Túl sok vitamin = vesekő – meghúzódás kezelése, izomhúzódás megelőzése, térdkopás, térd kattogás, tisztítókúra, vitaminok

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), tisztítókúra

Ha meghúzódik pl. a karunk – meghúzódás kezelése

Ha fáj, akkor valószínűleg begyulladt. Ilyenkor „rövidül az izom”, ezért ki kell nyújtani (nem baj, ha fáj) és masszírozni. Nekem ez segített – meghúzódás kezelése, izomhúzódás megelőzése, térdkopás, térd kattogás, tisztítókúra házilag, vitaminok helyes szedése.

Izomhúzódás megelőzése

Be kell melegíteni. De ehhez sem árt, ha értünk hozzá. Voltam olyan edzésen, ahol az edző nem tudta mit csinál. Pl. mikor futás előtt a combot bemelegítjük és felkapjuk álló helyzetben a lábunkat és megfogjuk a bokánkat, akkor nem az a lényeg, hogy előre dőljünk, hanem, hogy feszítsük meg azt a részt, hogy nyúlni tudjon. Azaz a lábat lefelé nyomjuk miközben a kezünkkel ellene tartunk. Azzal, hogy előre dőlünk nem fog jobban feszülni, de megtehetjük, ha könnyebb úgy egyensúlyoznunk.

Szóval tudjuk, hogy mit miért teszünk. Másik értelmetlen dolog pl. mikor egyik kezünkkel a másik oldalon lévő fülünkig megfogjuk fejünket majd oldalra döntjük pl. boksz előtt, bemelegítve ezt a területet. Ez helytelen, a fejünk segítségével kell kiemelni ezt a területet és így kell ráfogni a fejünkre, mintha ki akarnánk azt húzni különben sérülést is létrehozhatunk ezzel a helytelen bemelegítéssel… Futás előtt a vádlit is be kell melegíteni úgy, hogy két kezünkkel előredőlve mintha el akarnánk tolni a falat nyomunk előre, miközben a vádlit megnyújtjuk. Általában a vádlija, mindenkinek feszült. És tévhit, hogy mikor a Balatont átússzuk (5,2 km), akkor a vádlink azért görcsöl be, mert a magnézium kiment az izomból, mert akkor nemcsak egy izom görcsölne be többnyire. De természetesen ez is lehet az oka. Futás előtt komplex bemelegítést érdemes végezni és természetes minden más sport előtt is.

Térdkopás, térd kattogás

Röntgenen elképzelhető, hogy még nem látni semmit, de ha kopog a térd járásnál, akkor jobban kopik és előbb utóbb lehet, hogy fájni is fog. Ennek számtalan oka lehet. Forduljunk szakemberhez. Az orvos megnézi, hogy van-e nagyobb baj, azaz nem csípődik-e be, vagy hogy keresztmozgásoknál fáj-e a térdünk. Ez az első lépés. Sokszor segíthet a nyújtó gyakorlat. Pl. sarokra ülve (miután mind a két láb tövéhez törülközőt tettünk) hátrahajlunk (lásd nyúl póz folytatása a jógában).

Ezen kívül vannak térdkörzéses gyakorlatok, és a térd alatti részt térdszalaggal fel is lehet kötni. Vagy kúraszerűen a lábra ragasztott kineziológiai szalag kb. 10 nap alatt szintén hasznunkra lehet. De lehet, hogy ezt meg kell ismételni. Gyulladásra, ha érdekel a színterápia minket, akkor jó lehet pl. a fekete, a bézs pedig semleges szín ilyen szempontból:

Kineziológiai szalag - térd kattogásra

Kineziológiai szalag – térd kattogásra (szemből)

Kineziológiai szalag - térd kattogásra

Kineziológiai szalag – térd kattogásra (oldalról)

Ezen kívül futásnál érdemes a térd alatti részt fáslival (és ziherejsztűvel) vagy térdszalaggal felkötni. Ilyenkor kifeszítve van a szalag és behajlított térddel, harci állásban a térdet nyomjuk a szalaghoz és úgy kötjük meg. És emellett a hirtelen indulás pl. mikor felfelé kezdünk el futni hirtelen a lépcsőn, vagy a biciklivel a lejtő közepén elindulunk az nem jó a térdnek!

Egyéb megoldás: a fáslival és a térdvédővel, amit sportoláshoz szoktunk használni az a hátránya lehet, hogy elszorítja a keringést. Érdemes térdkörzést csinálni, sajnos általában a térdklinikákon sem tudnak mit kezdeni a kattogó térddel, ahogy a testünk más részei is kattognak néha.

Térdspecialista véleménye a térd kattogásról

Ha elmegyünk akár egy magánklinikára egy térdspecialistához, akkor hamar kideríthetjük a probléma forrását. Nyilván nem biztos, hogy ez mindenkire igaz, amit most leírok, mely csupán egy vélemény. A térdben keletkező hangjelenségek sok esetben nem jelentenek semmilyen kórosat, hiszen a térd egy bonyolult szerkezetű és funkciójú „csapágy”, melyben számos és sokféle, fajta porc-szalag-csont-ín mozog összerendezetten. Különösen gyakoriak a hangjelenségek a térdkalács körül, melyek elsősorban és nem véletlenül leginkább lépcsőzésnél, guggolásnál, szintkülönbséggel járó terhelésnél lépnek fel.

Amennyiben a hangjelenségeket nem kíséri fájdalom, duzzanat, funkcionális akadályoztatottság, akkor nagy valószínűséggel „normális” jelenséggel állunk szemben – ami sok embert zavar. De biztosat akkor lehet mondani a térdről, ha ki lett vizsgálva. Ennek menete (lásd diagnosztizálás):

1. hozzáértő doktor által végzett, un. klinikai (fizikális) vizsgálat

2. RTG

3. UH

4. MR

5. ízületi tükrözés (artroszkópia)

Azonban a sorrend egyáltalán nem mindegy. A műszeres (un. képalkotó ) vizsgálatok értéke ráadásul attól is függ, hogy azokat ki és milyen műszerrel végzi, mert ebben a kérdésben is vannak specialisták. Ráadásul még a fentiekkel sem mindig tudunk 100 %-os biztonsággal választ adni arra a kérdésre, hogy „van-e bajom a térdemnek, vagy nincs”. 1-2 perc alatt egy specialista ki tudja deríteni, hogy a meniszkusszal van-e probléma, illetve a szalagokkal.

Ez esetben nyugodtan lehet úszni, akár mellúszásban is, ha nem volt sérülés, mert a láb tempó nem fog gondot okozni (lásd rúgás). Szokták javasolni az úszáson kívül az elliptikus trénert sportoláshoz, az nem terheli annyira a térdet. Ha az üveg porc, amiből 3 van felpuhul, felrepedezik és ezért megerőltetésre – ha pl. lépcsőn felfelé megyünk nem csúszik, hanem tolódik -, az adhat ki ropogó hangot. A fent leírt pár perces vizsgálattal ez is kideríthető egy vízit díj áráért cserébe, így nem kell az 5 ponton egy vagyonért elvégeztetni a vizsgálatokat feltétlenül. Illetve a további infó, amit leírok, az is pár perc alatt kivizsgálható: A másik ok, hogy a combban az ínak átugranak a lépésnél és ez is kiadhat roppanó hangot. Nem kell vele foglalkozni – mondják az orvos szakemberek -, csak akkor, ha fáj, beakad, vagy megduzzad, mert akkor baj van.

Nyugodtan sportoljunk, futhatunk is – jóllehet ilyenkor a földre érkezés nyilván nem jó a térdnek -, de ha nem mozog az ízület az sokkal rosszabb, a vérkeringés miatt, ami ilyenkor nincs (lásd mozgás nélküli életmód). A kopás a genetikus állomány miatt van, ezzel nem lehet semmit sem csinálni és nem biztos, ha most semmit nem sportolunk, akkor 10 év múlva nem fog fájni, szóval nyugodtan sportolhatunk, őst az nagyon egészséges dolog. Továbbá a ropogás ez esetben nem koptatja a porcot, az csupán egy hangjelenség. E vélemény szerint felesleges fásli, térd védő stb. De kérem mindenki konzultáljon a megfelelő szakemberrel, ez a cikk nem tölti be azt a funkciót, hogy látatlanban diagnózist adjon az Ön állapotáról. Felmerül a kérdés, hogy mit tehetünk megelőzésként, ha orvosolni nem tudjuk a helyzetet és megszüntetni a ropogást a térdünkben, mely lépcsőzéskor jelentkezik A specialista véleménye szerint porcerősítővel nem biztos, hogy lelassítható a folyamat, mert a szájon át szedhető porc erősítőknek úgy tűnik, inkább placebo hatása van.

A porcnak ugyanis nincs vérellátása, ezen kívül a porcnak nincs regenerációs funkciója sem, hanem kinő és utána kopik. Ez csupán egy vélemény, ettől függetlenül ne általánosítsunk és nem szeretnék pálcát törni semmilyen készítmény felett, már csak azért sem, mert nincs tapasztalatom ezzel kapcsolatosan.
A természetes porc erősítők pl. zöld kagyló szerintem ettől függetlenül nem elvetendők, jóllehet mindenhol erősítik a csontot, nemcsak a térdnél. De ne vigyük túlzásba, mert az ízesülésnél a szabad mozgás miatt emiatt rossz helyen is összeforrhat a csont.

Ha lenne panasz, pl. fájdalom, vagy nem tudunk leguggolni, akkor esetleg érdemes porcerősítőt injekció formájában beadni (hyalone készítmény).

Ez olyan, mint a csapágyaknak az olajozás. Alkalmanként biciklizésnél keletkező fájdalom a térd mellett A specialista, orvos szakember azt is elmondta, hogy a bicajozáskor túlterhelésnél a térd mellett külső rész fáj, ez természetes. Ilyenkor gyulladás csökkentővel be lehet kenni és pihentetni. Intenzívebb sportolásnál ez előfordul, természetes jelenség…

10 alkalmas ultrahang kezelés

Előfordulhat az is, hogy az ultrahangos kezelés segít (10 x 6 perc). Ilyenkor a sejtek az adott területen „rezgésbe kerülnek” (fájdalommentes): a sejtek térfogata a változó nyomás következtében gyakran változik (csökken, illetve növekszik), ezért a mechanikai hatás a nagyfrekvenciájú vibrációs masszázshoz hasonlítható (mikromasszázs). Ezt évente legfeljebb 10-20-szor vegyük igénybe és általában az utolsó kezelés után 10 nappal jön ki a pozitív hatása.

Injekció a térdbe a folyadék pótlására

A térdbe injekciózott folyadékkal az lehet a probléma, hogy megszokja a szervezetünk és még kevesebbet termel, persze, ha fájdalmaink vannak, akkor ez is segíthet.

A térd körüli izmok megerősítése

Emellett érdemes a térd körüli izmokat megerősíteni (bicajozás, futás, guggolás segíthet). És persze a lazítás, mert az is lehet a probléma oka, hogy másik izom vette át a térd „feladatát” és ilyenkor azt ki kell lazítanunk, erre nagyon jó jóga ászanák vannak, lásd comb lazítása (pl. seizából hátrahajlás finoman, szigorúan összezárt térdekkel). De a lábak közé ne üljünk be, mert az rendesen nyírja ezt a területet, tehát káros.

A térd, illetve ízületek “beolajozása”

A térd kopogásra jó hatással lehet az „olajozás”, aki nem vega, pl. jó minőségű mangalica, vagy kacsazsír nagy szolgálatot tehet. A libazsírt nehezebb megemészteni. A zsír a koleszterinre is jó, mert meghajtja az epét, így nem tud visszaszívódni. Sokan a porcogós húst is esznek (zsír, bőr alatti rész, tepertő), mely szintén jó az ízületekre.

2 hetes tisztítókúra házilag

Ha bármilyen betegségünk van, akkor nem biztos, hogy érdemes ebbe belekezdenünk és beszéljünk előtte szakemberrel stb. Első 5 nap: zöldség és gyümölcsleveket fogyasszunk, minél natúrabb, annál jobb. Pl. jobb minőségű rostos almalé 100 %-os. Jó a cékla, paradicsom, alma, narancs, teák (fekete, zöld), natúr gyógytea pl. vese vagy májtisztító. Délben megmelegített paradicsomlevet fogyasztunk és zöld fűszerek kerülnek a tetejére. 20 percenként igyunk egy pohár 2 dl vizet vagy gyümölcs levet.

Mindig lehet az előző napit is enni pl. 11. nap azt is, amit a 10. napig elfogyasztottunk. 10. nap: zöldség, gyümölcs. Só és cukor nélkül. Minden nap egyre több. 1-2 nap: nyers. 3-4 nap: párolt, főtt. 5-6 nap: pici só jöhet, lencse, babfélék 7-8 nap: grillezett dolgok, pl. gomba, pici olajjal kikenni a serpenyőt. 9-10 nap: olajos magvak, szezám, len, dió, de inkább csak délután. 2 hét: light-osabb, egyszerűbb ételek, de lehet bármi. A kúra alatt ne együnk cukrot és ne igyunk alkoholt. Természetes, fillérekből kivitelezhető emésztőrendszer tisztítás, a bársonyos bőr és szépen csillogó haj mellékhatásával – mustármag kúra

Ha épp testben ép lélek, akkor tisztítsuk meg a testünket is és a pszichénket egyszerre – Shank Prakshalana, Basti, tisztítókúra, boldogság

Vitaminok helyes szedése – a túl sok vitaminbevitel vesekövet okozhat

Azt szoktuk mondani, hogy pl. a C vitamin serkenti az agyat a felesleg úgyis kijön… De túl nagy mennyiségben a kémiailag előállított vitaminok vesekövet is okozhatnak, mert a vivőanyag is benne van, ami nem hasznosul. A kalcium ízületi lerakodást, vesekövet, köszvényt okozhat. Inkább komplex vitaminokat használjunk, illetve természeteseket. Mikor van szükség vitaminra? Ha pl. meszesedik a nyak, mert kiment belőle a kalcium (amit nyilván pótolni kell), vagy vékony csontozatúak vagyunk stb. Ez egyénfüggő. Az izomból is kimegy a magnézium, amit pótolnunk kell. Nem azért ment ki belőle, mert nincs rá szüksége.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Segítsd kérlek támogatással a honlap fenntartását, kutatómunkámat

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
fogyokúrajóga