Sri Vasudeva – A valódi jólét 40 / 34. nap (prána és pránajáma)

 In Filozófiai cikkek, önismeret, önmegvalósítás

34. nap – Pránajáma – az életerő szabályozása

A mai nap témája a Pránajáma, ez a szabályozója a belső életerőnknek. A “Prána” életerőt jelent és a “jáma” pedig a kiterjesztésre, kihúzásra, kontrollálásra, visszatartásra utal. Szóval a pránajáma ennek az energiának a kibővítésére utal, uralva mindazt.

Az összes energia a Prána megnyilvánulása

 Említettem neked, hogy mi spirituális lények vagyunk emberi tapasztalatokkal; van egy testünk finomabb energiákból is, ami magában foglalja az összes mozgásunkat a fizikai testünk kapcsán.

A magasabb spirituális ébredés következtében, azt veszed észre, hogy te nem egy testből állsz csupán, hanem te egy vagy azzal, aki irányítja a fizikai testedet. Erre próbállak rávezetni, hogy ez tudatosuljon benned; hiszen te spirituális létező vagy, ami magában foglalja az összes mozgást, amit megteszel és meg tudsz tenni. A spirituális lényed használja a pránát (életerőt). Minden gondolatodban ez megnyilvánul az elmédben. A Prána magában foglalja a spirituális, finomabb energiát is. Ez maga a prána megnyilvánulása. Minden energiaforma manifesztációja, megjelenése ebben az Univerzumban – aminek spirituális háttere van, vagy spirituális dimenziója -, prána dimenzió. Az összes energia formája, megnyilvánulása a pránának, a spirituális szintek irányából. De te nem látod mindezt.

A jelenléted is magával hordozza a pránát. Amikor valakinek erős jelenléte van, az egy prána energia manifesztációja. Amikor megvágod a testedet, te nem látod, az erős jelenlétet, de az maga a prána, maga az életerő. A prána tanítása megtalálható az indiai tanításokban, a jóga tradícióban. Pránának hívjuk az összes energiát is az Univerzumban, de ennek van egy központi  Pránája  (nagy P betűvel). Ez, az egész Kozmikus Energiát az Univerzumban az összes másfajta energiával együtt kiárasztja. És az összes energia megnyilvánulása a cselekedetekben prána,  mely kis p betűvel írandó.

Spirituális éberség, a Prána felszabadítása

Minél több spirituális tudat vesz körül, annál inkább tudatában leszel a prána mozgatásának. Minden csakra lehetővé teszi, hogy pránát jeleníts meg ebből a végtelen magasságból, ebből a végtelen “raktárból”, ami benned van. Szóval, amint még éberebb leszel spirituális értelemben, érzékelni fogod, hogy a külső formáid – a szeretet, támogatás, együttérzés megnyilvánulása-, a szándék segítségével valójában nem más, mint egy prána áramlás.  És erősebb szándékod, erősebb prána áramlással párosul.

Pránában bővelkedik a Világegyetem. Ez összefügg azzal, amit a kínaiak Chi-nek (csi) vagy a japánok Qi-nek (ki) hívnak. Láthatod a prána bőségét a friss gyümölcsökben is.
Amikor megeszed őket, táplálja a testedet és különleges vitalitást érzel. A tested felveszi a pránát. A jóga tradíció szerint, a prána testedben 72.000 csatorna található, amiben a prána képes áramolni.

 

Ezek mind össze vannak kapcsolva az idegrendszereddel, tehát a prána rendszer feltölti az idegrendszert. A fokozódó prána segítségével elérheted ezen keresztül a csakrák aktivitását. A növekvő prána elérheted innen, ebből a “raktárból” a testedben. Amikor a test feltöltődött pránával, te vitalitásban gazdag  leszel.  

Irányítsd az életerődet a Pránajámával

 A Pránajáma össze van kapcsolva a légzéssel, így amikor azt mondjuk, hogy “Kezdjük pránajáma gyakorlatokkal”, mi légzőgyakorlatokra gondolunk.  De a jelentése ennél sokkal mélyebb ennél. Ez nemcsak a légzés szabályozása, kezelése, hanem az energia kontrollja is, a légzés mögött.

Amikor megtanulod kezelni a kontrollt a finomabb energiák tekintetében a légzésed mögött, akkor felfedezed, hogy te több vagy parancsok végrehajtóján, és egyfajta láthatatlan életerővel kezdesz el rendelkezni.  A légzés egy tudatos lépés a szabályozás tekintetében és lehetőség arra, hogy kapcsolatba lépj ezzel az életerővel.

Amikor a tüdőbe lélegzel azt gondolod ez egy fizikai jelenség csupán, de a te spirituális lényed is részt vesz mindebben. Amikor megteremted a szándékot a tudatos légzés kapcsán, és mikor valóban megfigyeled azt, észlelni fogod, hogy ebben a folyamatban a tüdő hozza és elviszi a levegőt számodra. Ez egy finom energia, ami szintén fontos. Ahogyan figyelmedet a mozgó lélegzésre irányítod, azt fogod észrevenni idővel, hogy felbukkan egyfajta energia, ami a légzéssel együtt áramlik benned. Ez egy energia, ami mozgatja a tüdőnket. Mikor érzed ezt, ez egy figyelemre méltó tapasztalat. Csak a figyelmeddel (ahogyan lélegzel), meglátod, hogy a tüdőd mozog, nemcsak gépiesen vagy fizikai értelemben, hanem van egy energia mozgás a tüdődben is.
Amikor elkezdesz kapcsolatba lépni vele és megtanulod hogyan kezeld azt, megtalálod a megoldást arra is, hogy hogyan kezeld a láthatatlan energiákat és életerőt belül a lényedben. Ez elképesztő!
Ez a prána (finomabb energia) a levegőben mutatkozik meg, amit belélegzel. Amikor belélegzed a levegőt a lényedbe, akkor a pránikus tested életenergiát vesz fel és ez feltölti a testedet. Ha ezzel az életenergiával kapcsolatba lépünk, akkor elképesztő mennyi mindenre vagyunk képesek. Képesek vagyunk gyógyító energiát csatornázni a prána testünkön keresztül, a 72.000 nádin keresztül bármelyik részébe a testünkbe. Feltölthetjük általa az idegrendszerünket, stimulálhatjuk a testi funkciókat a spirituális szintről, gyógyító energiát hozva a testünkbe és ezen kívül befolyásolni tudjuk a teret körülöttünk, ezzel a vitalitással, magával a jelenlét erejével.   

Szóval a pránajáma sokkal több puszta légzésgyakorlatnál, levegő mozgatásnál. Ez segít kapcsolatba lépni az energiával és életerővel, a légzésen kívül bennünk lejátszódó folyamatként és megtanítja azt is, hogy hogyan kell azt kezelni.

 

Ez az, amit a Spirituális Mester használ másoknál a felébredés feltételeként. Ez egy hatalmas prána erő, ami áramlik a Shakti erőben vagy a mozgás energiájában.
Ugyanígy, bárki aki  megérint másokat ebben az értelemben, az nagyon erős befolyást tapasztal meg az energiák terén, ami felül múlja a fizikai testet. Ez a prána. Képes vagy mozgatni a pránát a szándékod segítségével, amikor tudatos vagy minderre. Mozgatni tudod a szándékoddal, a gondolatoddal, az akaratoddal.

 

Ők azok, akiket Pránaevőknek nevezünk, ők nem esznek fizikai ételt, hanem a testük képes előállítani a prána segítségével, mindazokat a tápanyagokat, amik az ételekben is megtalálhatóak. Ők megtanulták azokat a technikákat, hogy hogyan kell ezeket a tápanyagokat előállítani a prána energiából. Elképesztő, igaz? Szeretnéd, hogy kapcsolatba lépj ezzel az életenergiával, amivel már rendelkezel? Ami képes feltölteni a testedet. Ami képes a legfinomabb módon feltölteni a testedet?

 

A köldök központunknál a Manipura csakra egy erős prána tároló területként funkcionál. Bár, mi képesek vagyunk tárolni a pránát egész testünkben, de van egy terület a solar plexusnál, ahol össze tudjuk gyűjteni mindezt az energiát.  Ez egy energiatároló, olyan, mint egy akkumulátor. Amikor megtanulod a jógalégzést és a köldök területre lélegzel, akkor tulajdonképpen tárolni tudsz majd bőséges mennyiségű pránát ezen a területen, ami olyan, mint a tartalék.

[adrotate group=”2″]

Ez az, amit minden nap elmondok. Jómagam tudatos vagyok a pránikus energiáimra és én  feltöltöm őket ezen a finom, szubtilis szinten. Feltöltöm a fizikai testemet használva a pránikus energiákat. Ez a módszer a pránajáma, ami képes befolyásolni a meditációdat.  Amint elkezded érezni a csakra energiákat belül és képes vagy belélegezni tudatosan prána energiát, a meditációd átalakul és a csakráid még aktívabbá válnak. Szóval fontos, hogy megértsük ennek az energiának a működését és kapcsolatba lépjünk vele.

 

Légzőtechnikák, amik támogatják a Pránikus Energia Tudatosságát

 A jóga légzés technikája egy erőteljes módja annak, hogy tudatossá váljon számunkra a pránikus energia mibennünk. Amikor az orrlyukakon keresztül lélegzel, minden orrlyuk kapcsolódik a prána csatornához, energiacsatornákhoz, a finomabb energiákhoz. A jobb orrlyukad csatlakozik ahhoz a csatornához, amit pingalának hívnak és a bal orrlyuk pedig az idához. A jobb orrlyuk adja a fűtést a testünkben és a bal orrlyuk pedig a hűtést testünk számára. A kutatások alapján, ezek a csatornák is érintik a különböző területeket az elménkben. A bal csatorna, oldal a jobb agyféltekédet, és a jobb csatorna, oldal pedig a a bal agyféltekével áll kapcsolatba. Szóval, mikor lélegzel, elkezdesz energiát közvetíteni az agyféltekéd számára is. A jógában, megtanulhatod a váltott orrlyukú légzés technikáját is, ahol a jobb oldalon keresztül lélegzel és aztán a bal oldalon. És ezután ismét a bal oldalon és jobb oldalon keresztül, váltott légzéssel.

 

Ezek a csatornák (pingala és ida) mindegyik csakrához csatlakoznak, szóval mikor energiát szívsz be, akkor ezeket aktiválni is tudod.  Ahogy ezek a pontok kinyílnak, te energiát tudsz áthozni a légzésen keresztül, a prána energia ugyanis ezeken a csatornákon keresztül jut el a csakrákhoz. De ugyanúgy képes vagy stimulálni a csakráidat belül, ahol raktározódik az energia.  Energiát tudsz hozni belülről és kívül ugyanabban az időben a csakra területeken. Minden csakra  kapcsolódik ezekhez a különleges területekhez a testen. Szóval mikor mi megtanuljuk a légző technikát és elkezdjük a fókuszt a csakráinkra helyezni, akkor azok felébrednek és a tapasztalás egészen elképesztő.

Pránajáma – egy Fontos gyakorlat a jólét kapcsán

A pránajáma egy nagyon erőteljes téma és feltétel a jólétet illetően. A meditációinkban máma én használni fogom ezt, használni fogom a pránajáma erejét, hogy felébredjenek még jobban a csakrák és, hogy energetizáljuk a belső energia testünket, felhasználva a prána energiát, hogy tudatosabbá váljunk a légzésünkre.  Sokan beszélnek a prána energiáról és én csak a felszínt fogom érinteni csupán, megadva az alapvető szabályokat.  Több, mint bármi más, és ez a gyakorlat nagyon fontos. Vezetni foglak a meditációban, de máma több figyelmet szentelünk a pránikus energiának és a finomabb, szubtilisebb energiáknak. Szóval megtöltjük testünket energiával, nagyon erőteljes módon az emberi megtapasztalásunk segítségével.

Sri Vasudeva

Fordította: Keresztes Attila

Ajándék a teljes elme megismeréséhez: önbizalom erősítő, növelő, fejlesztő, gyakorlatok, az önbizalom fejlesztése, megerősítése, önbizalom tréning

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Segítsd kérlek támogatással a honlap fenntartását, kutatómunkámat

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

keresés

AJÁNLOTT CIKKEK
ásványok, drágakövekegészség