A hagyományos (ősi) kínai orvoslás (HKO) alapjai: 5 elem, qi, csí, betegség okai 4/2. rész

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kínai orvoslás

Forrás: dr. Tamási József (szerk.) – Természetgyógyászati alapismeretek, és dr. Eőry Ajándok – A HKO alapjai, az ayurvéda és a kínai gyógyászat kapcsolódási pontjai, és Dr. prof. Zong-Xiang Zhu, Dr. Zhi-Gui Qiao – Élj száz évet egészségesen a „3-1-2” meridián gyakorlatokkal

1. rész

5 elem ( 5 fázis)

– fa (szél, zöld, tavasz, napkelte, a hirtelen kitörő energia, izom, inak, szem, düh, kisgyerek viselkedése, ingerlékenység, kreatív, savanyú íz) – belső mozgás: jin szerve: máj, jang szerve epehólyag (könnyek és savanykás szag)

– tűz (a fa elégésével jön létre, tetőpont, bőség, kiteljesedés, nyár, dél meleg, felnőtté érett gyerek, nyelv, öröm, piros, keserű íz) – aktivitás, jin szerve: szív, szívburok, jang szerve: vékonybél, hármas melegítő (izzadtság és égett szag)

– fém (nyár után jön az ősz, tömörödés, értékek elraktározása, napnyugta, bőr-szőrzet, orr, csípős, fűszeres íz, szomorúság, fehér, befelé fordulás) – sűrűsödés, jin szerve: tüdő, jang szerve: vastagbél (orrváladék és csípős szag)

– víz (minden visszahúzódik, belül munkálkodik, téllel azonos, az életet előállító erő, mely anyagokat vesz fel, táplál, tárol, tisztít, észak, sötétség, mag, az élet eredete, haj, fül, csontrendszer, csontvelő, lásd legalapvetőbb működési egységek, félelem) – feltöltődés, visszahúzódás, újjászületés, jin szerve: vesék, jang szerve: húgyhólyag (nyál és rothadt szag)

– föld (a 4 elem körforgása a földön történik, a változások helye, a tengely, védő funkció, kedvetlen, aggódó, sárga, emésztőrendszer, ajak, szájnyálkahártya, édes íz – fenntartás: jin szerve: lép, jang szerve: gyomor (nyálhab és illatos szag)

Ez az energia 5 különböző megnyilvánulása. Az öt elem egymást táplálja és ellenőrzi, mert ha pl. gyenge a víz, az nem táplálja a fát, az pedig nem ellenőrzi a tüzet és kialakul a fejfájás, fülzúgás, ingerlékenység, szívpanasz, szemgyulladás.

A fa táplálja a tüzet, a tűz a földet, a földből lesz a fém, a fémből víz lesz, és a víz táplálja a fát. A fa uralja a földet, a föld a vizet gátak közé szorítja, a víz uralja
a tüzet, a tűz lágyítja a fémet, a fém nem engedi elhatalmasodni a fát.

 

Energiakeringés

A szervezet energiakeringésből áll. Az ember energia, anyag, szellemből áll, melyek nem különülnek el egymástól, a szellem jang-abb az energiához képest, az anyag pedig jin-ebb. Az energia a qi (ki). Nélküle nincs élet. Ha híján vagyunk neki sápadtak, szomorúak, lehangoltak leszünk. A kapkodó beszéd, túl gyors mozgású ember relatív túltengéssel rendelkezik a qi terén.

 

A betegségek okai

Külső és belső oka van. A belső okok lassan kialakuló krónikus betegségeket okoznak, ide tartozik: a bánat, düh, félelem, aggódás. Az érzelmek ugyanúgy energiamozgást hoznak létre és megtámadnak egy-egy szervet. A nem megfelelő életmód, egyoldalú pl. munkavégzés is betegséget okoz a HKO-ban is. A külső okok pedig a klimatikus csoportba tartoznak: szél, nedvesség, szárazság, hideg, meleg, forróság, melyek általában akut betegségeket okoznak.

 

Csí vagy qi?

Ha a kínai medicina nevében beszélünk az életenergiáról, akkor qi-nek (ejtsd ki) nevezzük, ha a gyógymódok pl. chi kung, tai-chi szemszögéből utalunk rá, akkor csi-nek nevezzük ezt az energiát.

 

Funkciója szerint a qi felosztása

– öröklött (szüleinktől kapjuk, a vese tárolja, idővel elfogy, nem növelhető)
– védő
– tápláló

A levegő és táplálék adja számunkra az égi és földi qi-t. Ez a tüdőben és emésztőrendszerben átalakul saját qi-vé és tápanyagokká. Mellkasban egyesül, átmegy a szíven és tápláló qi-ként az egész testet ellátja. Egy részéből védő qi lesz és szétoszlik a testfelszínen, egy része elraktározódik. Ahogyan a qi végighalad a testen aktiválja a szerveket. Meghatározott irányba pl. valahol felfelé, valahol lefelé áramlik az energia.

 

3-as melegítő meridián

Az összes szerv működési energiáját szabályozza és a hőenergiával van kapcsolatban:

– felső melegítő (fej, mellkas, szívvel, tüdővel együtt)
– középső melegítő (a mellkas alatti, köldök feletti terület a léppel és gyomorral együtt)
– alsó melegítő (köldök alatti terület, a májjal és vesével)

Ellenőrzi a test vizét „segítő tűz”, az összes jang csatorna atyja.

Három kincs

– esszencia (mag, melybe fejlődésünk van kódolva), születés előtti és utáni, a vese tárolja, minden szerves élet alapját adja
– Lélek, szellem, azaz shen (ide tartozik az öntudat és az érzelmek, a szív raktározza, de minden szervben megtalálható, megkülönböztetés képessége, csillogó szem, jang jellegű)
– Qi (energia), szülőktől, táplálékból, levegőből

 

Testnedvek

– verejték, faggyú, könny, nyál (jin)
– ízületi folyadék, csontvelő (jang), sűrűbb

A folyadékok nedvesítenek és táplálnak, eredte szerint lehet: könnyebb és sűrűbb…

 

Vér (xue)

A táplálék átalakításából származik. A qi sűrített formája, mely a szerveket, szöveteket táplálja. A vér a jin, a qi a jang, mert a qi a vér parancsolója és így tartoznak össze.

3. rész

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
yin, yang, jin, jang, HKOkínai táplálkozás