Sri Vasudeva – A valódi jólét 40 / 35. nap (testi egészség)

 In Filozófiai cikkek, önismeret, önmegvalósítás

35. nap – Maradj a test tudatosságban, mialatt lelkileg egyensúlyba kerülsz

Van egy mondás: Amit nem használsz, azt elveszíted. Beszélgettünk a becses fizikai testünkről, melynek aktivitásra van szüksége. Kapcsolatban állsz a testeddel? Tényleg van test tudatosságod?  És középen, egyensúlyban található meg benned a spirituális tudatosság?  És tisztában vagy vele, hogy mire van szüksége a testednek, hogy egészséges, edzett legyen az utazásunk alkalmával?

Szükséges a testünket edzetten és egészségesen tartanunk

 Emlékezz arra, hogy ez a test külön neked lett megteremtve, hogy teljesítse az életcélodat ebben az életedben. Ezért fontos, hogy jó kondícióban tartsd ezt a járművet, nem így gondolod?

Természetesen, egyetértünk abban mindannyian, hogy fittnek és egészségesnek kell lennünk, szóval ennek köszönhetően gyakorlatokat és váltakozó tevékenységeket végzünk el, hogy mindezt elérhessük. Néhányan közülünk könnyedén képesek erre, miközben mások megmérettetésnek élik ezt meg. Fontos, hogy fitten és egészségesen maradjunk benne az odaadásunkban.

Valódi kapcsolatban állsz a testeddel?

Amikor megjelenik a tudatosság, akkor azok, akik spirituális életet élnek hajlamosak elhanyagolni a fizikai testüket. Csupán a minimumra korlátozódnak ezáltal. Ez azonban nem kérdés, hogy a testünket jó kondícióban kell tartanunk, bármivel is foglalkozunk.
Tagadásunk megmutatkozik, mikor nem értjük meg fizikai testünket
és nem tesszük meg azokat a dolgokat, amikkel egészségesebben tarthatnánk.

Fenn kell tartanunk ezt a testet az optimális kondícióban, ha egy nagyobb tudatállapotba kerülünk.
Ezért mikor kihívás elé kerülünk a fizikai testünkkel és a betegség állapotába kerülünk vagy fizikailag korlátozva vagyunk, akkor a következő kérdésre van szükségünk: “Tényleg kapcsolatban állunk a fizikai testünkkel? Valóban kapcsolatban vagyunk vele?”

Mit jelent a tényleges kapcsolat pontosan? Ha te jó szülő akarsz lenni, nem jelenti ez azt, hogy sok időt töltesz el gyermekeddel, hogy ténylegesen megértsd őt? Ilyen módon barátkozol gyermekeddel, hogy a gyermeked ne érezze azt, hogy megítéled őt. A gyermeked azt érzi, hogy egységben van veled és te megérted őt. Oda kell menned a gyerekedhez, barátkozni vele, hogy ő kényelmesen érezhesse magát. Aztán a legjobb kapcsolatod lesz a gyermekeddel, egy felnőtt tudatosság, de mégis megmarad a gyermeki éned is pozitív értelemben. Ez gyermeki és nem gyerekes…

Értsd meg, hogy mire van szüksége a testednek és figyelj rá…

Ez a test a természet alkotása. Saját intelligenciája van. Ha tényleg meg akarod érteni ezt a testet és kapcsolódni hozzá a legjobb módon, akkor figyelned kell rá.

Figyeld meg, hogyan működik, mire van szüksége és aztán próbáld meggyógyítani a tudatosságoddal. Tudsz róla, hogy a testedet úgy tervezték meg, hogy aktív legyen, teljeskörű légzéssel, mozgással, nyújtással. Hogy erős legyen, ha különféle dolgokat kell megtenned, hogy képes legyen futni pl., ha arra van szükség.
Ha megfigyeled a testedet, rájössz mire van szüksége annak érdekében, hogy aktív maradhasson.

Az összes dolog, amit tenned kell, annyi, hogy megfigyeled a testedet, hogy hogyan működik. Rendelkezik energia hiánnyal? Mindig fáradt? Megfelelő módon működik energetikailag? Jól alszik? Jól emészti meg az ételeket? Jól oldja meg ezeket a feladatokat? Vannak más tünetek is? Ha valóban megfigyeled a testedet, akkor elmondja neked a saját történetét. De mit teszel, ha stimulálódik a tested ezáltal? Lehet, hogy többet pihenteted, mint amire szüksége van.  Lehet, hogy egy ülő életmódot sajátítasz el, így időd nagy részében ülsz és megtagadod mindazt, amire szüksége van a testednek.

 

Legyél tudatos arra, amire szüksége van a testednek

Amikor valódi test tudatosságod van, amikor megtanulod megfelelően kezelni a testedet barátként viszonyulva hozzá… Amikor meg akarod őt érteni és érte dolgozol és fenntartod azon a módon, hogy a legjobb legyen neki…

Részt veszel az aktivitásban, megfigyelve, hogy mit hoz mindez létre. Mentél fel valaha úgy a lépcsőn, hogy közben megfigyelted mi történik pontosan? Vert a szíved olyan hangosan, hogy ki akart jönni a mellkasodból? Zihált már a légzésed? Ha megpróbálod elérni a lábujjaidat egyenes könyököddel, akkor sikerül ezt megtenned? Ez egy történetet mesél el rólad…

Amikor részt veszel a testedben a megfelelő aktivitással, akkor jól érzed magad és jól alszol. Az étel megemésztése is jobbá válik. A hibalehetőségek száma is csökken. A hangulatod is jobbá válik. A kémiai folyamatoknak is szüksége van arra, hogy emelkedjen a hangulatod, hogy az áramlás szisztematikus legyen, hogy a vércukrod és koleszterined jól szabályozott legyen.

A vérnyomásod is jobb lesz. A stressz szinted csökkenni fog. A jutalom azonnal megjelenik! Szóval, szükségünk van arra, hogy a testünkkel kapcsolatba lépjünk.

Amit mondok az az, hogy mikor lejössz az alap csakrához, és amikor csakra tudatosságod van és leföldeled magad a testedben, akkor olyan csodálatosan elkezded tisztelni, amit a tested nyújt neked. Kapcsolatban vagy vele. Ha túl sokat ülsz, észre fogod ezt venni. Ha túl sokat alszol, észre fogod ezt venni. Természetellenességet fogsz érezni és abban a pillanatban elkezdesz jobban lélegezni, érezni fogod ahogy a tested megmutatja neked, hogy hogyan lélegezz jobban és ezt mondja: “Igen, szükségem van több levegőre, adj nekem több levegőt.” 
Amikor elkezdesz nyújtózkodni, észreveszed ennek az előnyét és, hogy ekkor azt gondolod: “Húha! Ez gyönyörű.” Aztán kapcsolatba lépsz a testeddel. A tested megmutatja az eredményét a nyújtózkodásodnak, kiterjeszkedésednek.
Amikor szilárdan építkezel a gyakorlatok által és látod, hogy az izomzatod egyre erősebb lesz, jobban kezded el magadat érezni. Még tovább felemelheted, kiteljesítheted a dolgokat.

Így még több erőt alkalmazhatsz a fizikai aktivitáshoz. Amire szükség van, az az, hogy kapcsolatba lépj a testeddel. Ez nem jár együtt sok-sok információval, hogy gyakorlatok és technikai részletek segítségével a testünk működését illetően képben legyünk. Hanem ez a tapasztalat inspirál minket, hogy kapcsolatba lépjünk testünkkel és élvezzük a fizikai aktivitásunkat is.

 

Lépj kapcsolatba a csakráddal, hogy neked dolgozhasson…

Mikor elkezded a napodat, nagyon fontos, hogy középpontban legyél az energia lényeddel is. Arra van szükséged, hogy a lélek tudatosságod a lehető legjobb legyen. Ez az, amikor valóban egyre jobban dolgozol a testeddel. Amikor spirituális értelemben tudatos vagy, ekkor vagy tudatos a Manipura csakrára, ez kezd kapcsolatba lépni a lélegzéseddel is. Kapcsolatba kerülsz a pránával. (Beszéltem a légzés tudatosságáról – a Pránajámáról tegnap.) Használd a csakrákat, használd a Manipurát.  Lélegezz addig, amíg azt érzed, hogy a prána a testedben megnyilvánul és a tested még aktívabbá válik.

Ez is segít abban, hogy a szív csakrába kerülj, szóval egyfajta szenvedélyre van szükségünk, hogy valóban megbecsüljük a testünket és elkezdjük élvezettel használni azt. Vigyél szenvedélyt a testedbe. Vigyél a szemöldök központodba fókuszáltan elképzelést, víziót. Vizualizáld azt a fajta testet, amilyet szeretnél önmagadnak tudni. Vizualizálj egészséges testet, amilyet csak szeretnél és tartsd ezt meg  nagyon szilárdan, támogatva az alacsonyabb csakrákat. Tartsd meg az elmédben a jó egészség fontosságának képét.

 

Legyen test tudatosságod, miközben Lelkileg a Középpontodba kerülsz

Ha képes vagy több korona csakrás energiához hozzájutni, a testedet nagy békében fogod megtapasztalni, ahogyan bármit teszel ebben a csodálatos nyugalomban, rácsatlakozva az összes vitalitás, szeretet, szellemi szilárdság Forrására.

A tested élvezni fogja ezeket a megtapasztalásokat, amik az egészség és fittség irányába mutatnak. Ez a tudatosság, ami nagyon fontos és ez a fókusz, ami támogatja az alap csakrát is.

Maradj ebben az alap csakrában, ami lehetővé teszi számodra, hogy csatlakozz a földdel ezen a világon keresztül. És élvezd a fizikai aktivitásokat ugyanezen a módon – ahogy egy tudatlan ember teszi ezt meg (aki nem foglalkozik spiritualitással) -, amelyhez az energia itt található meg ennél az alap csakránál.

Élvezni fogod, ahogyan ők is, teljes vitalitásban, teljes fizikai tudatosságban léteznek, de te a szabadság terében leszel mindeközben. Különbözni fogsz. Az egyik, amelyik teljesen tudatlan, nagyon sok fizikai erőt érez. Te is érezni fogod ezt az erőt egy magasabb tudatossági szinten, ha csatlakozol a Muladharára. Érezni fogod a Muladhara erejét amíg bekerülsz a magasabb tudatosságba. Ez a spirituális tudatosság öröme és a fizikai értelemben vett középpont megteremtése. Elképesztő ez a spirituális erő emberi megtapasztalásként. Ha csak megérted és értékeled amit mondtam neked máma, akkor bármilyen gyakorlat segítségével is dolgozol önmagadon, mindig ebben a vitalitásban fogsz maradni, középen maradva a belső teredben. Megbecsülve testedet, a testtudatosságban, bölcsességben maradva. Ez a valódi titka a fizikai jólétnek. Ez a tudatosság. A mai nap folyamán, ezzel hagylak magadra…

Sri Vasudeva

Fordította: Keresztes Attila

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Miben segíthetek? Kérj konzultációt

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
pránajámatudósok, Isten