A B. K. S. Iyengar jóga gyógytorna helyett – alacsony-magas vérnyomás, asztma, cukorbetegség, csontízületi gyulladás 3/1

 In jóga és pszichoterápia, PSZICHOLÓGIAI ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI CIKKEK

Forrás: B. K. S. Iyengar, Jóga a holisztikus egészséghez vezető út
A jógáról sokat írtam már, itt pl. a jóga fajtáiról:

A jóga sokszínűségéről, fajtáiról és jelentéséről, jelentőségéről – hatha, ilyengar, jnana, kundalini, bikram, etka, rádzsa, bhakti, karma, dhyana, krya, kismama, astanga, himalájai, tantra, mantra jóga, baba-mama jóga fajták 2/1. rész

B. K. S. Iyengar, aki 90 éves kora után is ugyanúgy dolgozik, fegyelmezett módon – Iyengar jóga

Nagyon szeretem Iyengart (ejtsd ájengár), aki egész életét annak szentelte, hogy a jóga, főleg ászanákat (testtartások) jelentő részét a lehető legprecízebben átadja számunkra és nagyon fegyelmezett életmódot él, családi vállalkozásban megvalósítva a jóga tudományának elmélyítését. Eszközökkel pl. heveder, fatégla, falból kiálló kötelek stb. segíti az ászanákat elsajátítani és ezen kívül rendelkezik azzal a ráérzéssel, hogy hol mikor kell esetleg kicsit megütni a tanítványt, a blokkok feloldása érdekében. Hihetetlen, hogy kilencven éves kora után is fegyelmezetten dolgozott, kutatómunkáját folytatva, hatalmas könyvtárában és gyakorolt órákig minden nap fél órát benne maradva egy ászanában – a jóga hatása, B. K. S. Iyengar, iyengar jóga, gyógytorna, csontízületi gyulladások, alacsony-magas vérnyomás, asztma, cukorbetegség, anorexia.

[adrotate group=”4″]

 Az iyengar jóga oktatók nagyon  képzettek, mert folyamatosan számot kell adniuk tudásukról. Hiszen hiába tudunk ma valamit, vagy rendelkezünk fejlett izomzattal, az visszafejlődik, ha nem foglalkozunk vele, igaz? Itt nem elég a körülbelüli tudás. És nagyon intelligensek az oktatók, mert felteszik a kérdést, hogy ezt a gyakorlatot miért is csinálom? Miben segít? Mire hat? Hogyan tudom megtapasztalni ezeket a dolgokat, hátra hagyva a konformitást, a másoknak való megfelelést? Mert egy bolond százat csinálhat… Természetesen ez más jóga irányzatoknál is sokszor felbukkan hála Istennek. Mikor intelligencia kíséri végig ténykedésünket, nemcsak megszokottság.

A sport és a jóga két külön dolog?

Azzal az egy dologgal nem értek egyet, amit könyvében ír Iyengar, hogy a sportnak az a hátránya, hogy a belső elválasztású mirigyeket, illetve szívet megterheli. Véleményem szerint ugyanis, pont ez a lényeg, mert így tud fejlődni az izomzat. És a szív is. A sport szív, amit pl. a kitartó futás hoz létre jó dolog. Ugyanis nem mindegy, hogy kifelé nő a bal kamra izomzata, vagy befelé elvéve a szívtől a helyet… A jóga, a szervek belső izomzatát erősíti, de a kinti eltunyulhat. Talán ezért lesz sok jógi kövér. Ők már mindenen túl vannak és ez nem fontos számukra, hiszen megvalósították a magas tudatállapotot.

Iyengar azt írja, hogy a sport alkalmával nő az energiaszint, a keringés felélénkül, pulzusszám és vérnyomás magasra szökik. Emiatt a sport kimerítik a sejteket és a belső elválasztású mirigyeket, mely következtében túlhajszolt lesz  a test és méreganyagok halmozódhatnak fel benne. A szív túlterhelődhet és állítólag a tüdő egészséges állapotának megőrzését nem ez segíti elő. Ráadásul pl. kocogás alkalmával a csontok, ízületek, ínszalagok sérülésnek vannak kitéve. De a jóga az izomzatot, vázrendszert dolgozza meg és nem megy mélyebbre. Ennek ellenére a jóga az egész testet dolgozza meg a tudattal együtt. A jógában vannak: nyújtások, feszítések, csavarások, hajlítások, és az idegrendszer is rugalmas lesz és nem lesz a testrészek kapcsán túlterheltség. Így nem elhasználja, hanem megnöveli az energiát a jóga. Hiszen a mozgás a testnek stressz forrás is Iyengar álláspontja szerint. De náha, teher alatt nő a pálma, nem igaz? Mikor mire van szükség.

[adrotate group=”6″]

A jóga pozitív hatásai, mely erősíti az idegrendszert és javítja a vérellátást és állítólag magába foglalja a gyógytornát is – a csontízületi gyulladások, alacsony-magas vérnyomás, asztma, cukorbetegség, anorexia kialakulásának egyik hatékony ellenszere

A jógában a tudatosság fejlesztése során nem különül el az elme és a test. Az elme a test és a tudat közti kapcsolódást teremti meg. A kettő folyamatos kölcsönhatásban van egymással. Így a vjádhi (fizikai betegség) nem egyenlő az egészség hiányával. És több ezer éve felfedezték, hogy a különféle testtartások visszahatnak a tudatra. Ezt tudjuk a pszichoszomatikából is azóta és a testbeszédből. Hiszen minden mindennel összefügg. A sarok rész Iyengar szerint a tudattalan. Melyet „idegek irányítanak” és az ászanák a vérellátást javítják és megerősítik az idegrendszert. Az áramló folyó, minden sejtnek friss ellátást biztosít. Fejleszthető általa az angamédzsajatva (testi gyengeség). Ezek szanszkrit szavak, mert a jóga Indiából származik. A svásza-prasvásza (kiegyensúlyozatlan légzés) pedig egy stressz forrás, mely szintén megszüntethető általa.

A forrásban feltüntetet könyvből az olvasható ki, hogy a jóga sokszor hatékonyabb a gyógytornánál (tisztelet a kivételnek), mert a csontok és izmok erősítése megtörténik a testtartások alkalmával, mely kiegészül a légzés, energiaszint, rossz szokások megszüntetésének stimulálásával és ráadásul erősíti a testi erőt, állóképességet. Megoldást javasol csontízületi gyulladások, alacsony és magas vérnyomásra, asztmára, cukorbetegségre, anorexia megelőzésére. Ezen kívül az agy kémiai folyamatait is szabályozza a jóga, így nemcsak a testre hatnak. Általa kiléphetünk a dukhából (nyomoruság).

[adrotate group=”4″]

A jóga tehát erős, hajlékony testet hoz létre számunkra, serkenti a légzést, vérkeringést, emésztést, hormonműködést, és erős érzelmi stabilitást és tiszta gondolkodást hoz el számunkra. A jóga célja ezen kívül a dzsívátmán (egyéni ÉN) egyesülése a paramátmánnal (univerzális ÉN). És a jógát bárki, bármikor elkezdheti szakképzett oktató segítségével.

2. rész: A jóga előnyös hatása, mely magába foglalhatja a gyógytornát is és segíthet a csontízületi gyulladások, alacsony-magas vérnyomás, asztma, cukorbetegség, anorexia megelőzésében is – B. K. S. Iyengar jóga 3/2. rész

[adrotate group=”4″]

Keresztes Attila

Keresztes Attila, bölcsész, a cikkek írója. 2005 óta foglalkozom emberekkel, orvosi szaklapokban publikálok legújabb felfedezéseimről, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (nyugati és keleti medicina). 300+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon.

De nem vagyok pszichológus, sem orvos és nem rendelkezem tudományos fokozatokkal. Nem gyógyítók, nem tartok pszichológiai kezelést! Oktatással foglalkozom.

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

AJÁNLOTT CIKKEK

A KERESENDŐ SZÖVEGET ITT KELL BEGÉPELNI ÉS UTÁNA ENTER-T NYOMNI

Privacy Policy Settings

google-analytics
egó, támadásB. K. S. Iyengar jóga