Tudatállapotok, a meditáció fogalma, jóga, zen, transzcendentális, mantra, alfa meditáció, meditáció otthon 3/2. rész

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), meditációk és tudatállapotok

Forrás: A tudat evolúciója, Jóga és pszichoterápia, Szvámí Ráma, Rudolph Ballentine, (dr.) Szvámí Adzsaja


Az 1. rész itt olvasható el: tudatállapotok, meditációs gyakorlatok, jóga meditáció, zen meditáció, transzcendentális, mantra meditáció, zazen meditáció, meditáció otthon, alfa meditáció, a meditáció fogalma

Béta és alfa tudatállapot

Az agyhullámokat az agy hullámgörbe (EEG) képes kimutatni. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki hajszál pontosan ugyanazt a tudatállapotot éli meg, akinél alfát, vagy thétát diagnosztizálunk. Mindenesetre a béta (hétköznapi tudatállapot) mellett létezik az alfa állapot. Ez egy ellazultabb, nyugodtabb állapot. Elvileg az alfa állapotot leállítják a hangok és az erős fények. Kivéve, ha ezek ismétlődőek és így meg lehet őket szokni (hozzászokik az elme). Az ,,ártatlan gyerek” attitűdjével kell ezeket fogadnunk, aki mindent a maga teljességében elfogad. De azok is tudják ezt kezelni, akik az akaratlagos érzékelés megvonását gyakorolják, hiszen ők a vizsgálatok alkalmával úgy reagáltak, mintha semmit sem hallottak volna meg (Rádzsa-jógában az ötödik szint, lásd pratyahara, mint érzékek visszavonása).

 

 

Théta és delta tudatállapot

Ha az alfa állapotban mélyebbre süllyedünk, akkor találkozhatunk a théta állapottal. Ez álomszerű ,,merengő” állapot. Ebben az állapotban a képek világa jelenik meg. Ekkor már sok megközelítés szerint az egón túli állapot kezd megjelenni. Silva is említette (agykontroll megalkotója), hogy már alfa állapotban képtelenek vagyunk negatív gondolkodásra. Tehát a pozitív állapotok a természetes tudatállapotaink. Legjobb tudomásom szerint éber, nappali állapotban bétából alfáig lehet mélyíteni a tudatállapotunkat – tudatállapotok, meditációs gyakorlatok, jóga meditáció, zen meditáció, transzcendentális, mantra meditáció, zazen meditáció, meditáció otthon, alfa meditáció, a meditáció fogalma.

 

A többit meditációval tudjuk elérni és fenntartani, illetve alvás közben spontán módon kerülünk bele ezekbe az állapotokba. Ezért fontos az alvás, pontosabban az álmodás, különben 1-2 hét alatt megbolondulunk, mert az elme nem tud rendet rakni a tudattalanban és ez megrohamozza a tudatos tartományt (lásd pl. akut pszichózist). Étel nélkül negyven napig (böjtkúra) vagy azon túl is kibírjuk megfelelő felügyelettel, de alvás (és vagy meditáció nélkül) már 1-2 hét után megbolondulhatunk. A théta tudatállapot után a delta jelenik meg. Ez a legmélyebb alvásnak felel meg. Ilyenkor az álmodás is leáll. A jógában jóga nidra néven gyakorolják ezt a technikát. Deltában a legalacsonyabb az idegrendszeri aktivitás. Ilyenkor az agy és az elme a legnyugodtabb.

A megfelelő hozzáállás inkább passzív, mint aktív

A zen (zazen) nem véletlenül használ olyan kifejezéseket, mint az egy kezes taps, vagy kapu nélküli kapu stb. De gondolhatunk a koanokra is (logikával megfejthetetlen rejtvények, melyekre a megoldást meditációban egy módosult tudatállapotban lehet fellelni). Itt már a túljutunk a gondolatok és szavak világán. És a szándék itt inkább passzív, mint ahogyan erőszakosan nem lehet elaludni (paradox intenció a pszichológiában), ugyanúgy meditálni sem lehet erőszakosan. Hagyni kell a gondolat áramlását, csak megfigyelve kontroll alá kell vonni. Nem pedig erőszakosan lecsendesíteni, mert az elfojtáshoz vezetne.

 

.
Amikor szemlélőként megfigyeljük a gondolatainkat, érzéseinket (manas képernyőjén amik felbukkannak), akkor a külső világgal kapcsolatos gondolatokba ne ragadjunk bele, azaz ne gondoljuk tovább. Pl. ,,itt ülök meditációban, de éhes vagyok.” ,,Mit egyek, ha végeztem a meditációval?” stb. Csak figyeljük meg és ne gondoljuk őket tovább. Inkább azokat a gondolatokat erősítsük meg, amik a gyakorlással kapcsolatosak, így idomítjuk az elmét. Pl. ,,Ezt az egy órát most rászánom arra, hogy meditáljak. A többi 23 órában majd figyelek a külvilágra is” stb. tehát a befelé irányuló gondolatokat erősítsük meg inkább. A buddhi szelektál és ő tudja mindezt megtenni, ezért fontos, hogy fejlesszük azt.

.
A 3. rész itt olvasható el: tudatállapotok, meditációs gyakorlatok, jóga meditáció, zen meditáció, transzcendentális, mantra meditáció, zazen meditáció, meditáció otthon, alfa meditáció, a meditáció fogalma

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
transzperszonálismeditáció fogalma