A negatív program felülírása, avagy valódi coaching, sikeres emberek és sikeres élet

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), elme és a nyugati, keleti pszichológia

Hogyan hozzuk létre az önmagunkról alkotott képet, személyiséget? Mi befolyásolja mindezt és, hogyan tudunk pozitív világot létrehozni önmagunkban, illetve a külvilágban? Mi köze ennek a megvilágosodáshoz?

A magból „kikel” az éntudatunk

Ma már egyértelmű tény, hogy a prenatális (születés előtti), illetve perinatális (születés körüli) időszak is meghatározó személyiségünk kialakulásában, de az első 7 év is nagyot nyom a latba. Ismerjük a kísérleteket, amikor pl. Mozártot hallgatott az áldott állapotban lévő hölgy és utána ezeket preferálta az újszülöttek nagy része (felismerve a zenét).

A hindu kultúrközegben ismert és Amerikában élő Sri Vasudeva édesanyja is sokat meditált és imádkozott a fényre gondolva, mikor várandós volt vele… És nagyszerű élmény volt megismerkedni és látni, ahogy a tudat különböző magasabb szféráiban utazgat Vasudeva… Vasudévának egyébként Amerikában van saját ashramja.

A gyermek, mint a szivacs mindent „beszív”, legyen az pozitív vagy negatív. Ilyenkor a pozitív dolgokat kellene erősíteni benne, hiszen ebben az óriás világban lévő csöppség ilyenkor keresi a helyét…

Meghatározó a belső körülmény (génkészlet pl. szorongásra való hajlam) és a külső körülmények (társadalmi és egyéni hatások)… 2-3 éves korunkra kialakul a személyiségünk. Előtte még egyek vagyunk a világgal, még azt sem tudjuk, hogy létezünk, aztán részekre hasítjuk a valóságot: „Ez vagyok (lásd egyek vagyunk anyánkkal, duálunióban) „és ez pedig a világ”, majd tovább hasítunk: „ez a világ, ez pedig én vagyok”.

 

Kialakul a bennünk futó program

Tehát a körülmények hatására kialakul a személyiség, mellyel azonosul a tudat és ez határozza meg életünket. A sikeres embereknek sikeres programjuk van, a kudarcra utalt embereknek, pedig kudarccal teli programja. A jó hír, hogy ez megváltoztatható utólag is! Az iskolában általában nem tanítják a pszichológiát, önismeretet, így meg sem kérdőjelezzük ezt.

Néha egy betegség, vagy lelki probléma, nehéz élethelyzet rádöbbent ennek fontosságára minket, vagy pusztán az „ennyi lenne az élet értelme, hogy szükségleteinket kielégítjük” gondolat és vágy túlrepít mindezen, mert ez nagyjából az ápolás definíciója.

 

A megoldás a negatív programok átírására – sikeres emberek és sikeres élet (valódi coaching alapjai)

A tudattalan tárolja a bennünk lévő programot, melyet érdemes a kezünkbe venni és magunknak irányítanunk saját életünket. Ehhez felelősség felvállalásra van szükség. 18 éves kortól mi irányítjuk az életünket. Így nem hibáztathatunk örökké másokat. Azt akarjuk, hogy ölbe vigyenek minket, vagy inkább járni szeretnénk megtanulni? „Én vagyok a felelős!” gondolat kimondása az elmét megfelelő irányba orientálja. Mindegy mi volt…

A sikeres ember nem a múlton, és azon morfondírozik, hogy ki volt a hibás, hanem a jövő nagyszerű lehetőségein. A céljai, vágyai megvalósítására helyezi a hangsúlyt. Összeírja, hogy mit szeretne az élettől és, ha a valósággal ez kompatibilis, akkor meg is fog valósulni. Ez a végtelen tudat játéka…

Mi a célom? Mi akadályoz meg ebben? Hogyan kellene máshogy csinálnom, hogy eredményt érhessek el? Ki tudna ebben segíteni? Mik a negatív programjaim? Milyen pozitív állítások ismétlése írná felül a tudattalan negatív működését. Az akadályok, hogyan oldhatók fel?

Írjuk ezeket össze és a célunkat minden nap ismételjük át. Fontos, hogy leírjuk, mert így egyik gondolatból jön a másik és fel is vállaljuk azokat. Érdemes továbbá időhöz kötni, hogy komolyan is vegyük őket.

Ne a negatív emberekre, bennünk lévő programra, hanem a pozitív dolgokra koncentráljunk. Amit szeretnénk arra figyeljünk és ne azt erősítsük, amit nem akartunk… A cukrászdában sem azt mondjuk, hogy kérek egy „nem csokit, nem citrom fagyit”.

Inkább a pozitívat válasszuk a negatív helyett. Ki mondta, hogy nem írhatjuk át a programot? Ha választhatunk, akkor miért ne a pozitívat választanánk inkább? Vagy szeretünk szenvedni? Valaki szomjas, itt van 2 L tiszta víz és nem ezt választja? Lehet, hogy inkább a kifogásokat választja és szeretne tovább szenvedni? Szíve joga… Akkor most, hogy legyen?

Ha valaki teljes mértékben azonosul a szenvedéssel és szerepével, akkor erősebb lesz a kifogás… És, ha úgy érezzük zombivá váltunk és nincs energiánk, akkor írjuk össze a vágyainkat és valósítsuk meg őket apránként (nem kell mindent egyszerre, azonnal megoldani). Lobbantsuk fel a tűzet!

Félünk a kudarctól, mert gyerek korunkban azt mondták a szülők: „ezt ne csináld, azt nem szabad, oda ne menj, ez nem jó…” De mi a kudarc? Tanulmányút…

Ha nem ment így, majd megy amúgy, ahogy a sikeres emberek mondják közelebb vagyok a megoldáshoz. Ne feledjük, senki nem fogja helyettünk megoldani. és mindenki magával van legjobban elfoglalva. Más miatt végképp felesleges szenvedni.

Amint jelentkeznek az első sikerek, azon felbuzdulva fellobban a tűz és egyre könnyebb lesz…

Ha belül megvan a biztos pont a világ ehhez rendeződik, mert kint minden tér üres és semleges, minket tükröz vissza… Ugyanabban a helyzetben valaki mosolyog, valaki ideges. És, aki ideges és elolvassa ezt a cikket és alkalmazza, holnap ő is mosolyogni fog.:) A külsőt a belső alapján ítéljük meg.

Nem azt látjuk, ahogy van, hanem úgy látjuk, ahogy hinni akarjuk, hogy van… „Ahogy fenn, úgy lenn”, vagy „legyen hited szerint” a szent iratok leírták már ezt több ezer éve…

Ahogyan a bölcs Shakespeare mondta: „Nincs jó és rossz, csak gondolkodás teszi azzá.” Vagy, ahogy Victor Hugo mondta a legerősebb és leghatalmasabb hadseregnél is egy valami erősebb: a gondolat. Ez az elme, ezzel kezdődik minden el… A személyiség és a világ megteremtődik, de vajon mi küldi az elménkbe a gondolatot? Az honnan ered?

A lényeg, hogy kezdjük átírni a gondolatokat, mert ez szüli az érzéseket, hangulatokat és ez hat a testünkre, az egészségre. Éljük bele magunkat abba a helyzetbe, állapotba, amibe lenni szeretnénk. Egy szép, pozitív élethelyzetbe és aztán amikor csak tudunk maradjunk ebbe.

Gyűjtsünk róla képeket, írjuk le részletesen, jelen időben amit szeretnénk. A tervező és az orvos is először pontosan felmér és mindent precízen megtervez. Végül ez lesz a valóságunk. Nisargadatta Maharaj a hiteles, megvilágosodott mester is ezt tette. Ő egyszerű ember volt, nem intellektuális, aki mindent agyon rág és elhitte, amit a mesetere mondott neki: „Te már az vagy…” és 3 év alatt átírta a programot benne… És az lett, aki mindig is volt…

Ha nem boldogulunk, keressünk mentort magunknak, olyat, aki már elérte azt, amit mi is szeretnénk és, aki szívesen megmutatja az utat és motivál…

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
ápolástanegészségügyi érdekességek