Mi vár ránk a halál után?

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), halálközeli élmény

Vajon melyek azok a halálközeli közös élmények, melyekről beszámolnak azok, akik a halál utáni létet megtapasztalták és ami feltehetően vár ránk az élet után?

Élet a halál után

A mai világban sok kifacsart (tisztelet a kivételnek) ezoterikus kavalkád áll rendelkezésre (hibás integrált pszichológiai torzítások), mely infók a túlzott magyarázkodással és összetettségek segítségével próbálják kompenzálni, illetve fenntartani létjogosultságukat. Pedig az igazság egyszerű a spiritualitással, önismerettel együtt, amíg nem komplikáljuk túl, igaz? Ezt csakis magam példája miatt merem kijelenteni.:)

 

 

Vajon van-e valami a testen kívül, ami szintén a valóság része?

Van-e fejlődés, vagy egyszer csak behúz valami ebbe az „állapotba” és ebben feloldódunk? A megszabadulás spontán magától megtörténik vagy mi is tehetünk érte valamit?

A közös amiről beszámolnak azok, akik itt jártak:

  • Fájdalommentes, mély, időtlen béke, fény és zene, mely leírhatatlan és érzékszervektől függetlenül működik
  • Határtalan szeretet érzése
  • Döntéshozás lehetősége, hogy vissza karunk-e jönni
  • Panorámaélmény (életed főbb, tudatosabb eseményei leperegnek)
  • Tudatában vannak mindennek pl. mi történik kilométerekkel arrébb, ki mit gondol stb. (távérzékelés, lásd extrapszichológia)

A beszámolókban itt eltérések mutatkoznak: van, aki elhunyt szeretteivel, barátaival találkozik, mások idegenekkel, megint mások fénylényekkel (kedves hangnemben kérdez). Vakító, szeretetteljes fehér fény (isten), ez a 8-as Ken Wilberi szintnek felel meg (lásd Integrál Pszichológia).

Utóhatások: Ez az élmény erőteljesen hat az átélőire, és sokszor alaposan megváltoztatja a világnézetüket, a többi emberrel való kapcsolatukat, a halálról, a túlvilágról, a vallásról kialakult nézeteiket.

Úgy tűnik, az élmények struktúrája a világ minden táján azonos, de a látottak-hallottak kulturálisan meghatározottak. Például a sziú sámán, Fekete Jávorszarvas gyermekkorában átélt halálközeli élményében két férfi jött el érte a felhőkből, s odafent az ősök tanácsával találkozott, akik átadták neki a gyógyítás tudását.

 

A művészetekben is megmutatkozik ez a jelenség: Hieronymus Bosch XVI. században festett mennybemenetelén is látható az alagútélmény

Élet és halál (örök állandóság a halál előtt)

Több olyan emberről tudunk, akik halálközeli élmény helyett az elméjükön túli birodalomba kerültek tudatosan pl. meditációk gyakorlásával és egy különleges állapotban vannak. Szerintük a testen kívül létezik egy öröknek mondható entitás, mely túléli a halát. És a legfontosabb, hogy még az életünkben tudatosan meghaljunk olyan dolgoknak, amik idővel úgyis elmennek és észrevegyük mi az, ami állandó. Mindig.

Ez egész humbug és tudományosan bizonyítható hallucináció lenne?

A természettudományos magyarázatok jórészt a klinikai halált kísérő élettani folyamatokra építenek. A szívműködés és a légzés megszűnésével az agy nem jut elegendő oxigénhez, és felszaporodik az anyagcsere során keletkező szén-dioxid. Több kutató szerint ezek a folyamatok idézik elő a halálközeli élményeket.

Mindenki döntse el, hogy számára melyik magyarázat a valódi, aztán majd úgyis meglátjuk, megtapasztaljuk mi az igazság.:)

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
párkapcsolatalvászavar