Ők már szabadok, függetlenek mindentől – megvilágosodott egonélküliség: Osho, Eckhart Tolle, Ramana, Papaji, Adyashanti

 In Filozófiai cikkek, megvilágosodás

Mi a megvilágosodás?

Sokan élték meg a megvilágosodást, egonélküliséget, néhány közülük a nyilvánosság elé tárja ezt: Osho, Eckhart Tolle, Ramana, Papaji, Adyashanti. Mások (lásd arhatok) azonban megélik ezt, de az embereknek történő továbbadása helyett mással foglalatoskodnak a későbbiekben.  Nincs „én”, hanem az ugyan megmarad, de eközben folyamatosan tudatában van azzal, hogy minden egy-ség. Mert minden ugyanannak a forrása és a testtel és személyiséggel (gondolatok halmaza) való azonosulás megszűnik.

 

Anthony de Mello mondta más szavakkal, hogy miért ragaszkodnánk egy virághoz, ha mindegyiket ugyanolyan csodálatosnak találjuk?
A megvilágosodott képtelen magához kötni amit tesz, hiszen ő már nincs jelen. Átáramol rajta keresztül egy hihetetlen intelligencia és áldás. Ő hagyja ezt megtörténni és megszűnik annak befolyásolása a saját egója alapján.

 

Hogyan lehet elérni?

Sehogyan sem sokan azt mondják, de ettől függetlenül érdemes foglakozni a témával, mert bármi megtörténhet. És tudatos állapotokat élhetünk meg. A megszabadulást előbb utóbb azt mondják mindenki eléri. De ezt felesleges erőltetni, mert ezt személyiséggel elérni lehetetlen. Sőt, az akarás akadályt képez. Persze könnyű mondani, ha már megcsípett minket a dolog. Maga a megvilágosodás azt jelenti, hogy már nincs jelen a személyiség. Sőt, tulajdonképpen mindig ebben az állapotban vagyunk, csak tévesen mással azonosulunk. A pszichológia szerint hozzávetőlegesen 3 éves korunkban alakul ki a személyiség. Pedig előtte is létezünk. Így sokszor a gyerekek közelebb vannak ehhez az állapothoz.

Érdemes először a jobb és bal agyféltekénk, illetve elménk működését megismerni. Itt találsz ezzel kapcsolatosan letölthető anyagot (önbizalom növelő). Utána pedig keresni a lehetőségeket, melyek túl visznek az egón. Vannak azonban módszerek melyek segítenek azonnal belépni ebbe az állapotba.

A mesterek azt mondják, mikor erős benned a vágy a mester megjelenik. Ahogyan Papajinál is ez történt (lásd Papaji). Általában mindenki azt a belépési pontot tanítja, amin neki sikerült belépnie. De több kapu is van, érdemes a személyiségünknek megfelelőt választani, mert eleinte azzal dolgozunk.

 

Mi a közös bennük?

Általában (de akadnak kivételek) megunták a társadalomban való aktív részvételt (kiábrándultak belőle) és sekélyesnek találták azt, hogy egy bizonyos sémát kövessenek (karrier, család, gyerekek, nagy ház + egy kutya). De természetesen ebből ne arra következtessünk, hogy ezzel bármi baj van, csak amíg ezt keressük elvihetik a figyelmet erről. Érezték, hogy van valami ennél fontosabb is. És hihetetlen kitartásuk sokszor fizikai fájdalmuk volt az őrület határát súrolva. Ramana Maharshi lábát pl. meditáció közben egerek rágták. Volt, aki napokig ült meditációs pózban. A testüket idővel érzéketlenné vált számukra (túl léptek rajta). Figyelmen kívül hagyták: testüket, gondolatukat, érzéseiket, szerepüket, fanatikusan meditáltak és kutatták mi van mindezek és minden mögött. De akadt olyan is, aki sohasem foglalkozott vele és egyszer csak megtörtént vele.

 

Tévhitek a megvilágosodással kapcsolatban

„Egyszer csak valami különleges állapotba kerülök.”A meditációval pl. valóban könnyű különleges állapotokba kerülni, de ami megszületik meg is hal. Így előbb utóbb vége lesz annak is. Azonban valódi ,,énünk”, mely túlmutat a formán, melyet nincs senki, aki birtokolna, de mégis mindenkié lehet túl mutat ezen. Sokan új dolog, élmények megélést hiszik ennek az állapotnak. Holott ez mindig itt van, csak másra figyelünk. Sőt, a sors fintora, hogy az az akadály, hogy tévképzeteink vannak róla és az takarja el a megvilágosodást, mely természetes folyamat.

 

Akik már benne vannak és feloldódtak benne

Robert Ullman és Judith Reichenberg – Szentek, bölcsek, mesterek és misztikusok könyvében élettörténeteket olvashatunk azokról, akik benne vannak a megvilágosodásban.
Érdemes keresni azoknak az embereknek a társaságát, akik már a túlparton vannak. Felesleges azonban fölnézni rájuk vagy lenézni őket. Fő az objektívvitás.
Emellett ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt, ahol interjúkat is vannak azokkal, akik megvilágosodottak.

 

Osho

Osho közel negyven évig szórakoztatta remek humorával úgy a keresőket, hogy közben azon munkálkodott, hogy létrehozza a buddhateret. Osho ezalatt folyamatosan tartott spontán előadásokat és ez tudtommal hatszáz könyvre való információt jelent. De ez persze így nem igaz, mert a könyv mit sem ér, amíg nem kezdünk el gyakorolni és észrevenni azt, ami már megvan bennünk, ahelyett, hogy mindenben keressük azt.
Rajneesh professzor egy örök lázadó, provokatív ember volt hihetetlen intelligenciával és meglátásokkal. Már gyerek korában nagy hatással volt a világra. Ő kevésbé idomult hozzá. Megvilágosodása úgy következett be, hogy fanatikus meditálásával arra jutott, hogy ez elérhetetlen miután katonákat megszégyenítő fegyelemmel kelt fel korán reggel és gyakorolt naphosszat. „Feladta.” És ellazult és akkor Osho-t egy finom energia kezdte belengeni. Rengeteg Osho meditáció lett kidolgozva általa többek között dinamikus Osho meditációk is. Sokszor beszélt arról, hogy érdemes figyelnünk az elménket, hogy ne azonosuljunk vele.

 

Osho idézetek

Tedd félre “mindentudó” elmédet, és indulj befelé. Itt, ahol az álom és a valóság közötti különbség már nyilvánvaló, ellazulhatsz legbensőbb igazságodban.

A szeretet egyetlen módját ismered: gyűlölsz másokat. Csak úgy vagy képes kimutatni a szeretetedet a hazád iránt, ha gyűlölöd a többi országot, csak úgy vagy képes kimutatni szeretetedet az egyházad iránt, ha gyűlölsz minden más egyházat. Micsoda zagyvaság!

Amikor a szív túlcsordul, csak a csend közvetíthet.


Ramana Maharshi

Óriási békesség lengi körül őt, Papaji mikor meglátogatta őt úgy érezte eltűnt az elméje. Ramana isteni erőt képviselt és az elme csendességére hívta fel a figyelmet. ,,Légy csendes!”
Talán tizenhét évesen került az állapotba és mikor bátyja azt mondta Ramanának, hogy ne legyen álszent (ha nincs hite a társadalomban, akkor minek él itt) és ennek hatására felült egy vonatra és az Arunachala hegynél élte le a hátralévő életét Indiában. Rengeteg embert vonzott oda.

 

Papaji

Papaji folyamatosan kereste mesterét és egyszer azt tapasztalta, hogy Ramana (akkor még ismeretlen volt számára) meglátogatta és azt javasolja, hogy menjen el az Arunachala hegyhez, ahol egy hiteles mestert fog találni. Ő el is ment, de ott ugyanezt az embert találta, aki ezt javallotta neki. Papaji már éppen indult volna vissza dühöngve, mert nagy szélhámosságnak tartotta dolgot (hogy valaki meglátogatja az ország másik végéről, hogy elcsalja őt), mikor kiderült, hogy Ramana sohasem hagyta el ezt a helyet, ahol gyerekkora óta van. Papaji a ,,Ki vagyok én?” kérdést is használta és azt kutatta mi az, ami állandó és mindig velünk van. Ez Ramana „találmánya”. Az elmét az elmével szembefordítani. Hiszen a válaszokból, ami megkérdőjelezhető az figyelmen kívül hagyható, így előbb utóbb eljutunk oda, pontosabban ráeszmélünk arra, hogy csak Az van folyamatosan.


Adyashanti

Zen gyakorlatok végzett mikor egyik reggel a meditáció után azt tapasztalta, hogy minden egy (egységélmény). Körül kellett néznie mindenhol (lakásban), hogy konstatálja, hogy valóban minden egy, annyira új volt az élmény.Mestere azt hiszem azóta rákban meghalt, ő szintén megvilágosodott volt.

 

Eckhart Tolle

Tolle sosem foglalkozott spirituális dolgokkal. Depresszióban szenvedett mikor egyik este annyira elviselhetetlen volt ez számára, hogy azt mondta magában, hogy képtelen vagyok magamat elviselni. És ekkor az jutott hirtelen eszébe, hogy ezek szerint ő két részből áll. Mert kell lennie egy énnek, aki magát képtelen elviselni. Ez megnyitott a szíve tájékát és halotta, ahogy valami azt súgta neki, hogy ne állj ellen… És beleesett ebbe, hagyta megtörténni a dolgot. Másnak reggel úgy ébredt, hogy minden oly’ csodálatosnak tűnt számára. A Most hatalma, illetve a Most hatalma a gyakorlatban nagyszerű gyakorlati könyv. Javaslom Eckhart Tolle könyveit, ezeket a könyveket, melyek objektív módon mutatják be az elme működését. Ezen kívül jelentek még meg más könyvei, melyek szintén nagy segítségre lehetnek számunkra.

Közel másfél órás Eckhart Tolle videó (magyar felirattal): Azonnal beléphetünk a valóságba és ezáltal a boldogság világába… Az elme diszfunkcionális működésének feloszlatása és a mögötte lévő napsütés felfedezése – Eckhart Tolle videó magyar felirattal, az elme ereje

 

 

.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
spiritualitáspénz