A tudat evolúciója, átlagosan a felét járjuk be – Ken Wilber létra modellje, integrál pszichológia és szemlélet 2/2

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), elme és a nyugati, keleti pszichológia

Ezek a cikkek sajátságos életszemléletemről szólnak, kérem ne tekintse őket orvosi, szakpszichológiai írásoknak.

2/1. rész

5. racionális tudat (formális műveltek szintje, reflexív elme)

Elvont formális műveletekre is képesek vagyunk, ez az átlagos elmés állapot a felnőtteknél, tehát ideáig jutunk el általában, ahogyan írtam a cikkem címében is. Ez az a szint, melyben a tudományon és elmén van a hangsúly és így tágul a tudat. Ez az elme szintje. Hangsúlyozom az igazságnak minimum végtelen oldala van, sokszínű keveredésekkel, tehát sok megközelítés és ember van. Pl. van olyan pszichológiai elmélet, mely szerint kb. 14-éves szinten fixálódtunk (leragadtunk) átlagosan a fejlődés tekintetében, ami nyilván érzelmi szintre utal elsősorban – Ken Wilber létra, integrál pszichológia, szemlélet.

6. integrál tudat – víziólogika szintje

Ez az integrált elme, amikor a tudatosság a testre és a kognitív funkciókra egyaránt kiterjed. Itt már a elme logikáján túl intuitív víziók (képek) is vezérlik a gondolkodást. Mérő László prof jut eszembe, akivel egyszer arról beszélgettem, hogy a magas intelligencia kvóciens kizárja-e a intuitív észlelést és azt mondta, hogy nem, sőt érdekes módon sok esetben akinek magas az IQ-ja, annak magas lehet az intuitív érzéke is. Itt már a tudomány helyett a lelken van a hangsúly. Ezt sokszor kábítószerek, tudatmódosító szerek segítségével keresik az emberek. Gondoljunk a hippikre, békés kommunákra, ahol szereteten alapuló meglátást követnek az emberek és nem pedig ahány ember annyi ego él együtt. Írtam pl. egy kommunáról, ahol megtalálható a legnagyobb föld alatti templom.

7. Pszichikus (okkult) szint

Ekkor a belső pszichikus energiák érzékelése jelenik meg. Megjelennek a paraképességek, különlegességek. De ettől még ez párosulhat negatív, manipulatív szándékkal! Tehát nem emeljünk valakit magunk fölé csak azért, mert meglátja pl. a gondolatainkat. Egyenrangúság van (pontosabban egység), nem értékesebb egy egyetemista, mint egy általános iskolás, aki később fog egyetemre menni, még akkor sem, ha nekünk az ő tudása újdonság. Lásd a pszichológiában a devalválást és idealizációt, eszményesítést, mint elhárító mechanizmust. Ha mást felmagasztalunk, önmagunkat lenézzük hozzá képest…

8. Szubtilis szint

Anyaginál és gondolatinál is finomabb jelenségek érzékelése, azaz más szellemi lényekkel is képesek vagyunk kommunikálni. Gondoljunk a sámánokra, varázslókra, indiánokra vagy a mi kultúrközegünkben lévő táltosokra.

9. Kauzális szint, oksági szint

Határtalan szabadság, végtelen tér… Ez a nirvana a buddhizmus szerint, vagy Isten Királysága a kereszténység szerint és a többi vallásban is megtalálható mindez. És erre utal a jóga is (lásd egyesülés). Itt már nincs ÉN-tudat, minden eltűnik, nem tudunk önmagunkról, mert nincs ÉN tudat, aki felhasítaná a valóságot tudásra és tudóra (lásd hasítás, mint elhárító mechanizmus). Leírhatatlan…

Ramana Maharshi a nagy bölcs, úgy fejezte ezt ki 16 évesen, mikor hátrahagyta otthonát, hogy mikor aláírta a búcsúlevelet, csak egy vonalat húzott. Nem volt senki, aki aláírhatta volna a levelet… És vele fordult az elő, hogy mély meditációjában egerek rágták a lábát, de valószínűleg erről nem volt tudomása olyan transzcendens állapotban volt. De nem ez a legjobb szó erre, mert ez túl van az elme-állapotokon is. Volt egyébként olyan is, aki eksztázisban tartózkodott évekig és semmit nem akart csinálni, egyfajta üdvösség állapota mindez.

10. Nonduális (nem-kettős)

Ez szintén nem állapot. Ilyenkor integrálódik minden és az illető visszajön pl. tanítani, de nem mint személy, ÉN tudat vagy ego, hanem olyan, mint egy csatorna. Persze nem abban az értelemben, hogy valami néha megszállja, hanem hogy ő már nem létezik. Soha többi, hanem összeolvadt a végtelennel, Istennel és ő rajta keresztül nyilvánul meg bármit is csinál vagy nem csinál. Nem megnevezhető, jelölhető, sem állapot, sem nem állapot, sem szint (ezért nem helyes azt mondani, hogy végső szint) stb., hanem a dualitáson túli alap.

Amíg van ÉN-tudat, addig még nem jutottunk el a legfelsőbb „szintre”

Léteznek tehetséges, hatásos gyógyítók, illetve parapszichológusok, látók, akik akár előre meglátnak dolgokat (prekogníció), de ez még mindig az ego látja meg, jóllehet sokszor finomabb, átjárhatóbb már az ÉN rétege. És ezen kívül írok egy példát is arra, aki a tízedik szinten létezik, ilyen pl. Mooji, az advaita létező.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
tudatfejlődesmeditáció