A rejtélyes integető fa és Einstein véleménye – nézd meg a 2 perces videót

 In a rejtélyes integető fa + Einstein, Filozófiai cikkek

Az erdőben sétálva lettem figyelmes az integető fára, amit telefonommal le is kaptam gyorsan. A videót elneveztem, átkonvertáltam másik file formátumba (az nem változtat a felvételen), hogy a végére rakhassam az oldalam linkjét és feltölthessem. Semmilyen manipuláció nem történt a filmmel.

 

Most akkor mi a magyarázat?

Vajon a valóságban, vagy a róla alkotott képben élünk, ami egy álomvilág csupán (mert ebből az állapotból aligha lehetne a valóságot objektíven meghatározni, igaz)?

Először nézzük meg a jó öreg pszichológiát – mi jellemző minden emberre, amit észre sem vesz?

Minden ember külön világban él, a művészlélek más világot lát, mint az üzletember, rendőr stb. És MINDIG az elképzeléseink alá vetjük a valóságot, nem pedig fordítva! Mindig találunk racionális indokot a butaságunk megmagyarázására. Ezt hívja a pszichológia racionalizációnak (lásd elhárító mechanizmusok). Tehát minden szentnek maga felé hajlik a keze. Pl. ,,Azért ettem meg a sütit a hűtőből, hogy több hely legyen benne.” Kicsit sántít, igaz? Vagy ,,Azért vagyok szomorú, mert kevés a fizetésem.” Csecsemőként sem tudásunk, sem vagyonunk, semmink nem volt. És ennek ellenére az eksztázis állapotában éltünk napról, napra. “Jó, de azmás azért. “Mihez képest? “Nem volt problémánk.” Hát, magzatként is aggodhattunk volna azon, hogy ki fog-e nőni a lábunk… Persze megértem, ha ez most kicsit meredek, és ez amúgy is egy másik téma, de a lényeg, hogy szerettem volna olyan példát is felhozni, amiben találva érezzük magunkat egy picikét, mert a problémák legnagyobb részét szándékosan hozzuk létre, hogy fenntartsuk fiktív személyiségünket.

 

Min múlik, hogy mit minek látunk?

Ráadásul minden ember máshogy reagál egy helyzetre, ebből is látni, hogy ez rajtunk múlik, hogy adott helyzetre hogyan reagálunk és ezáltal hogyan érezzük magunkat. Tehát nemcsak az adott esemény a hunyó, hanem a mi válasz-feleletünk (lásd felel-ősség). Mikor egy diák öngyilkos lett, amiért nem sikerült az érettségije, akkor az érettségi vizsga, vagy az erre adott reakció végzett vele? De ezeket nagyon nehéz bevallani önmagunknak, mert senki nem szeret a jól felépített komfort zónájából kijönni. Végén még kiderül, hogy elpazarolt idő és energia volt… Ahogy a vicc is tartja, ami arról az emberről szól, aki beleült véletlenül egy szögbe. ,,Miért nem állsz fel, miért maradsz benne?” ,,Mert, annyira még nem fáj.” Majd fog…


Újabb önámítás

Másik figyelemre méltó dolog a pszichológiában a projekció (kivetítés) elhárító mechanizmusa. Azaz kivetítjük a saját szintén elképzeléseinket a világra. Erre a kedvenc példám, hogy mikor még élt Charlie Chaplin, akkor elment egy Charlie Chaplin hasonmás versenyre. És azt hiszem negyedik helyezést kapott a valódi Chaplin. De vegyünk hétköznapibb példát, mert így csak nevetünk rajta és nem vesszük észre, hogy nap, mint nap csináljuk mi is ugyanezt. Az anya azt hiszi, hogy a takarító szabadnapos. Ám rosszul tudja, a takarító aznap is nagyon aktívan kitakarított. A takarítóra egyébként azért van szüksége az anyának, mert úgy gondolja, hogy a gyermeke nem elég alaposan tud takarítani és egyébként is más dolga van. És az anya maximálisan meg van elégedve a takarítóval és mindig pozitív szavakkal illeti a munkáját. Mindig. Aznap azonban észreveszi a változást, de nem méltatja túl nagyra, hiszen abban a hiszemben van (azt képzeli a valóságról), hogy ma nem járt ott a takarító. ,,Mi van, összesöpörtél fiam?” teszi fel a kérdést és az elragadtatás máma úgy tűnik várat magára.

 

A lehetséges magyarázatok – tisztelet a kivételnek

 

A hívő ember istennek tulajdonítja ezt, így megerősítést kap a vallása tekintetében. ,,Ugye én mindig is mondtam, hogy létezik Isten.”

Az ezoterikus ember az univerzum energiájának számlájára írja a dolgot. Lehet, hogy ez csak egy másik neve Istennek, angyaloknak stb., de valójában ugyanaz?

A „hagyjál már a hülyeségeiddel típus” valószínűleg mással van elfoglalva. Nincs ideje faleveleket nézegetni rohanó világunkban, amit maximálisan megértek.

A magát racionálisnak tartó ember sokszor előbb alkot véleményt mielőtt megvizsgálná az adott dolgot objektív módon. De, már az szubjektivitást szül, ha pl. egy indiai (aki hisz a reinkarnációban) vagy európai (aki általában nem hisz benne) kutatja, hogy van-e élet a halál után… A racionális ember azt gyanítja, hogy biztos valamilyen csalásról van szó, valamilyen érdek mentén. Vagy ,,Biztos a szél fúj azon a területen, a hideg és meleg levegő hatása és egy tudós majd megfejti, ha lesz hozzá kedve, meg ideje” És tulajdonképpen meg lehet őt is érteni.

A lényeg, hogy mindenki beépíti a hitrendszerébe az adott eseményeket és nem magát a megmagyarázhatatlan valóságot szemléli önmagában, objektíven…

 

Ha valamire nincs magyarázat, akkor is minden áron keresünk egyet, mert a biztonsághoz ragaszkodunk. Sok mindenre nincs magyarázat: a spontán égésre (több ezer celsius fokú tűzre van szükség, hogy pár perc alatt a csontunk elégjen), a Bermuda háromszögre stb. Szóval kell egy magyarázat (az sem számít, ha nem fedi a valóságot), a lényeg, hogy a magyarázattal megnyugtathatjuk önmagunkat.

 

Figyeld meg, hogy hogyan jelenik meg benned a magyarázat és, ha neked szegeznénk ezt a kérdést: „Biztos, hogy így van, az életét is feltenné rá?” akkor mit mondanál? Csak őszintén…

Őszinteségi teszt

Szerinted mi a helyes válasz? Pontosan hány cm távolság van a plafon és a padló között abban a szobában, ahol éppen alszol éjszaka? Meg tudod mondani? A pontos válasz érdekelne. Ezt a feladatot meg szoktam csinálni a hallgatókkal és csak 1 % szokta tudni a pontos választ. Tudod mi a pontos válasz? Az, hogy ,,nem tudom”. Ugye milyen érdekesen vagyunk kondicionálva?

További rejtélyes dolgok

Hogyan élhetnek e folyó vízével az emberek melybe, ha mi merészkednénk bele, akkor az intenzíven kötnénk ki? A halál, mint képzeletbeli veszély?

Természeti csoda: megnyílik a tenger minden évben kétszer

Bárki hozzáérhet, akár 575 celsius fokú tűzhez sérülés nélkül? A psziché vagy a hit újabb csodája?

 

Einstein magyarázata

,,Csak két dologban hihetsz. Vagy abban, hogy a világon minden csoda,
vagy abban, hogy semmi sem.”

 

Ki írja ezeket a sorokat és mit akar tőlem?

Jómagam nem vagyok pszichológus, sem orvos, nem rendelkezem tudományos fokozatokkal, csupán sajátságos életszemléletemről beszéltem interjúim, publikációim során… Így nem tartok pszichológiai kezelést, és nem gyógyítok!

Rendszeresen adok a pszichológia kapcsán tv-ben, rádióban, újságban interjút.
Az érzékszervekkel felfogható dolgok kapcsán a pszichológiában sok figyelemre méltó érdekes kísérlet áll rendelkezésünkre. De mivel mindenkinek voltak már megérzései, érdekes tapasztalatai én nem szeretek itt megállni és gyakran áttévedek a parapszichológia nem egzakt tartományába. Szeretek a dolgok végére járni, mint a Columbo addig nem nyugszom meg, amíg valamire nem jutok.:) Szóval természetesen én sem vagyok kivétel a típusok felsorolásánál, csupán egy kíváncsi megfigyelő.

Miért hoztam létre ezt az oldalt?

Nem szentnek készülök, arról már lekéstem. Engem ez a téma érdekel és sokat publikáltam orvosi és női magazinokban, de elindítottam blogomat, ahol megtalálható néhány érdekes dolog, amit szeretnék megosztani a nagyérdeművel. Több száz cikket írtam itt. És bízom benne, hogy ,,amíg nekem sem adják ingyen a kenyeret a boltban” néhány ember megtalál és egymástól tanulva haladhatunk az úton továbbra is.

További érdekes dolgok

Hogyan manipulál minket a reklám, amit észre sem veszünk?

Közel 40 évig élt feltartott kézzel ez az ember – Őrült vagy a kitartás és Shíva szent megtestesítője?

Az éjszakai hangoktól függ, hogy mit álmodunk? – álom, pszichológia, álom, mint menekülés

Az európai hamarabb őszül? Az idősek azért rémülnek meg gyakrabban meg… A por nagy része a bőrünkről származik?

Tévhitek, hírek, érdekességek – A kinti fény hogyan befolyásolja hangulatunkat – Nem az alkoholtól csípünk be – a haj nem szürkül meg idővel – Nem a szemünkkel érzékeljük a fényt – érdekes tudomány

A varázslatos, lenyűgöző emberi test titkai: az emberi agy – működése hogyan hat a gondolatainkra? Mit csinál probléma esetén az emberi agy?

A stressz kezelése, leküzdése természetes módon játékosan – stressz és a magas vérnyomás oldásának technikái, no stressz, stressz ellen

Mi a titka a szappanopera sorozatoknak, melyek rabul ejthetnek minket? A filmsorozatok, telenovellák pszichológiája, mint egy felesleges függőség feloszlatása a boldogság jegyében

A túlsúlyos nő az etalon Afrikában? Pozitívan hat az érzelmekre és az agyi teljesítményünkre a kóros elhízás? Mik a kövérség előnyei? Örökölhető a túlsúly? Még veszélyesebb, ha sokat eszünk elhízástól függetlenül?

A félelem, a szorongás a világban vagy bennünk van? – megkérdeztük a cápasimogatót

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

További cikkek
belső szabadságmegvilagosodott