Pszichoszomatikus betegségek tünetei, kialakulása, kezelése – fejfájás, izzadás, szédülés, gyomorpanaszok, tic, neurotikus tünetek

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichoszomatikus betegségek

A tipikusan pszichológiai betegségek kategóriájába tartozó tünetekről fogok írni, mint mindig most is megoldással szolgálva. A pszichoszomatikus betegségek tünetei, kialakulása és kezelése (fejfájás, izzadás, szédülés, gyomorpanaszok, tic, neurotikus tünetek) egy másfajta szemléletet követel tőlünk.

 

Neurotikus tünetek

A neurózist idegbetegségként tartják számon, mely során összeütközés történik a külvilággal (testi és lelki működési zavaroknak köszönhetően), de anatómiailag ezt nem lehet kimutatni. A neurózisok fő jellemzője a fáradékonyság, ami szellemi és fizikai tevékenységben gátol minket, és ingerlékenységgel, koncentrációs nehézségekkel és szomatikus (testi) tüneteket (fájdalmak, szédülés, gyengeség, emésztési panaszok stb.) eredményez.

 

Pszichoszomatikus betegség tünetei (pszichoszomatikus betegségek kialakulása)

A pszichoszomatika akkor jelenik meg, mikor az orvosok nem találnak organikus okokat. Ilyenkor azt feltételezik, hogy lelki oka van a problémáknak, tüneteknek, tehát pszichések, pszichoszomatikusak (szoma = testi). Sokan úgy vélik, hogy minden betegség pszichoszomatikus, mert fejben dől el minden és egyértelműen bizonyított, hogy tudunk a testünkre hatni ezáltal. Talán ennek segítségével gyógyít a hit ereje is. A pszichés betegségek azért alakulnak ki, mert valamilyen dologgal kapcsolatosan problémánk van lelki téren. Sőt, a kettő talán elválaszthatatlan egymástól.

 

Egy új világ tárul fel előttünk – a pszichoszomatikus tünetek jelentése

A pszichés betegségek kapcsán szükségünk van egy másik szemlélethez, mely lényege, hogy a testünkre úgy tekintünk, mintha egy eszköz lenne, aki a különféle elváltozásokkal, tünetekkel szeretné felhívni a figyelmünket arra, hogy változtatnunk kell. Hiszen, ha számunkra sokkoló hírt hallunk a tudat lefojthatja ezt az információt (ez egy védekező mechanizmus, mely minket hívatott megvédeni) és hasonlóképpen, ha túl nagy fájdalomnak van kitéve a test, akkor is életbe léphetnek hasonló törvényszerűségek. Így figyelnünk kell a testünkre és nem elítélni azt, hiszen mi irányítjuk őt. Ha negatív gondolataink vannak, negatív érzésünk lesz és testi szinten is megjelenik előbb utóbb ez a hatás. Felfoghatatlan milyen intelligenciával van megáldva testünk, mely képes az ételt vérré alakítani, folyamatosan ver a szívünk, működik a kiválasztás, légzés stb. Mi mégis sokszor rosszul bánunk vele. Tekintsünk rá úgy, mint egy autóra, ahol ha jelez a benzin mutató, akkor hálásak vagyunk érte. És nézzük meg mit akarunk eltakarni a tünetekkel. Ha pl. fáj a fogunk, akkor vélhetően az agresszió van elfojtva (a ragadozó állatok karmukkal és fogukkal szokták megragadni áldozatukat). Ha gerincünkkel van baj, akkor a tartásunkkal van gond, mely lelki szinten kell érteni, talán nem véletlen, hogy ilyen szinten is használatosak ezek a kifejezések – őseink tudtak valamit. A vér az élet szimbóluma. A különféle csonttörés pedig a rugalmatlanságot jelentheti számunkra.

 

Pszichoszomatikus betegségek kezelése

Amikor szomatizál (testünkben megjelenít) valaki egy tünetet érdemes végig gondolnia, hogy tudattalanul ez miért következett be. Mit akarunk ezzel eltakarni? Mi történt mikor ez bekövetkezett? Milyen változásra van szükségünk? Mit szeretnénk valójában? Mitől félünk? Pl. homályosan látunk, mert nem akarunk valamit észrevenni. Mikor pedig egy állat szőrére vagyunk allergiások, akkor elképzelhető, hogy az állati ösztönöket nyomjuk el önmagunkban. Hiszen ahogy lenn, úgy fenn, ahogy kinn, úgy bent. Nem szabad elválasztanunk egymástól a külső és belső világunkat megtagadva egyes részeit.

 

Fejfájás

A fejfájás a pszichoszomatikában a túlzott agyalás következménye. Nyilván ez azért van így, mert az elménkkel gondolkodunk. Valamin túlságosan törjük a fejünket. Az elme úgy működik, hogy amíg képtelen a megoldással elő rukkolni, addig nem nagyon adja fel (pl. ördöglakat). Sőt, még tudattalanul is képesek vagyunk agyalni (pl. mikor álomban köszön vissza a probléma).

 

Fejfájás ellen (fejfájás csillapító hatású)

Fejfájás ellenszere, tanuljuk meg kezelni az elménket. Minden baj forrása az, hogy elménket nem megfelelően használjuk. Kollektív szinten ezért tart itt a világ. Emellett azonnal változtassunk, amint jelentkezik a fájdalom. Ha tudunk sportoljunk intenzíven legalább egy 10 perc erejéig vagy vegyünk egy forró fürdőt, vagy szaunázzunk. Ezek megmozgatják az energiát és akár el is mulaszthatják teljesen a fejfájást. De ez tüneti és nem oki kezelés! Ahogy a gyógyszer is csak a tüneteket kezeli. A fejfájás sokszor gyomorpanaszokkal is összefüggésben áll.

 

 

Izzadás okai és ellenszere

Az izzadással a test hőmérsékletet szabályozza testünk. De a fokozott verejtékezés (hyperhidrosis) betegségeknél alakul ki vagy elhízásnál (obesitas) a fokozott többletteher miatt. Helyenként vagy egész testünkön jelentkezhet (ezt fertőzés által pl. láz is kiválthatja). A komolyabb alkohol vagy cigaretta fogyasztása is kiválthatja. Hosszabb távon bőrbetegségek pl. gombásodás, ekcéma, vírusos szemölcs is kialakulhat a bőr felszínén. Ha pszichés a probléma akkor a stressz vagy pánik, fóbia is kiválthatja. A pszichoszomatikában az izzadást akkor tudjuk megmondani, ha egyértelművé vált a diagnózis, ami azt kiváltja, mert több minden előidézheti azt. De általában szorongásra utal, ha nincs szervi elváltozás.

 


Szédülés okai (szédülés ellen)

A belső fülben van az egyensúlyozásért felelős szervünk. Ha az egyensúlyt elveszítjük lelki szinten, akkor megszédülünk a pszichoszomatika szerint. Képtelenek vagyunk megkapaszkodni, megtalálni a helyünket. Ekkor újra kell gondolnunk az életünket és gyermeki nyitottsággal részt venni a forgásban, mint ahogyan a ringlispil is forog. Aki átadja magát az élvezi azt, aki ellenáll az szenvedésnek van kitéve. A bölcs elfogadja a sorsát és együtt áramol vele, míg a balga elszenvedi azt.

 

Gyomorpanaszok

A gyomor gyulladása is több mindennek köszönhető. A pszichoszomatika szerint, ha valamit képtelenek vagyunk megemészteni, akkor indulnak be a gyomor panaszok. A gyomrunkat nyálkaréteg veszi körbe, ha az megsérül akkor fekély is kialakulhat legjobb tudomásom szerint. Mi az az életünkben, amit nem tudunk elfogadni, megemészteni?
Tic kezelése
Neurotikus funkciózavarnak szokták megnevezni a tic-et. Akaratlan izommozgás, mely nemcsak a szemünknél jelentkezhet, de a lényege, hogy nem tudunk rá hatást gyakorolni. A túlzott igénybevétel és stressz szokta kiváltani. A kényszerbetegségeknél erről már írtam bővebben, hogy ilyenkor milyen megoldás áll rendelkezésre pl. a pszichológus szándékosan több tic-elést végeztet el velünk, mint amennyit végrehajtunk akaratlanul, így lassan megtanuljuk befolyásunk alá vonni, de előtte az is előfordulhat, hogy a pszichológus kezünkre viszi át a tic-et (kezünket kell mozgatnunk szándékosan a szemünkkel együtt egyszerre), hogy ne zavarjon annyira minket és utána kutatjuk fel a lelki okait, mert ez csak tüneti és nem oki kezelés.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
pánik, félelemkonfliktus