Evészavarokról: anorexia nervosa (kóros soványság), bulimia nervosa (falásrohamok és önhánytatás), obesitas (elhízás)

 In evészavarok, Pszichológia, medicina és egyéb (cikkek)

A cikk végén két videó interjúm is megtalálható.

Az evészavaroknál három fő területet szoktunk megemlíteni az anorexia nervosát (kóros soványság), a bulimiát (falásrohamok és önhánytatás) és obesitast (elhízás). Ezek keveredhetnek is egymással. Nézzük át közösen hogyan.

 

Mi van a háttérben?

Általában mindig valamilyen komolyabb személyiség zavar (ezt 18 év alatt nem diagnosztizáljuk), trauma, önértékelési zavar, magány van az evészavarok hátterében, melyek nagyon komoly pszichiátriai betegségek. Sokszor a depresszió is eluralkodik és öngyilkossággal zárul a dolog. Ilyenkor a ,,Szedd össze magad, ne aggódj minden megoldódik” bíztatónak tünő gondolatok csak olaj a tűzre. Hiszen ezzel csak még nagyobb probléma tudatot hozhatunk létre az illetőben.

Az árulkodó jelek

A bulimiásoknál a savnak köszönhetően sérül a fogzománc, megnagyobbodik a fültőmirigy, az ujjízületek feletti heges bőr látható. Az anorexiásoknak test kép zavara van, azaz 40-50 kg-san is kövérnek látja önmagát és fanatikus módon tagadja meg magától az ételt.

Obesitas (elhízás)

A tudósok folyamatosan keresik a választ, így van olyan, aki a genetikának tuja be ezt a betegséget (lásd leptin gén). Voltak kutatások, melyekből kiderült, hogy hozzávetőlegesen 10 %-kal több elhízás került ki azok soraiból, akik kevesebbet aludtak (6 órát a napi 6-9 órával szemben). Mindenesetre a sport nélküli élettől kezdve a helytelen táplálkozásig sok minden segítségére lehet az elhízásnak.

 

Bulimia nervosa

A bulimiás falási kényszerrel rendelkezik és utána önhánytatást hajt végre. Tizenéves hölgyek soraiból szoktak legtöbben ebben a betegségben szenvedni. Ezek pár óránként követik egymást, mely egyre sűrűbbé válhat. Eddig tud ellenállni az ételnek. Majd újra megkezdődik a folyamat az elejétől kezdve. Az is elképzelhető, hogy hashajtókat szed vagy túlzott fizikai aktivitással él.

Anorexiás bulimia nervosa

A kóros soványság után mikor visszatér normál testsúlyra az illető, akkor kezdi végrehajtani az önhánytatást. Mikor elkezd normálisan táplálkozni, falási rohamok lépnek fel, majd azt követi a hányás. A személyisége a bulimiáshoz hasonlóan alakul annak, aki anorexia bulimia nervosa problémával küszködik.

Multi-impulzív bulimia nervosa

Nagyon hasonló a bulimiához (hasonló időszakban jelentkezik, de itt sokszor a bulimia előtt további érzelmi problémák lépnek fel. Gyakori az önagresszió, drogok, alkohol fogyasztása, lopás, mint a betegséggel együtt járó jelenség.

Ahogyan a cikk elején is említettem függetlenül attól, hogy melyik kategóriáról beszélünk, ez egy komoly pszichiátriai betegség és szakemberhez kell fordulnunk.

 

További információk az anorexiáról az interjúban

Mi van a hátterében?

Milyen tévhitek vannak az evészavarok kapcsán?

Nem vagyok pszichológus, sem orvos, nem rendelkezem tudományos fokozatokkal, csupán sajátságos életszemléletemről beszéltem interjúim, publikációim során… Így nem tartok pszichológiai kezelést, és nem gyógyítok! Pszichés probléma esetén, illetve gyógyítás kapcsán keresse fel a szakrendelést!

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

keresés

AJÁNLOTT CIKKEK
stressz ellendepresszió, hangulatzavar