Rutin vérkép és tumormarkerek értelmezése érdekes kiegészítéssel 2/2.

 In betegség és egészség, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

Forrás: dr. Bertók Éva ny. labor főorvos előadása és internet

1. rész 

Májenzimek

Alk. fosfát (placenta is termeli a várandóság végén, lásd harmadik trimeszterben, de rosszindulatú csontáttétnél, daganatnál is megemelkedik

GOT: a többi máj enzimmel szokták kielemezni (májban, szívben, előforduló enzim, de az agyban, vázizomzatban, vesében is megtalálható), de az a savanyú foszfát a prosztatára állapotára utalhat a férfiaknál

GPT: a máj betegségét jelzi (akut hepatitis, vagy kő zárhatja el az utat), de gyógyszer is megemelheti pl. egyes fájdalomcsillapító, antibiotikum, tbc elleni szer, vagy vérnyomáscsökkentő

LDH: ha pl. a májbontó enzim nem volt elég gyors, mert előző este ivott a páciens akkor az itt látható, de kemoterápiánál is megemelkedhet, mert előfordulhat ilyenkor, hogy a szövetek szétesnek

Serum össz. fehérje, a máj termeli a fehérjét…

Albumin egy kisebb molekulájú fehérje, a máj termeli ezt is, ha magas az értéke, akkor máj probléma áll fenn. Ha nagyobb molekulájú, akkor a máj védekezéséről beszélünk, de ezt pl. a vesebeteg kiüríti.

Calcium csont 85 %-a, a vérből elválasztott szérumból meghatározzák a kalciumion koncentrációját.

Magnézium: elektrolit háztartás szempontjából fontos, pl. idősebbek lába emiatt görcsölhet be, ha nem megfelelő az értéke (persze a lábgörcs utalhat vese problémára, vagy érelmeszesedésre, esetleg gerinc problémára). Erre szokták javasolni a B6-ot és a magnéziumot.

Ha valakinek egész nap görcsöl pl. csípő tájékon, akkor általában gerinc röntgenre szokták küldeni az illetőt, mert a problémát ott kell keresni.

Vas (vérfesték): három értéke fontos, a szállító, hordozó és raktározó fehérje (a vas raktárban kell lennie, különben hiába próbál a szállító működni, lásd enyhe vérszegénység esetén)

A betegség 80 %-a immunrendszer probléma, nem véletlen, hogy a keleti gyógyászat a prevencióra helyezi a hangsúlyt. Az immunrendszer nagy részét a beleink képezik bizonyos értelemben, pl. a vastagbél problémát sorolhatjuk az immunproblémák közé.

Előfordult az is, hogy colon-hidroterápia oldotta meg a vashiányt. vashiánynál a fülcimpa sápadt színű, vagy szem alatt ha lehúzzuk a bőrt látható a vérszegénység (halványabb a vörös terület).

Fontos még megjegyezni, hogy nyáron nem érdemes méregtelenítő kúrát csinálni, mert folyadék veszteség van, és ennek köszönhetően lehet, hogy pont az ellenkezőjét érjük el a dolognak és saját magunkat mérgezzük meg.

Továbbá a szervezetnek nem jó a nagy és gyors változás.

HDL cholest.: ha magas az felel meg a jónak, mert ez a rossz koleszterint védi ki (védelmet lát el, így nem tud lerakodni)

Össz. koleszterin értékek:

25 év alatt: 3,1-5,9

25-40 év között: 3,6-7,2

40-60 év között: 4,1-7,6 között

60 év felett: -8-ig max.

Magas koleszterinre javasolják a fokhagymát, almaecetet, vagy lenmagolajban fokhagyma stb., de folyadékra is szükség van hozzá, hogy legyen oldószer. Ám a stressz 2-3 értékkel megemelheti a szintet és a vércukrot is.

CRP: A gyulladás kimutatása, lásd fehérje (rossz indulatú daganat, gyulladás, fehérje probléma, magas értéknél).

HTSH: a vérben lévő fontos hormonok, pajzsmirigy stimuláló. Fordítottan arányos itt az érték, mert stimulál (TSH). Tehát, ha megemelkedik, akkor alacsony a pajzsmirigy működése és vica-versa. Ha magas, akkor jódra van szükség.

Érdekességként említem meg, hogy várandós hölgynek a vas nem biztos, hogy használ fáradtságra, jobb a pihenés, mert a méhszáj kinyúlhat. De hallottam már olyat is, hogy az oxitocin olyan, mint egy pumpa és kötődési problémákat is okozhat később.

Ha sok a fehérvérsejt, az gyulladásra utalhat. ha a vörösvértestben (hemoglobin hordozója) O2 hiány van, akkor a sejt feltehetően nem működik megfelelően. Normálisnál alacsonyabb szint esetén csökken az oxigénszállító kapacitás, a szervezetben oxigén hiányos állapot (hypoxia) alakul ki. Ennek következménye a fáradékonyság, a sápadtság, súlyosabb esetben nehézlégzés.

A hidrogén peroxidról nem volt jó véleménnyel a doktornő.

Érdemes az össz. fehérjét nézni, mert a többi érték gyorsan változik (lásd többi fehérje: neutrophil, eosinophil, basophil, monocyta), napról napra.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
laborvizsgálat eredményeielgondolkodtató kérdések