Sri Vasudeva – A valódi jólét 40 / 36. nap (táplálkozás, egészség)

 In Filozófiai cikkek, önismeret, önmegvalósítás

36. nap – Ételed legyen az orvosságod

Máma az ételek hatásáról fogok beszélni a jólét tekintetében. Hippokratész gondolatával kezdek, aki a nyugati orvostudomány atyja volt. Ez volt az, amit ő mondott: ,,Ételed legyen az orvosságod és az orvosságod legyen az ételed.” Elmondta nekünk, hogy nagyon figyeljünk oda arra, hogy mit eszünk. Gyógyszereket szedünk, hogy jobban érezzük magunkat, hogy segítsen visszaadni az egészségünket és egyes esetekben megelőzzük a betegségeket is. Szóval, szükségünk van arra, hogy megfelelő tisztelettel kezeljük az ételeinket.

Az ősi jógatudományban, hogy hogyan kezeltük az ételt az rendkívüli fontossággal bírt. Ahogyan a keresőnek fontos a valódi jólét, boldogság, szabadság, szerintetek fontos, hogy megvizsgáljuk az ételeink hatását témánk, a jólétünk kapcsán is, az utazásunk alkalmával? Én azt mondom, hogy igen.

Az étel mennyisége – Ne terheld túl a gyomrodat

Kezdjük az étel mennyiségével, amit megeszünk. Az ötlött eszembe, hogy
azért kéne ennünk, hogy élhessünk és nem azért élnünk, hogy ehessünk. Tudod itt van egy nagy különbség abban, hogy ha mi nekünk azért kéne oly különböző módon ennünk, mert az segítene a hosszú élet megteremtésében és magával hozná a nagyobb egészség ígéretét is… De valójában nekünk azért kéne ennünk, hogy élhessünk és nem azért élnünk, hogy ehessünk, nemcsak az ízek öröméért létezünk és nem kellene mindent válogatás nélkül elfogyasztanunk.

Először is, nézzük meg a ételek mennyiségének hatását, amit megeszünk. Közülünk néhányan elfogyasztanak mindent, amíg a gyomor teljesen meg nem telik étellel, és aztán magunkhoz veszünk egy kis nasit is ráadásként. Ez, “az azért eszünk, hogy élhessünk, vagy azért létezünk, hogy ehessünk kategória”? Mikor ezt teszed, akkor túlterheled belül a csodálatra méltó szerveidet, amit gyomornak hívunk, amely megpróbál segíteni neked az emésztés és kémiai folyamatok működésében. Szegény gyomor! Most annyira túl lett terhelve, hogy lassúvá vált, elfogyasztva egy csomó pránát, felélve rengeteg véráram energiáját, csak az emésztés miatt – ez az amikor azért élünk, hogy ehessünk. Ez az a fajta forgatókönyv, amikor tompává válnak érzékeink.  Aludni akarunk, a test fáradt. De mi nem vesszük ezt észre, hogy mennyivel több ételt ettünk meg.

A jógatudományban azt mondjuk, hogy annyit érdemes enni, hogy háromnegyed mértékben töltsük csak meg a testünket és hagyjunk egy negyed részt üresen. Mert erre a területre szüksége van a gyomrunknak, hogy dolgozhasson. Jobb, ha hagyunk egy kis helyet számára, szóval mikor az étel elkezd mozogni mibennünk, kell egy kis hely mindehhez. Természetesen, ha eszedbe jut bármilyen masina, és azt túlterheled, túlfeszíted, akkor csökken az élettartama ennek a gépezetnek. Amikor tehát túlterheled a gyomrodat, akkor ez ugyanannak felel meg.  Szóval nem bölcs dolog, ha háromnegyedig pakoljuk csak tele a gyomrunkat és meghagyunk egy kis helyet számára? Ha kipróbálod ezt, akkor jobban fogod magadat érezni. Az étel emésztése nem fogyasztja el az összes energiádat, amivel rendelkezel. Fényesebben, energetizáltabban fogod magad érezni.

Az étel minősége – Ne főzd túl az ételedet

Természetesen nemcsak az étel mennyisége mérvadó, hanem a minősége is meghatározó. Ha erősen feldolgozott ételeket fogyasztasz el és túlfőzöd az ételt és megtöltöd vele a gyomrodat, akkor mi fog történni? Milyen táplálékot adsz a testednek? A testedet nehéz idők elé állítod, hogy bármit is kivonjon abból, amit összeettél. Természetesen az íze csodálatos ennek az ételnek, de milyen a minősége a tested számára, ami megpróbálja kivonni a tápanyagokat számodra, a tested számára a túlélés végett és, hogy fittek maradhassunk? Szóval az étel minősége is nagyon fontos.

Ha megfigyeled, hogy a természet hogyan ajánlja fel az ételt, milyen természetesen “fejlődik” számodra az étel, sok dolgot fogsz látni, amiket pl. meg tudsz enni nyersen, vagy amiket egyszerű főzéssel ételként elő tudsz állítani, nem pedig túl főzéssel. Mi történik, ha nyersen eszed meg az ételt, vagy minimális főzés után? Energetizált leszel! Még, ha kevesebbet is eszel, jobban fogod magad érezni! Ez bölcsebb hozzáállásnak számít?
Figyelemmel kéne kísérnünk azt, ahogyan az ételeinket elkészítjük. Mi az elképzelés, amikor ezt megtesszük? Nem az, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az ételből? Nem a legjobb minőségű ételeket kéne használnunk? Nem úgy kellene ezeket elkészítenünk, hogy ne semmisítsük meg az alapvető tápanyagokat az ételeinkben?

Mi, akik annyira bölcsek vagyunk, kaptunk ajándékba egy nagyszerű agyat, de mégis túl főzzük az ételeinket elpusztítva az alapvető tápanyagokat és túltömjük a gyomrunkat és aztán a legjobbra számítunk. A test átalakulását feltételezzük, most, hogy a csodálatos energiákról beszélünk a jólétet illetően. Egyszerű bölcsesség, nem igaz?

Támogasd az emésztésed működését

Jómagam nem azért vagyok itt, hogy a táplálkozással kapcsolatosan túl sok információt adjak, de azt elmondom, hogy hogyan tudnál jobban táplálkozni. Ez egyszerű, a természet alkotta meg ezt így.
Figyeld meg, hogy hogyan dolgozod fel az ételeidet, ezzel kapcsolatosan felelősséggel tartozol.

Csak lenyeled azt, vagy kellőképpen megrágod előtte? Ez egy alap folyamat, hogy jobban rágd meg az ételt, pontos feladatot adva fogaidnak a vágás és rágás tekintetében, hogy még jobban élvezhesd az étkezést. Amikor ez a gyomorba ér, kevesebb dolga lesz vele a gyomrodnak, és nagyon gyorsan meg fog ezáltal emésztődni. Szóval fontos, hogy megfigyeld az evés folyamatát is.


A testünk táplálásának egy szakrális folyamatnak kéne lennie

Másik szemszögből nézve a táplálkozást aszerint vizsgáljuk, hogy hogyan érzed magad lelkileg és fizikailag ugyanezekben az emésztési folyamatokban. Ha fáradt vagy, ha aggódsz, ha rossz hangulatod van, az emésztésed ereje ennek megfelelően megváltozik. Amikor megérkezik a menü, akkor azoknak a pillanatoknak már szent időszaknak kellene lenniük, mint mikor meditálni vagy imádkozni mész. Elveszi a stresszt, kilégzi a stresszt, a központúság terébe kerülve. A legerőteljesebb dolog az, ha a béke atmoszférájában eszel, nyugodtan és örömtelien.

A tested táplálásának folyamata az, ami  magában hordozza a lelket és ennek megszentelt folyamatnak kellene lennie, mert a test a temploma a spirituális létezésünknek. A táplálkozás a testért van, tehát a lélek képes élvezni ezt az utazást , aminek egy megszentelt folyamatnak kellene lennie.  Ez olyan, mint egy felajánlás, ugyanazon a módon, felajánljuk a Mindenhatónak mindezeket. Ahogyan szellemileg is felajánlást teszünk, vagy fizikai értelemben, vagy érzelmi szinten. Arra van szükségünk, hogy úgy gondoljunk az ételekre, mintha felajánlás lenne.
A jóga tanítások ezt mondják: az étel maga az Isten, az étel Brahman. Az étkezési folyamatoknak megszenteltnek kell lennie. És az ételek elkészítésének, kezelésének is ugyanígy szentnek kellene lennie, mert energiát viszünk mindenbe amit csinálunk. Bárhova és bármibe helyezzük el szándékunkat és gondolatainkat, az energiák elkezdenek áramolni.

Készítsd el ételedet a legjobb energiák segítségével

Amikor elkészítjük ételünket, az energiáink befolyásolják az ételt és az, aki megeszi mindezt, az felveszi ezeket az energiákat. Tehát, amikor elkészítjük az ételt, az ételnek egy megszentelt helyen kellene lennie. Ezek hordozzák ugyanis a legjobb energiákat. Annak a személynek, aki elkészíti mindezt, szüksége van erre az “őrködésre”, hogy az étel értékes legyen, mert az egy ajándék, és nekik arra van szükségük, hogy az elméjüket a meditáció állapotában tartsák megerősítéssel vagy imával.
Ez a procedúra hat a legjobban ez ételeinkre. Természetesen, amikor mi eszünk, az nagyszerű, ha hálát is érzünk mindeközben, hogy az összes energia részt vehessen, ami az ételből árad az asztalodon végig hullámozva…

 

Három típusú étel: szattvikus, radzsasztikus és tamaszikus

A jóga tudománya szerint három típusú étel van, amiket meg kell vizsgálnunk. Ez alapján a tulajdonságok alapján  – amiket a természetben is megtalálhatunk -, melyeket gúnáknak hívunk. A jóga irodalom beszél a szattvikus, radzsasztikus és tamaszikus ételről. Ez három minőség, amit megtalálhatunk a természetben is: szattvikus, radzsasztikusm tamaszikus. A szattvikus tiszta, tele prána energiával, előmozdítva a nyugalmat, békét, egyensúlyt.

A radzsasztikus minőség aktív, tüzes, szóval ezek az ételek, amik radzsasztikus minőségüek ezeket stimulálják bennünk, ezek tehát egyfajta stimulánsok. És van a tamaszikus étel, ami a szétfőtt, mű ételekre utal. Ezek unalmat, álmosságot, tehetetlenséget hoznak elő bennünk.

Ez a három minőség befolyásol minket. Arra van szükségünk, hogy szattvikus diétát tartsunk, ha több békességre vágyunk. Ha aktívabbá akarunk válni, akkor mi a radzsasztikus ételekkel stimuláljuk magunkat. Ha pedig aludni, szeretnénk, és unalomra vágyunk, akkor a tamaszikus ételre van szükségünk.

Az étel befolyásolja az utazásodat  – bánj ezzel isteni módon

Szóval, itt van mindez. Felelősségünk van abban, hogy mit választunk étkünknek. Ez befolyásolja utazásunkat. Meditációnkat is befolyásolja. Ezen kívül a meditációnkat is befolyásolja, és kiváltképpen a tudatosságunkat, amikor növekszünk éberségünkben utazásunk során.  Amikor erőteljessé válunk, akkor képesek vagyunk megváltoztatni az étkünket az erős elménk segítségével, de addig növekednünk kell, és arra is szükség van, hogy figyeljünk rá, hogy mit fogyasztunk el és hogyan eszünk meg. Ezzel hagylak mára magadra. Bánj mindezzel isteni módon!

Sri Vasudeva

Fordította: Keresztes Attila

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

keresés

AJÁNLOTT CIKKEK
szűz, fogadalomszigorú, megbízható