Az európai hamarabb őszül? Az idősek azért rémülnek meg gyakrabban, mert… A por nagy része a bőrünkről származik?

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek

Forrás: Prof. Robert Winston, Dr. Helena Cronin, Dr. Michael Richardson, Dr. Tom Schilling, Dr. Christopher Chippindale, Bob Lindstrom, Anthony Smith, Yoan Rumeau, Francois Rouzaud, BBC

A feketék vagy ázsiaiakkal szemben az európai ember hamarabb őszül meg?
Valójában nem tudunk megőszülni, hanem…
A hallás érdekességei
Az orrunk, és a fülünk sem nő meg, csak átalakul…
Az idősebbek miért rémülnek meg sokszor idegen helyzetben
Az elhízás miért veszélyesebb a férfiak esetében?
A por legnagyobb része lakásunkban a bőrünkről származik?
Nem idősebb a testünk 10 évnél akárhány évesek vagyunk?
De akkor miért öregszünk, ha szinte minden sejtünk megújul folyamatosan?
Kómából történő felébredés
Érdekességek, tudomány, tévhitek, hírek, a varázslatos, lenyűgöző emberi test titkai

 

A feketék vagy ázsiaiakkal szemben az európai ember hamarabb őszül meg?
Valójában nem tudunk megőszülni, hanem… A varázslatos, lenyűgöző emberi test titkai

Az európai ember valóban hamarabb őszül meg, mely kiváltó okát a genetikában találhatjuk meg. Így igaz. De tévhit, hogy barnább lesz a hajunk. Lásd a haj nem szürkül meg idővel fejezet, ebben a cikkben.

 

Ha valaki már őszülni kezdett, akkor megőszülhet pár nap alatt, de egy éjszaka alatt biztosan nem megy végbe ez a folyamat. Megrázkódtatás a pigmentált hajszálakat kihullásra késztetheti, így az ősz hajszálak maradnak meg. De nem megőszül a hajunk, hanem kihullik a többi hajunk. Érdekes továbbá, hogy a tesztoszteron serkenti a szőrök növekedését (fül és orrszőrünket pedig jobban nő hatására).

A hallás – érdekességek

Az orrunk, és a fülünk sem nő meg, csak átalakul…- érdekes tudomány

Az orrunk nem nő egyre nagyobbra, csak tágulásról és megereszkedésről van szó az évek során. Valószínűleg, ez hasonló a fülünkhöz is. Hallásunk pedig tompul. Erről jut eszembe egyik cikkem: Az éjszakai hangoktól függ, hogy mit álmodunk? – álom, pszichológia, álom, mint menekülés

További érdekesség, hogy a hallócsont az egyetlen csontunk, ami nem nő a csontok közül. Az újszülöttben ugyanakkora ez a csont, mint egy felnőttben. Érzőszőrök villamos jeleket továbbítanak az agyba, így halljuk a hangokat. Ez olyan, mint egy erősítő. A szőrsejt lüktet, táncol. Hihetetlen látvány.:) Egy leejtett gombostű hangját is meghalljuk ennek segítségével. De ezek a szőrsejtek elpusztulnak idővel. Először a magasabb frekvenciájú hal meg és így tovább. És 10 éves korunkban hallunk a legjobban életünk során.

Az idősebbek miért rémülnek meg sokszor idegen helyzetben – tévhitek, hírek

A megértés nemcsak a pszichológiában segít, hanem mindenhol. Hiszen, ha teljes képet látunk, akkor tudjuk megítélni a dolgot, mintha csak részleteiben próbálnánk véleményezni azt észigazságokat felkutatva. A hallásunk és látásunk idővel egyre rosszabb lesz, így az agyunkra is több feladat hárul. Ezért egyre nehezebb ellátni a különféle feladatokat, hiszen egyre több információt kell értelmezni. És egyre több munka a különféle elhasználódott, kevésbé hatékony szerveink működésbeli problémáját áthidalni. Az emlékezetre és értelmezésre kevesebb idegsejt jut. Ezért tűnik zavarodottnak az idős ember. Főleg, ha ismeretlen vagy zajos a hely, ahol éppen tartózkodik. A 70 éveseknél egyébként 1/3-dal csökken az izomerő ereje. Nem feltétlen következik ez be ugyanilyen mértékben, melyen a rendszeres testedzés segít.

 

Az elhízás miért veszélyesebb a férfiak esetében?

A férfiak általában csípőre híznak, így egy almára kezdenek el hasonlítani ilyenkor. Ez azért is bekövetkezhet, mert idősebb korban csökken a tesztoszteron. Ez valószínűleg a stressz és öregedés következménye. A zsír bejuthat a véráramba, mely a cukorbetegség és szív problémáját okozhatja. A nő azonban fenék tájékára hízik meg. Így mivel ez nem a csípőnél van a felhalmozódott zsír nem kerül a véráramba és körte alakúak lesznek a nők ennek köszönhetően.

A por legnagyobb része lakásunkban a bőrünkről származik?

A lakásunkban a por legnagyobb részét a bőr (mely újraképződik folyamatosan) finom szarupikkelyei alkotják. Mikor megdörzsöljük a karunkat, akkor láthatjuk a finom port kezünkön.

Nem idősebb a testünk 10 évnél akárhány évesek vagyunk?

Az emésztőrendszer is cserélődik (3 nap alatt megújul). Emellett a csontváz darabjai 4 évente lecserélődnek. Nem nagyon van olyan porcika, ami 10 évesnél öregebb lenne bennünk.

De akkor miért öregszünk, ha szinte minden sejtünk megújul folyamatosan?

Miért vagyunk mégis öregebbek? A megújulási folyamatok hibáinak köszönhető talán. De vannak olyan feltételezések, hogy a múltunk cipelése, a stressz mind-mind öregebbé tesz minket. A mérgelődés mérget termel, ahogy a kifejezés is utal rá. Ezért fontos, hogy megtanuljunk relaxálni, meditálni, mely lelassítja ezt a folyamatot.

Több feltételezés van arra, hogy miért öregszünk meg mégis annak ellenére, hogy a sejtjeink nagy része nem idősebb néhány évnél. Az egyik feltételezés szerint az oxigén rombolja le szép lassan a testünket. Pl. az acél ellenáll a tűznek, de oxigénnek nem tud és lassú víz partot mos alapon idővel korrodálódik. Tehát a korróziónak nem tud ellenállni. A szabad gyökök hatására megy tönkre valójában. Testünkben molekulákat szakít le az oxigén, tehát roncsolást hoz létre. Ezek sérüléseket hoznak létre sejtjeinkben. Ez csak elmélet. De az bizonyos, hogy a rostonsült, vagy szennyezett levegő, dohányzás meggyorsítja az öregedést (jobban elhasználja a testünket). Erről jut eszembe:
Mi az, ami soha nem gondolnánk, hogy megváltoztatja pszichénk működését? – vegetáriánusok, vegák, vegetarianizmus fajtái, vegetáriánus élet, étkezés hatásai

 

A másik, számomra jobban elfogadható elmélet szerint azért öregszünk meg annak ellenére, hogy sejtjeink megújulnak, mert ilyenkor a lemásolódás hatására az apró hibák egyre erősebbek lesznek. Gondoljunk egy ábrára, amit, ha minél többször lefénymásolunk, annál gyengébb lesz a minősége az ábrának, amit az eredeti kép tartalmazott. Hiszen mindig a lefénymásolt papíron lévő ábrát másoljuk le. Ugyanez történik a sejtjeinkkel is, amik lemásolásra kerülnek.

Kómából történő felébredés

Nem hiszem azt, hogy a kómás beteg nincs köztünk, jóllehet érzékszerveit nem tudja használni. Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre. Például mikor az „undok” nővér jött be a kórterembe, akkor kicsit mintha összeráncolta volna a szemöldökét a páciens és később kiderült, hogy valamiért tényleg ellenszenvesnek találta azt a nővért, aki folyton zsőrtölődött. Ha azonban a „kedves” nővér volt a szobában vele, akkor ez nem következett be. Emellett arra is volt precedens, hogy valaki egy hölgynek, aki kómában volt azt mondta a gyermeke, hogy kellj fel, különben a férjed más nővel fog elutazni, mely hatására azonnal kinyitotta a szemét és kijött a kómából. Nagy erő lakozik a féltékenységben.:) És talán az sem véletlen, hogy a Tibeti Halottaskönyvből olvasnak fel keleten mikor búcsúztatják a halottat, hiszen a hallás a legutolsó érzékszervünk, mellyel érzékelünk halálunk során.
Egy érdekes cikk erről: Mi vár ránk a halál (élet) után? – halálközeli élmény

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
boldogság, önismeretemberi test