Sri Vasudeva – A valódi jólét 40 / 34. nap (prána és pránajáma)

 In Filozófiai cikkek, önismeret, önmegvalósítás

34. nap – Pránajáma – az életerő szabályozása

A mai nap témája a Pránajáma, ez a szabályozója a belső életerőnknek. A “Prána” életerőt jelent és a “jáma” pedig a kiterjesztésre, kihúzásra, kontrollálásra, visszatartásra utal. Szóval a pránajáma ennek az energiának a kibővítésére utal, uralva mindazt.

Az összes energia a Prána megnyilvánulása

 Említettem neked, hogy mi spirituális lények vagyunk emberi tapasztalatokkal; van egy testünk finomabb energiákból is, ami magában foglalja az összes mozgásunkat a fizikai testünk kapcsán.

A magasabb spirituális ébredés következtében, azt veszed észre, hogy te nem egy testből állsz csupán, hanem te egy vagy azzal, aki irányítja a fizikai testedet. Erre próbállak rávezetni, hogy ez tudatosuljon benned; hiszen te spirituális létező vagy, ami magában foglalja az összes mozgást, amit megteszel és meg tudsz tenni. A spirituális lényed használja a pránát (életerőt). Minden gondolatodban ez megnyilvánul az elmédben. A Prána magában foglalja a spirituális, finomabb energiát is. Ez maga a prána megnyilvánulása. Minden energiaforma manifesztációja, megjelenése ebben az Univerzumban – aminek spirituális háttere van, vagy spirituális dimenziója -, prána dimenzió. Az összes energia formája, megnyilvánulása a pránának, a spirituális szintek irányából. De te nem látod mindezt.

A jelenléted is magával hordozza a pránát. Amikor valakinek erős jelenléte van, az egy prána energia manifesztációja. Amikor megvágod a testedet, te nem látod, az erős jelenlétet, de az maga a prána, maga az életerő. A prána tanítása megtalálható az indiai tanításokban, a jóga tradícióban. Pránának hívjuk az összes energiát is az Univerzumban, de ennek van egy központi  Pránája  (nagy P betűvel). Ez, az egész Kozmikus Energiát az Univerzumban az összes másfajta energiával együtt kiárasztja. És az összes energia megnyilvánulása a cselekedetekben prána,  mely kis p betűvel írandó.

Spirituális éberség, a Prána felszabadítása

Minél több spirituális tudat vesz körül, annál inkább tudatában leszel a prána mozgatásának. Minden csakra lehetővé teszi, hogy pránát jeleníts meg ebből a végtelen magasságból, ebből a végtelen “raktárból”, ami benned van. Szóval, amint még éberebb leszel spirituális értelemben, érzékelni fogod, hogy a külső formáid – a szeretet, támogatás, együttérzés megnyilvánulása-, a szándék segítségével valójában nem más, mint egy prána áramlás.  És erősebb szándékod, erősebb prána áramlással párosul.

Pránában bővelkedik a Világegyetem. Ez összefügg azzal, amit a kínaiak Chi-nek (csi) vagy a japánok Qi-nek (ki) hívnak. Láthatod a prána bőségét a friss gyümölcsökben is.
Amikor megeszed őket, táplálja a testedet és különleges vitalitást érzel. A tested felveszi a pránát. A jóga tradíció szerint, a prána testedben 72.000 csatorna található, amiben a prána képes áramolni.

 

Ezek mind össze vannak kapcsolva az idegrendszereddel, tehát a prána rendszer feltölti az idegrendszert. A fokozódó prána segítségével elérheted ezen keresztül a csakrák aktivitását. A növekvő prána elérheted innen, ebből a “raktárból” a testedben. Amikor a test feltöltődött pránával, te vitalitásban gazdag  leszel.  

Irányítsd az életerődet a Pránajámával

 A Pránajáma össze van kapcsolva a légzéssel, így amikor azt mondjuk, hogy “Kezdjük pránajáma gyakorlatokkal”, mi légzőgyakorlatokra gondolunk.  De a jelentése ennél sokkal mélyebb ennél. Ez nemcsak a légzés szabályozása, kezelése, hanem az energia kontrollja is, a légzés mögött.

Amikor megtanulod kezelni a kontrollt a finomabb energiák tekintetében a légzésed mögött, akkor felfedezed, hogy te több vagy parancsok végrehajtóján, és egyfajta láthatatlan életerővel kezdesz el rendelkezni.  A légzés egy tudatos lépés a szabályozás tekintetében és lehetőség arra, hogy kapcsolatba lépj ezzel az életerővel.

Amikor a tüdőbe lélegzel azt gondolod ez egy fizikai jelenség csupán, de a te spirituális lényed is részt vesz mindebben. Amikor megteremted a szándékot a tudatos légzés kapcsán, és mikor valóban megfigyeled azt, észlelni fogod, hogy ebben a folyamatban a tüdő hozza és elviszi a levegőt számodra. Ez egy finom energia, ami szintén fontos. Ahogyan figyelmedet a mozgó lélegzésre irányítod, azt fogod észrevenni idővel, hogy felbukkan egyfajta energia, ami a légzéssel együtt áramlik benned. Ez egy energia, ami mozgatja a tüdőnket. Mikor érzed ezt, ez egy figyelemre méltó tapasztalat. Csak a figyelmeddel (ahogyan lélegzel), meglátod, hogy a tüdőd mozog, nemcsak gépiesen vagy fizikai értelemben, hanem van egy energia mozgás a tüdődben is.
Amikor elkezdesz kapcsolatba lépni vele és megtanulod hogyan kezeld azt, megtalálod a megoldást arra is, hogy hogyan kezeld a láthatatlan energiákat és életerőt belül a lényedben. Ez elképesztő!
Ez a prána (finomabb energia) a levegőben mutatkozik meg, amit belélegzel. Amikor belélegzed a levegőt a lényedbe, akkor a pránikus tested életenergiát vesz fel és ez feltölti a testedet. Ha ezzel az életenergiával kapcsolatba lépünk, akkor elképesztő mennyi mindenre vagyunk képesek. Képesek vagyunk gyógyító energiát csatornázni a prána testünkön keresztül, a 72.000 nádin keresztül bármelyik részébe a testünkbe. Feltölthetjük általa az idegrendszerünket, stimulálhatjuk a testi funkciókat a spirituális szintről, gyógyító energiát hozva a testünkbe és ezen kívül befolyásolni tudjuk a teret körülöttünk, ezzel a vitalitással, magával a jelenlét erejével.   

Szóval a pránajáma sokkal több puszta légzésgyakorlatnál, levegő mozgatásnál. Ez segít kapcsolatba lépni az energiával és életerővel, a légzésen kívül bennünk lejátszódó folyamatként és megtanítja azt is, hogy hogyan kell azt kezelni.

 

Ez az, amit a Spirituális Mester használ másoknál a felébredés feltételeként. Ez egy hatalmas prána erő, ami áramlik a Shakti erőben vagy a mozgás energiájában.
Ugyanígy, bárki aki  megérint másokat ebben az értelemben, az nagyon erős befolyást tapasztal meg az energiák terén, ami felül múlja a fizikai testet. Ez a prána. Képes vagy mozgatni a pránát a szándékod segítségével, amikor tudatos vagy minderre. Mozgatni tudod a szándékoddal, a gondolatoddal, az akaratoddal.

 

Ők azok, akiket Pránaevőknek nevezünk, ők nem esznek fizikai ételt, hanem a testük képes előállítani a prána segítségével, mindazokat a tápanyagokat, amik az ételekben is megtalálhatóak. Ők megtanulták azokat a technikákat, hogy hogyan kell ezeket a tápanyagokat előállítani a prána energiából. Elképesztő, igaz? Szeretnéd, hogy kapcsolatba lépj ezzel az életenergiával, amivel már rendelkezel? Ami képes feltölteni a testedet. Ami képes a legfinomabb módon feltölteni a testedet?

 

A köldök központunknál a Manipura csakra egy erős prána tároló területként funkcionál. Bár, mi képesek vagyunk tárolni a pránát egész testünkben, de van egy terület a solar plexusnál, ahol össze tudjuk gyűjteni mindezt az energiát.  Ez egy energiatároló, olyan, mint egy akkumulátor. Amikor megtanulod a jógalégzést és a köldök területre lélegzel, akkor tulajdonképpen tárolni tudsz majd bőséges mennyiségű pránát ezen a területen, ami olyan, mint a tartalék.

[adrotate group=”2″]

Ez az, amit minden nap elmondok. Jómagam tudatos vagyok a pránikus energiáimra és én  feltöltöm őket ezen a finom, szubtilis szinten. Feltöltöm a fizikai testemet használva a pránikus energiákat. Ez a módszer a pránajáma, ami képes befolyásolni a meditációdat.  Amint elkezded érezni a csakra energiákat belül és képes vagy belélegezni tudatosan prána energiát, a meditációd átalakul és a csakráid még aktívabbá válnak. Szóval fontos, hogy megértsük ennek az energiának a működését és kapcsolatba lépjünk vele.

 

Légzőtechnikák, amik támogatják a Pránikus Energia Tudatosságát

 A jóga légzés technikája egy erőteljes módja annak, hogy tudatossá váljon számunkra a pránikus energia mibennünk. Amikor az orrlyukakon keresztül lélegzel, minden orrlyuk kapcsolódik a prána csatornához, energiacsatornákhoz, a finomabb energiákhoz. A jobb orrlyukad csatlakozik ahhoz a csatornához, amit pingalának hívnak és a bal orrlyuk pedig az idához. A jobb orrlyuk adja a fűtést a testünkben és a bal orrlyuk pedig a hűtést testünk számára. A kutatások alapján, ezek a csatornák is érintik a különböző területeket az elménkben. A bal csatorna, oldal a jobb agyféltekédet, és a jobb csatorna, oldal pedig a a bal agyféltekével áll kapcsolatba. Szóval, mikor lélegzel, elkezdesz energiát közvetíteni az agyféltekéd számára is. A jógában, megtanulhatod a váltott orrlyukú légzés technikáját is, ahol a jobb oldalon keresztül lélegzel és aztán a bal oldalon. És ezután ismét a bal oldalon és jobb oldalon keresztül, váltott légzéssel.

 

Ezek a csatornák (pingala és ida) mindegyik csakrához csatlakoznak, szóval mikor energiát szívsz be, akkor ezeket aktiválni is tudod.  Ahogy ezek a pontok kinyílnak, te energiát tudsz áthozni a légzésen keresztül, a prána energia ugyanis ezeken a csatornákon keresztül jut el a csakrákhoz. De ugyanúgy képes vagy stimulálni a csakráidat belül, ahol raktározódik az energia.  Energiát tudsz hozni belülről és kívül ugyanabban az időben a csakra területeken. Minden csakra  kapcsolódik ezekhez a különleges területekhez a testen. Szóval mikor mi megtanuljuk a légző technikát és elkezdjük a fókuszt a csakráinkra helyezni, akkor azok felébrednek és a tapasztalás egészen elképesztő.

Pránajáma – egy Fontos gyakorlat a jólét kapcsán

A pránajáma egy nagyon erőteljes téma és feltétel a jólétet illetően. A meditációinkban máma én használni fogom ezt, használni fogom a pránajáma erejét, hogy felébredjenek még jobban a csakrák és, hogy energetizáljuk a belső energia testünket, felhasználva a prána energiát, hogy tudatosabbá váljunk a légzésünkre.  Sokan beszélnek a prána energiáról és én csak a felszínt fogom érinteni csupán, megadva az alapvető szabályokat.  Több, mint bármi más, és ez a gyakorlat nagyon fontos. Vezetni foglak a meditációban, de máma több figyelmet szentelünk a pránikus energiának és a finomabb, szubtilisebb energiáknak. Szóval megtöltjük testünket energiával, nagyon erőteljes módon az emberi megtapasztalásunk segítségével.

Sri Vasudeva

Fordította: Keresztes Attila

Ajándék a teljes elme megismeréséhez: önbizalom erősítő, növelő, fejlesztő, gyakorlatok, az önbizalom fejlesztése, megerősítése, önbizalom tréning

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Miben segíthetek? Kérj konzultációt

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
ásványok, drágakövekegészség