A vastag szívizom érdekessége, és tévhitek a futásról, fogyásról. És mi a fejfájás oka szauna után?

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

Mi az a vastag szívizom?

A bal kamra megvastagodása, érfal beszűkülése. Így nagyobb lesz az izom, hogy ki tudja nyomni a vért a szív. Ha sokat rendszeresen sportolunk kialakulhat a sport szív (pl. futásnál) megfelelő – futótechnikáról már írtam korábban -, ám ilyenkor kifelé nő a szív izomzata és nem befelé! Ez óriási különbség. Fontos, hogy orvossal konzultáljunk erről és általában, ha valaki nincs a sporthoz hozzászokva, akkor fokozatosan nagy sétákat szoktak javasolni neki első lépésben. Fontos nyilván a megfelelő étkezés is – lásd pl. érvek a paleolit táplálkozás mellett és ellen és a vegetarianizmus -, stb. A dohányzás emellett összehúzza az ereket, így külön rossz hatással van a vastag szívizomra. Az alkoholról nem írom le az ellenkezőjét, nehogy valakit arra csábítsak, hogy igyon.:) – vastag szívizom, futás fogyás, fejfájás szauna után

Éhgyomorra történő sportolás jobban fogyaszt? – futás fogyás

Állítólag tévhit, hogy éhgyomorra történő sportolással jobban fogynánk, mert a raktárunkban lévő energiát használjuk fel. És mindegy, hogy előtte vagy utána töltjük fel a raktárunkat, ráadásul sokan arról számolnak be, hogy éhgyomorral nincs energiájuk sportolni és így „nem indul be” a szervezetük, ha nem esznek reggel valamilyen pl. gyümölcsöt. Mint tudjuk millió elmélet van erről, hogy pl. naponta 4-5-ször kellene enni stb. De, ha így esik jól, akkor indíthatjuk a reggeli sportot egy banán bekebelezésével:), vagy két almával, pici mézes magvakkal stb.

Miért izzadunk, amikor évek után először kezdünk el sportolni és mit ne csináljunk ilyenkor?

Ha kimaradt évekig a sport, akkor ezt ne azzal kompenzáljuk – megterhelve testünket -, hogy bűntudatból naponta órákig sportolunk, lásd kompenzáció, mint elhárító mechanizmus a pszichológiában.

Mikor évekig nem futottunk és nekikezdünk a nagy haditervnek és idővel elkezdünk hetente legalább 4-5-ször a zsírégető futáshoz, akkor teljesen természetese, hogy az elején nagyon erősen megizzadunk. Ilyenkor azért izzadunk jobban, mert mikor nő a vérnyomás, akkor nő a belső hő termelése is, így lesz nagyobb a teljesítményünk, ami ilyenkor számottevő. De a sportoláson belül érdemes megismerkedni az izmok fajtáival, edzésével, a body building egy külön tudomány minderre, hogy pl. az ízületet tartó izmot fejlesztjük, tehát nyilván más a szálkásítás és a gyors izmok fejlesztése, lásd átmeneti, gyors és lassú izom.

A fogyókúra kapcsán már sokat írtam, de most kiegészítésként annyit hozzá fűznék, hogy mikor odafigyelünk a táplálkozásra és rendszeresen sportolunk, pl. zsírégető tartományban kevésbé intenzív sporttal, akkor a leghatékonyabb a fogyás. Tehát pl. a súlyzós edzés alacsonyabb pulzussal történik, mint a futás, így a zsírégetés szempontjából a futás hatékonyabb lehet. A fogyás, pedig az első pár hét során látványos. Pl. hetente 1-2 kg a maximális egészséges fogyás mértéke. De utána lelassul a folyamat. Ne feledkezzünk meg a súlyállandóról. Tehát az eleje látványos, aztán ugyanúgy kitartónak kell lennünk és a testünk hozzászokva tovább fogyhat. De ez nem egy nap. Ahogyan nem egy nap alatt híztunk meg…


Fejfájás szauna után

A vérnyomás megváltozik és ez válthatja ki a fejfájást. Érdemes kevesebbet szaunázni, ráérezni, hogy pontosan mire van szüksége a testünknek. Sokszor utólag fáj a fejünk pl. pár órával később, vagy másnap. Egyébként való igaz, hogy mikor sportolunk akkor is megváltozik a vérnyomásunk, ám ilyenkor az izomba megy a vér ezért nem szokott fájni a fejünk ebben az esetben. A szaunáról még annyit, hogy érdemes sok-sok tiszta vízzel pótolni a folyadék veszteséget és akár az egyéb ásványi anyagokat is és inkább több részletben kevesebbet szaunázni, nem túlságosan megterhelve a szervezetünket.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Miben segíthetek? Kérj konzultációt

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
álpszichológusok, álpszichiáterek321 meridián torna