Miért kap mindenki mást a sorstól? – spiritualitás, spirituális utazás és mesterekkel való munka , upanisadok és Jézus tanításai II.

 In Filozófiai cikkek, önismeret, önmegvalósítás

Forrás: Szvámí Ráma, Szent Utazás – Értelmesen élni, méltósággal meghalni

1. oldal: upanisadok, spirituális utazás, spiritualitás, spirituális felemelkedés, spirituális mesterek

 

Spirituális mesterek való munka

A guru (sötétség eloszlatója) erő, mely a kegyelmet vezérli. Annyit kapunk belőle amennyit fel tudunk fogni belőle, azáltal, hogy megtisztítjuk önmagunkat. Ő nemcsak egy ember, mert több életen keresztül vezet minket. Az őszinteség mentén a lelki táplálékunk anyja és apja. Ő nem törli le a könnyeinket, sőt!

Ő az egónkat alakítja át. És ez sokszor fájdalmas. Ha függni próbálsz tőle, vagy kisajátítani, akkor visszalök. Nem azt adja, amire vágyunk, hanem amire szükségünk van a megszabadulás tekintetében. És ezt ő tudja a legjobban. Ha kell akadályt teremt számunkra, ha abból tanulunk. Van, akit elhanyagol, van akinek kitüntetett figyelmet szentel, mert éppen erre van szükségünk a fejlődésünk miatt. Erre utal szerintünk Jézus tékozló fiú esetének története is, mikor az egyik gyerekét, aki minden pénzt eltékozolt ünnepelve fogadta, mikor hazatért. A másik fiú ezért kérdőre vonta, mert ő keményen dolgozott mégsem kapott soha ekkora ajándékot. Azért kapták ezt a fiúk mert erre volt szükségük.

 

A mester, a guru miattunk van itt, mert ő már megszabadult. Ha égő vágy van bennünk a tanulás iránt, akkor eljön hozzánk. Magától. Utána útmutatást, módszereket ad nekünk. Azonban mindig a legtöbbet kell kihoznunk magunkból és keresni a belső, intuitív hangunkat. Néha brutális a mester, néha rengeteg ideig tart mire megértjük mit akar mondani stb. De mikor minden tőlünk telhetőt megteszünk (ez egy közös erőfeszítés a mesterrel) és felsírva azt látjuk semmit nem ért az egész, akkor a mesteren keresztül megjelenik a kegyelem és felszabadulunk. Ez a kegyelem maga a saktipáta (energia adományozás). Mi jellemzi és hogyan élik meg a valóságot a sadguruk (igaz guruk)?

A kegyelemnek egyébként négy részét különítjük el:
– Bennünk elinduló kegyelem, hogy egyáltalán a spiritualitás iránt érdeklődünk
– kegyelem a szent iratokból (ebből ugyanis rengeteget tanulhatunk)
– kegyelem mindenből (Isten mindenben benne van)
– A guru, mester segítségének kegyelme

És, ahogy már írtam a guru, mester egy a forrással. Az Úr azt mondja: ,,Be akarok lépni ebbe az élő templomba, amely te vagy.”

 

Spirituális utazás, spiritualitás, spirituális felemelkedés

Az abhjásza három követendő szabályt állapít meg:
– Legyél tudatában a célnak, és dolgozz érte mindenkor!
– Használd ki a legjobban az idődet!
– Légy boldog minden élethelyzetben!
És mikor elszánt lesz a gyakorló és ezt elhatározza (szankalpa), akkor elindul az utazás. Gyakoroljuk a megkülönböztetést, a meditációt és az önfegyelmet és ez hozza el a kegyelmet. A Kathópanisad szerint, ha előkészítettük a házat, akkor fog a vendég megjelenni (kegyelem).

 

 


Az érzelmekről – upanisadok

A Kathópanisadból kiderül, hogy nem fizikai test vagyunk, amelyik lélekkel rendelkezik, hanem eredendően lelkek vagyunk, amelyik fizikai testtel rendelkezik. És arról is beszámolnak az upanisadok, hogy az önzetlenség hozza el számunkra a félelemnélküliséget.

Azt javasolja, hogy gyakoroljuk a leválást és nap, mint nap másokért kezdjünk el cselekedni. Az érzelmeket pedig négy alapösztönből eredezteti az upanisad. Ezt kifejtettem itt: A boldogság, az örök üdvösség és öröm elérésének útja bárki számára az ősi tudományok alapján – keleti vallások, upanisadok, vallások összehasonlítása I. Ezekből ered a vágy, harag, gőg, ragaszkodás, mohóság és önzés is.
Figyelnünk kell a táplálkozásunk tisztaságára, az alvásra, gondolatainkra, elménkre és lélegzésünkre is (lásd prána).

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
sors, élettudatállapotok, halál