Meditációban jelentkező gerincfájdalom, befeszült gyomorizom, gyomorfájás, hasnyálmirigy problémák kezelése

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), gerincproblémák

Gerincfájdalom, mely meditációban, ellazuláskor jelentkezik (a kifózisról, lásd kyphosis)

Egy kedves ügyfelem panaszkodott, hogy mikor hanyattfekvésben meditál és alfa állapotba kerül, gyakorolva az agykontrollt, akkor elkezd az egész gerince fájni. Más esetben nem fáj a gerince. Mi lehet ennek az oka. Utánajártam a dolognak, de fontos, hogy mivel minden eset lehet egyedi, így tájékozódjunk szakemberről előtte és készíttessünk gerinc röntgent magunkról stb. Az itt leírtak, csak tájékoztató jellegűek és mindenki a saját felelősségére használja fel azokat specialistával való konzultáció után, lásd pl.: csontkovács, masszőr – kifózis (kyphosis), gerincfájdalom, lótusz, gyomorfájdalom, hasnyálmirigy.

A konkrét esetre térve, könnyen megnövekedhet a kifózis (kyphosis) mértéke (a gerincoszlopnak a normális vonaltól hátrafelé való kóros elferdülése)… Tehát a gerinc “S” alakú görbületének “felső része” a normális mértéket meghaladja kyphosis esetén. Ilyenkor a fölső ív túlságosan meg van terhelve. Magyarán púpos az illető. És mikor nyugalmi állapotban van (lemegy az első meditációs tudatállapotba, alfába), akkor az izmok elengednek és ezért jön létre a fájdalom.

A tudatállapotokról már írtam korábban: A jógit érzéstelenítés nélkül operálták meg. A Mándúkja-upanisad és Muktiká-upanisad (4 tudatállapot) leírja, hogyan oldódhatunk fel az Abszolút Állapotban – hinduizmus, jóga


Megoldás gerincfájdalomra

Ezáltal a gerinc alsó szakaszán is nagyobb ez az ív, mert az kompenzálni próbálja azt. Ilyenkor a csigolyák alsó része nyomódik össze. A megoldás az, hogy meg kell nyújtani az egész gerincet, főleg az alháti szakaszt és mellette meg is kell erősíteni. Hiszen egyensúlyra kell törekedni. Ha valaki elhízik, vagy csak a hasizmát erősíti (hátizmát nem erősíti meg hozzá), akkor gerincsérvet is kaphat. Erről már írtam korábban: Az elhízás, és egyoldalú súlyzózás sérvet okozhat? Gyógyszer szavatosság nélkül? Működő és természetes orvostudomány (gyors megoldás, mellékhatások, műtétek és drága gyógyszerek nélkül) több, mint 3500 év bölcsességét egyesítve? A rák, cukorbetegség, skizofrénia gyógyíthatóak – ayurvéda, természetes gyógymód, orvostudomány, gyógyír 4/1. rész

Ezekre megoldásul szolgálnak a következő gyakorlatok gumiszalaggal (többféle erősségűek vannak sport boltokban): a lehúzás (fejünk mögött két kezünkkel föntről lefelé), behúzás, de fontos, hogy föntről lefelé végezzük ezt el. A nyak mögötti részen is. Ezen kívül a tárogatás, hátizom erősítése, illetve fekve nyomás, mikor két kezes súlyzóval emelgetjük a súlyt a konditeremben, de itt ezt a súlyt gumiszalaggal pótoljuk. És emellett hasprésre és hátprésre is szükség van, mellyel kompenzáljuk a másik oldalt is és megerősítjük azt is, hogy ne legyen eltolódás. Emellett a jógából ismert kobra póz, gerinccsavarások, macskapóz is segít. Vagy mikor előrehajlunk ülő helyzetben (seizából) kinyújtva mind a két kezünket miközben megpróbálunk a sarkunkra ülni. Tehát a hát nyújtására, a gerinc emelésére van szükség.

 

A lótuszülés meditációban elzárhatja az ereket?

Ne higgyük, hogy a meditáció valami külsődleges dologról szól, a meditáció a gondolatnélküliséget jelenti. De természetesen segíthet egy jó kis kényelmes ülés. Azonban nem szabad ilyenkor erőszakosan erőltetni egy feszítő, nyújtó pozíciót, amit jógában is – egy-egy nyújtó pozíciót – 1-2 percig szoktunk kitartani maximálisan.

A test jelzi, ha probléma van. Pl. az agynak folyamatosan van vérellátottsága, de ha úgy ítéli meg, hogy többre van szüksége, akkor megfájdul a fejünk, vagy szédülünk, mert ilyenkor általában vízszintes helyzetet veszünk fel és a vér könnyebben el tud jutni az agyunkba. A testünk nagyon intelligens, jó volna megismernünk, hogy méltó módon tudjuk használni. Mielőtt autót kezdünk el vezetni azelőtt is oktatáson veszünk részt, igaz?

A varázslatos, lenyűgöző emberi test titkai: az emberi agy – működése hogyan hat a gondolatainkra? Mit csinál probléma esetén az emberi agy? 2/1. rész

Ha jól megy az angol (oldal irányú) és francia (elülső irányú) spárga, akkor kelőképpen el van lazítva a testünk a meditációhoz. De, ha bizsergést érzünk pl. a lábunkban, akkor valahol el van szorítva az ér. Ezt nem kéne erőltetni, hanem szépen hozzászoktatni a testünket a meditációhoz. Nem véletlenül a zenben, mikor valakinek ilyen problémája van meditáció közben, akkor felállhat meghajlás után amíg jólesik neki állva marad, majd újra meghajol és folytatja a meditációját. És negyven percenként pedig mindig 10 perc séta veszi kezdetét az ülések között.

Más esetben az is elképzelhető, hogy elszorulnak az erek és elhalhatnak a szövetek és ahogyan egy kedves bokszoló fiatalemberrel is előfordult, aki lótuszban elaludt a vonaton, akár amputálásra is kerülhetnek a lábaink…

Ez hasonló ahhoz, amikor valaki komoly sérülést szerez és, hogy ne vérezzen el, el kell szorítani az ereket ideiglenesen, ekkor is hozzávetőlegesen 20-30 perc alatt elhalhatnak a szövetek (elsősegély során nem is javallott ez a megoldás). Tehát, ha szorosan elkötjük pl. valakinek a végtagját, akkor ennyi idő alatt elhalhatnak a szövetek. 10 percenként fel kellene engedni azokat…

Figyeljünk testünk jelzésére, nem véletlenül létezik a fájdalom, az hasznos információ értékkel bír. Így tud jelezni nekünk a test. Az előrehajlások negyed, vagy fél lótuszban (mikor még csak az egyik lábunkat tudjuk teljesen keresztbe tenni), illetve az egyik láb kinyújtása és előrehajlás mind segít az ellazításban. Kilazul a csípő stb.


Hogyan lehet a befeszült gyomorizmot kioldani?
(gyomorfájdalom és hasnyálmirigy probléma kezelése)

Nyilván a gyomorproblémáknak számtalan oka lehet… De, ha befeszült a gyomor, vagy, ha hasnyálmirigy problémáink vannak, akkor van egy praktikus módszer. Ám ez esetben is és az összes ebben a cikkben felsorolt gyakorlat előtt először konzultáljunk orvossal, specialistával. A gyakorlat lényege a következő. Előredőlünk állva (derékból) és kifújjuk a levegőt, majd két öklünket benyomjuk a lengőbordánál és pár másodpercig megtartjuk ezt a helyzetet. Mintha megmasszíroznánk ezt a területet, de nem kell közben kezünket mozgatnunk. A jógában van hasonló ászana (testtartás), ám ehhez nem használjuk kezeinket fel. És a kínai medicinából tudjuk ezen kívül, hogy az óramutató járásával megfelelően masszírozzuk pl. hasunkat kívülről, akkor serkentjük, ha ellentétesen, akkor gátoljuk a működést. Ezt is kipróbálhatjuk, ha fáj a hasunk, hátha segít.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
keleti vallásalacsony vérnyomas