A reflketórikus hatású masszázsok szívbetegség, máj- és gyomorproblémák, asztma stb. esetén

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), gyógymasszázs, sportmasszázs

Forrás: Horváth János, Komáromy Sándor, Nehoda-Mogyoróssy Zita – Masszázs, első érintések

FIGYELEM! Tankönyvszagú, de hasznos elméletek.

Reflektórikus masszázsok a nyugati és keleti medicinában, melyről megfeledkeztünk

Kevesen tudják, hogy rengeteg olyan indikációja van a nyugati gyógymasszázsnak, amit egyszerűen figyelmen kívül hagyunk, pl. angina pectoris, szívbetegség, fejfájás, menstruációs probléma, gyomor-, máj-, epe problémák, asztma, puffadás, hasmenés stb. esetén. Tehát itt nem az általános javallatokra gondolok és mozgásszervi problémák orvoslására.

Amikor leendő gyógymasszőrként erről tanultunk, akkor az oktató azt mondta, hogy sajnos az orvosok nem írják fel terápiaként (tisztelet a kivételnek) a gyógymasszázst ilyen esetekben és a páciensek pedig nem tartják túl élvezetesnek, mert ilyenkor pl. a sípcsonton, vagy bordaközi idegek helyén, lapockán stb. masszírozunk. E nélkül pedig nem használhatja ezt a terápiát a gyógymasszőr, pedig nagyon hatékonyan működik.

Akupresszőrként fontosnak tartom megjegyezni, hogy a keleti medicinában (pl. hagyományos kínai orvoslás, lásd HKO) általában az egyik legfontosabb tényező a gyógyászatban, hogy kiderítsük, hogy többlet, vagy hiány állapotában van-e a páciens, akit vizsgálunk (yin és yang túlsúly stb.). Mivel a talpon több, mint hetvenezer idegvégződés van (a keleti tudományok szerint), így a reflexológia segítségével vissza tudjuk ellenőrizni az adott szervek túl-, vagy alul működését is.

Ezen kívül számtalan árulkodó jel áll rendelkezésre, például, hogy pontosan milyen ízt kíván, vagy kerül az illető, milyen szaga van – például a sok fehérje elfogyasztása ammónia szagot terjeszthet, a vese probléma pedig rothadt szagot terjeszt -, milyen környezeti tényezőktől óvakodik, illetve, hogy adott masszázsra erősödik, vagy enyhül a fájdalom (lásd többlet vagy hiány). De erről már írtam korábban itt: A független és komplex keleti medicina

Ez alapján mondhatjuk, hogy a keleti és nyugati medicina is egyetért abban, hogy reflektórikus hatással tudunk távolhatást kifejteni a szervezetünkre, melyet a HKO példának okáért az akupunktúrás pontok segítségével, a nyugati medicinában pedig a gyógymasszőr kötőszöveti-, szegment-, vagy perioszteális masszázs segítségével kivitelez.

 

A kötőszöveti masszázs javallatai

Organikus betegségeknél, szervek funkcionális zavarainál, neuralgiáknál, perifériás keringési zavarok, belszervi funkcionális zavarok, neuralgiák (pl.: RA reumatoid arthritis, SPA, PHS, teniszkönyök, golfkönyök, perifériás parézisek stb.), pszichoszomatikus panaszok, egyéb mozgásszervi panaszok, csont, lágyrész, ízület reumatikus betegségei lehet indikációja a kötőszöveti masszázsnak.

– asztma, bronchitis (megelőzés, kezelés)
– gyomor, máj, epe problémák
– bélbetegségek obstipáció, hasmenés, renyhe bélműködés
– érszűkület, fekély, lábszárfekély, visszeresség, nyirokpangás
– Sudeck szindróma
– anyagcserzavar, puffadás, hasmenés
– hepatitis
– zsíros étkezés utáni rosszullét
– szívbetegség, stressz, funkcionális szívpanaszok,
– húgyúti bántalmak, hólyaghurut
– „hideg láb”
– fejfájás
– menstruációs problémák
– perifériás keringési zavar
– gyomorpanaszok (stressz miatt), gyomorsüllyedés
– karfájdalom, Dupuytren-contr., törés utáni állapot

Helyi hatások:

– dermographia rubra (természetes bőrreakció)
– dermographia alba (rendellenes, de keringési zavarok, pajzsmirigy problémák esetén normális)
– libabőr (szimpatikus vegetatív reakció)
– izzadás (helyileg: paraszimpatikus vegetatív reakció)
Távoli vegetatív hatások:
– fejfájás vagy hányinger (le kell állni a kezeléssel)

Humorális (testnedvekkel kapcsolatos) hatások:
– arc bőrének és alsó végtagoknak szimmetrikus hőmérsékletének emelkedése
– kezelés után euforikus állapot
– jóleső ellazult állapot

 

A kezelés menete

Zónák vizsgálata: farnál kezdve haladunk felfelé (figyelünk a behúzódásokra), a bajokat kontúrok és eltolások jelzik.

– aktív a zóna, ha ott érzékeny a páciens
– passzív a zóna, ha feszülést észlelünk, de nincs panasz

– szemrevételezés „inspectio” (behúzódás pl. faron és egyéb helyeken)
– tapintás „palpatio” (feszülő felszíni vagy mélyebb rétegek)

Kétütemű technika: ráhelyezés – húzás:
izompólya (fascia) technika, ujjtartás merőleges a bőrre

Háromütemű technika: ráhelyezés – eltolás – húzás:
bőr alatti technika (kötőszövetig hatol), ujjtartás lapos
III. és IV. ujj begyével (két- illetve háromütemű technikával). Az ujjakat rányomva a bőrre 1-2 cm-es előre-hátramozgással lassan haladunk meghatározott irányba.

 

A szegment masszázs meghatározása

A szegment masszázs hatásmechanizmusa, hogy a bőrön, kötőszöveten és az izmokon keresztül hatni tudunk a belső szervekre. A szegment fizikai ingerlésével befolyásoljuk az érintett belszerv működését.

A terápia célja az, hogy az adott szegmenthez tartozó reflexkörbe pozitívan beavatkozzon és a zónában elhelyezkedő szövetek állapotát normalizálja.
Tehát a gerincvelői szelvények alapján a gerincvelői beidegzésen keresztül (a Head-zónák területén) próbálunk hatni reflektórikus úton a belső szervek működésére.

A kezelés célja:

– kóros reflexkör megszakítása
– bőr állapotának normalizálása
– reflektórikus úton visszahatni a belszervek működésére

 

A kezelés felépítése

– inspectio, palpatio
– először centrális kezelés (bevezető masszázs)
– perifériás menet (szegmentenként haladunk): caudálistól craniális felé, laterálistól mediális felé haladva dolgozunk, kezdetben felszínesebben, majd mélyebben kezelve, egészségesebb oldalon kezdve. Gyöki fellazítás után a svédmasszázs fogásait alkalmazva, egy szegmenten ált. Háromszor ismételve egyféle fogást (amíg a bőr kipirul). Kijelölt szegment alatti és feletti szegmentet is kezeljük.
– kiegészítő masszázs
– kimozgatás

 

A perioszteális (csonthártya) masszázs meghatározása és a kezelés menete

A felszínesen elhelyezkedő (izmokkal nem fedett) csontok kezelésén keresztül reflektórikus úton hatunk a belső szervek működésére. Az adott testrészen óvatosan tapintjuk a fájdalmas területet, majd a régióhoz tartozó kezelhető csontfelületeken dolgozunk, a fájdalomtól távolabbi helytől a fájdalmasabb pont irányába haladva.

Ekkor a távol eső szervek reflektórikus (reflexes) befolyásolása adja meg az eljárás jelentőségét. A csonthártya receptorait felhasználva, illetve azon keresztül kiváltott gyors és tartós reflex-ingerek befolyásolják a szervek tónusát, vérellátását, fokozzák a secretiót (mirigyek elválasztását), és a belek perisztaltikus mozgását.

 

A kezelés menete

A kéz egy ujjának begyével, vagy kúpjával gyakorolunk nyomást a csonthártyára a légzés ütemében. Kilégzéskor történik a nyomás (ilyenkor ellazul a test), belégzéskor körkörös dörzsöléseket kell végrehajtani az óramutató járásával ellentétes irányban. Ezt hívjuk kör-pont-pont-kör technikának.

A művelet egy helyen hozzávetőlegesen 3-4 percig tart, az első két percben erősebben, majd enyhébben. Ezután 2-3 centiméterenként feljebb haladva meg kell ismételni mindezt. Egy kezelés 5-6 területen történik, és összesen 25 percnél nem tart tovább. Fontos megjegyezni, hogy ez a masszázs nem szokott túl kellemes lenni a páciens számára, és a csonthártya gazdag idegellátású.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Segítsd kérlek támogatással a honlap fenntartását, kutatómunkámat

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
manipuláció, reklámpszichológiahagyományos kínai gyógyászat, HKO, kínai orvoslás