Az európai hamarabb őszül? Az idősek azért rémülnek meg gyakrabban, mert… A por nagy része a bőrünkről származik?

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek

Forrás: Prof. Robert Winston, Dr. Helena Cronin, Dr. Michael Richardson, Dr. Tom Schilling, Dr. Christopher Chippindale, Bob Lindstrom, Anthony Smith, Yoan Rumeau, Francois Rouzaud, BBC

A feketék vagy ázsiaiakkal szemben az európai ember hamarabb őszül meg?
Valójában nem tudunk megőszülni, hanem…
A hallás érdekességei
Az orrunk, és a fülünk sem nő meg, csak átalakul…
Az idősebbek miért rémülnek meg sokszor idegen helyzetben
Az elhízás miért veszélyesebb a férfiak esetében?
A por legnagyobb része lakásunkban a bőrünkről származik?
Nem idősebb a testünk 10 évnél akárhány évesek vagyunk?
De akkor miért öregszünk, ha szinte minden sejtünk megújul folyamatosan?
Kómából történő felébredés
Érdekességek, tudomány, tévhitek, hírek, a varázslatos, lenyűgöző emberi test titkai

 

A feketék vagy ázsiaiakkal szemben az európai ember hamarabb őszül meg?
Valójában nem tudunk megőszülni, hanem… A varázslatos, lenyűgöző emberi test titkai

Az európai ember valóban hamarabb őszül meg, mely kiváltó okát a genetikában találhatjuk meg. Így igaz. De tévhit, hogy barnább lesz a hajunk. Lásd a haj nem szürkül meg idővel fejezet, ebben a cikkben.

 

Ha valaki már őszülni kezdett, akkor megőszülhet pár nap alatt, de egy éjszaka alatt biztosan nem megy végbe ez a folyamat. Megrázkódtatás a pigmentált hajszálakat kihullásra késztetheti, így az ősz hajszálak maradnak meg. De nem megőszül a hajunk, hanem kihullik a többi hajunk. Érdekes továbbá, hogy a tesztoszteron serkenti a szőrök növekedését (fül és orrszőrünket pedig jobban nő hatására).

A hallás – érdekességek

Az orrunk, és a fülünk sem nő meg, csak átalakul…- érdekes tudomány

Az orrunk nem nő egyre nagyobbra, csak tágulásról és megereszkedésről van szó az évek során. Valószínűleg, ez hasonló a fülünkhöz is. Hallásunk pedig tompul. Erről jut eszembe egyik cikkem: Az éjszakai hangoktól függ, hogy mit álmodunk? – álom, pszichológia, álom, mint menekülés

További érdekesség, hogy a hallócsont az egyetlen csontunk, ami nem nő a csontok közül. Az újszülöttben ugyanakkora ez a csont, mint egy felnőttben. Érzőszőrök villamos jeleket továbbítanak az agyba, így halljuk a hangokat. Ez olyan, mint egy erősítő. A szőrsejt lüktet, táncol. Hihetetlen látvány.:) Egy leejtett gombostű hangját is meghalljuk ennek segítségével. De ezek a szőrsejtek elpusztulnak idővel. Először a magasabb frekvenciájú hal meg és így tovább. És 10 éves korunkban hallunk a legjobban életünk során.

Az idősebbek miért rémülnek meg sokszor idegen helyzetben – tévhitek, hírek

A megértés nemcsak a pszichológiában segít, hanem mindenhol. Hiszen, ha teljes képet látunk, akkor tudjuk megítélni a dolgot, mintha csak részleteiben próbálnánk véleményezni azt észigazságokat felkutatva. A hallásunk és látásunk idővel egyre rosszabb lesz, így az agyunkra is több feladat hárul. Ezért egyre nehezebb ellátni a különféle feladatokat, hiszen egyre több információt kell értelmezni. És egyre több munka a különféle elhasználódott, kevésbé hatékony szerveink működésbeli problémáját áthidalni. Az emlékezetre és értelmezésre kevesebb idegsejt jut. Ezért tűnik zavarodottnak az idős ember. Főleg, ha ismeretlen vagy zajos a hely, ahol éppen tartózkodik. A 70 éveseknél egyébként 1/3-dal csökken az izomerő ereje. Nem feltétlen következik ez be ugyanilyen mértékben, melyen a rendszeres testedzés segít.

 

Az elhízás miért veszélyesebb a férfiak esetében?

A férfiak általában csípőre híznak, így egy almára kezdenek el hasonlítani ilyenkor. Ez azért is bekövetkezhet, mert idősebb korban csökken a tesztoszteron. Ez valószínűleg a stressz és öregedés következménye. A zsír bejuthat a véráramba, mely a cukorbetegség és szív problémáját okozhatja. A nő azonban fenék tájékára hízik meg. Így mivel ez nem a csípőnél van a felhalmozódott zsír nem kerül a véráramba és körte alakúak lesznek a nők ennek köszönhetően.

A por legnagyobb része lakásunkban a bőrünkről származik?

A lakásunkban a por legnagyobb részét a bőr (mely újraképződik folyamatosan) finom szarupikkelyei alkotják. Mikor megdörzsöljük a karunkat, akkor láthatjuk a finom port kezünkön.

Nem idősebb a testünk 10 évnél akárhány évesek vagyunk?

Az emésztőrendszer is cserélődik (3 nap alatt megújul). Emellett a csontváz darabjai 4 évente lecserélődnek. Nem nagyon van olyan porcika, ami 10 évesnél öregebb lenne bennünk.

De akkor miért öregszünk, ha szinte minden sejtünk megújul folyamatosan?

Miért vagyunk mégis öregebbek? A megújulási folyamatok hibáinak köszönhető talán. De vannak olyan feltételezések, hogy a múltunk cipelése, a stressz mind-mind öregebbé tesz minket. A mérgelődés mérget termel, ahogy a kifejezés is utal rá. Ezért fontos, hogy megtanuljunk relaxálni, meditálni, mely lelassítja ezt a folyamatot.

Több feltételezés van arra, hogy miért öregszünk meg mégis annak ellenére, hogy a sejtjeink nagy része nem idősebb néhány évnél. Az egyik feltételezés szerint az oxigén rombolja le szép lassan a testünket. Pl. az acél ellenáll a tűznek, de oxigénnek nem tud és lassú víz partot mos alapon idővel korrodálódik. Tehát a korróziónak nem tud ellenállni. A szabad gyökök hatására megy tönkre valójában. Testünkben molekulákat szakít le az oxigén, tehát roncsolást hoz létre. Ezek sérüléseket hoznak létre sejtjeinkben. Ez csak elmélet. De az bizonyos, hogy a rostonsült, vagy szennyezett levegő, dohányzás meggyorsítja az öregedést (jobban elhasználja a testünket). Erről jut eszembe:
Mi az, ami soha nem gondolnánk, hogy megváltoztatja pszichénk működését? – vegetáriánusok, vegák, vegetarianizmus fajtái, vegetáriánus élet, étkezés hatásai

 

A másik, számomra jobban elfogadható elmélet szerint azért öregszünk meg annak ellenére, hogy sejtjeink megújulnak, mert ilyenkor a lemásolódás hatására az apró hibák egyre erősebbek lesznek. Gondoljunk egy ábrára, amit, ha minél többször lefénymásolunk, annál gyengébb lesz a minősége az ábrának, amit az eredeti kép tartalmazott. Hiszen mindig a lefénymásolt papíron lévő ábrát másoljuk le. Ugyanez történik a sejtjeinkkel is, amik lemásolásra kerülnek.

Kómából történő felébredés

Nem hiszem azt, hogy a kómás beteg nincs köztünk, jóllehet érzékszerveit nem tudja használni. Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre. Például mikor az „undok” nővér jött be a kórterembe, akkor kicsit mintha összeráncolta volna a szemöldökét a páciens és később kiderült, hogy valamiért tényleg ellenszenvesnek találta azt a nővért, aki folyton zsőrtölődött. Ha azonban a „kedves” nővér volt a szobában vele, akkor ez nem következett be. Emellett arra is volt precedens, hogy valaki egy hölgynek, aki kómában volt azt mondta a gyermeke, hogy kellj fel, különben a férjed más nővel fog elutazni, mely hatására azonnal kinyitotta a szemét és kijött a kómából. Nagy erő lakozik a féltékenységben.:) És talán az sem véletlen, hogy a Tibeti Halottaskönyvből olvasnak fel keleten mikor búcsúztatják a halottat, hiszen a hallás a legutolsó érzékszervünk, mellyel érzékelünk halálunk során.
Egy érdekes cikk erről: Mi vár ránk a halál (élet) után? – halálközeli élmény

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
boldogság, önismeretemberi test