrani.

A bukfencezés pedig a nyakra lehet káros hatású, mert a nyak a gerincnek az a szakasza, mely a legkisebb és leggyengébb. Fontos lenne a prof. szerint legalább a birkózás, súlyemelés, ökölvívás előtt gerinc röntgent csináltatni és megnézni az eredményeket.

[adrotate group=”4″]

Keresztes Attila

Keresztes Attila, bölcsész, a cikkek írója. 2005 óta foglalkozom emberekkel, orvosi szaklapokban publikálok legújabb felfedezéseimről, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (nyugati és keleti medicina). 300+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon.

De nem vagyok pszichológus, sem orvos és nem rendelkezem tudományos fokozatokkal. Nem gyógyítók, nem tartok pszichológiai kezelést! Oktatással foglalkozom.

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

AJÁNLOTT CIKKEK

A KERESENDŐ SZÖVEGET ITT KELL BEGÉPELNI ÉS UTÁNA ENTER-T NYOMNI

Privacy Policy Settings

google-analytics
porckorongsérv, csigolyameszesedés, gerincsérv tünetei, ágyéki gerincsérv tünetei, gerincsérv tünetei derék, derék sérv, háti gerincsérv tüneteigerincterápia, nyaki fájdalom okai, nyaki fájdalom kezelése