Leggyakoribb betegségeink és a keleti gyógyászat megoldásai: elhízás 4/1.

 In betegség és egészség, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

Ezek a cikkek sajátságos életszemléletemről szólnak, kérem ne tekintse őket szakpszichológiai írásoknak.


Forrás: dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke, és dr. Rüdiger Dahlke

2015-ben, sajnos elég szép helyezést elérve az EU-ban (általában az átlagot felülmúlva) a következő betegségek a legelterjedtebbek hazánkban: elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a csontritkulás. Fontos, hogy megfelelően képzett szakorvossal konzultáljunk, de ezúttal a különféle főleg számunkra újszerű, keleti gyógymódokról szeretnék írni megoldásként, persze csak érintőlegesen.

Elhízási (obesitas) statisztikák hazánkban és szövődmények

Magyarországon a 15 év feletti lakosság 29 százaléka számít elhízottnak, mely általános probléma és a hölgyek körében gyakoribb (4%). Az elhízás (obesitas) egyik aggasztó következménye (44%) lehet a cukorbetegség (diabetes mellitus), de előidézheti a kardiovaszkuláris betegségeket is (23 %).

 

Az elhízás gyógyszeres kezelése (farmakoterápia)

Hosszú éven át alkalmaztak étvágycsökkentő gyógyszereket, melyek központi idegrendszeri, cardiovascularis és sympathicotoniás mellékhatásuk miatt ki lettek vonva a forgalomból. Tovább folynak a kísérletek és természetesen azóta új gyógyszerek jelentek meg a piacon.

 

Az elhízás nyugati, klinikai pszichológiai megközelítése

A hosszú távú súlycsökkenés elérése a cél, hiszen mindannyian rendelkezünk egy súlyállandó értékkel. Ez alapján magatartásbeli, emocionális és kognitív tényezőket tárnak fel a szakemberek, így megtanulják a résztvevők a testsúlyuk kontrollálásával kapcsolatos készségeket. Ezzel hozzávetőlegesen 8-10 %-os fogyást lehet elérni. A visszahízás hátterének feltérképezésére is hangsúlyt fektetnek a szakpszichológusok.

 

A megoldás a betegségekre a keleti gyógyászat és pszichológia szemszögén keresztül

Bár nincs éles határ, de elsőre a pszichoszomatika jut eszembe, azaz a lelkünk a testünkön keresztül kifejezi a különféle problémáinkat. Elhízás esetén a következő kérdések merülnek fel: vajon, milyen űrt próbálok kompenzálni azzal, hogy túl sokat eszem? Hiszen a testemnek nincs rá szüksége, hanem az elmém „élvezete” kedvéért eszem valójában? Azonban általánosítani nem szabad, mert a hajlam, testalkat is meghatározó lehet ebben az összefüggésben.

Nagyon fontos, hogy leckének fogjuk fel ezt a jelenséget és ne pedig ellenségként kezeljük a tünetet, elnyomva azt, mely azért van, hogy tanuljunk belőle. Ha le is küzdjük (ellenségként tekintve rá), akkor majd előjön más összefüggésben, tünetben…

A betegség lényege, hogy változzunk meg, hiszen az egészség egy folyamatos dinamikus, egyensúlyi állapot. Fontos tisztáznunk a következő szempontokat, mely minden betegség kialakulása szempontjából nagy szolgálatot tehet számunkra:

– mit eszünk (ipari, mesterséges ételek kerülése)
– hogyan élünk (stresszmentes, nyugodt életmód)
– rendszeres testmozgás (lehetőleg naponta, egy séta is megteszi, vagy járhatunk kerékpárral a munkahelyre stb.)
– prevenció (megelőzés) fontossága (az apró jelekre figyeljünk és kezeljük testünket időben megfelelően, „ne éhesen, kétségbeesetten akarjunk elkezdeni főzni, mikor már itt a baj”)
– sok alkohol, cigaretta és egyéb káros dolgok, szokások kerülése
– elhízásunk szabotálása

A nyugatitól teljesen független kínai gyógyászatban (MTA által elismert) nagyon klassz akupresszúrás pontok sajátíthatóak el, melyek stimulálása negatív mellékhatások nélkül segíthet nekünk. Így akár megtanulhatjuk, hogyan tudjuk önmagunkat meggyógyítani és fenn tartani ezt az állapotot. Ezeket akár pár perc alatt el lehet sajátítani, jómagam már régóta foglalkozom ezzel a hatékony, empirikus (gyakorlati) tudománnyal. De van, aki fülakupunktúrában, vagy test akupunktúrában részesül, így masszírozás, nyomkodás helyett tűt szúrnak ezekbe a pontokba, vagy az illető fülébe.

De ezen kívül természetgyógyász szakmaként, a kineziológia képviseli hazánkban törvényes szakmai szabályozással a keleti megoldások egy részét, mely a lelki történéseket hivatott feltárni, lásd pl. tudattalan működés.

A cikk második része itt folytatódik: 2. rész

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
a negatív hírek pszichológiájacukorbetegség, diabetes mellitus