Hatásos-e a tettetett nevetés? Fejleszthető a humorérzék? – nevetés terápia, hahota klub, baba nevetés, kacaj

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek

Ezek a cikkek sajátságos életszemléletemről szólnak, kérem ne tekintse őket orvosi, szakpszichológiai írásoknak.

Forrás: Dr. Madan Kataria, Éltető nevetés, a Hahota Mozgalom megalapítója

A nevetéssel fejleszthető a humorérzék? – a baba nevetés, kacaj kontra felnőtt nevetés

A nevetéssel fejleszthető a humorérzék. A gyerekek átlagosan naponta 300-400-szor nevetnek (lásd pl. baba nevetés) a felnőttek 15-ször, szóval van mit tanulnunk a gyerekektől – nevetés terápia, baba nevetés, hahota klub, nevetés hatásai, kacaj, humorérzék.

Nem véletlenül mondta Jézus, hogy legyetek a gyermekekhez hasonlóak. Nem szabad tehát túl komolyan vennünk magunkat, irány az ártatlanság, tisztaság… Emellett a nevetés terápia, maga a nevetés ragályos és ráadásul csodálatos ellenszere a stressznek. De állítólag a rák ellen is hatásos a stressz mellett (lásd immunrendszer erősítése és ráksejtek elpusztítása).

Kiderült, hogy a stressz, depresszió és szorongás egy tőről fakad. Újszerű gyakorlati megoldás a cikkben – depresszió, depresszió kezelése, depresszió ellen, szorongásos depresszió, szorongás, depressziós, stressz, stressz kezelés, stressz ellen, stressz oldás, stressz leküzdése, pszichológus

 

Egészséges a tetetett nevetés?

Igen, mert a test ugyanúgy reagál rá. Ez megjátszás? Lehet, de a szomorú szerep is bizonyulhat annak, amit magunkra erőltetünk olykor-olykor. Emellett a mély légzés (a jóga egyik alapja) az idegrendszert nyugalomba hozza és javítja a szervezet oxigén ellátását. És a nevetés mindenkinek jól áll. E könyv kutatásai szerint a betegségek 70 %-ának alapja a stressz (fejfájás, menstruációs zavarok, alvászavar). Lehet benne igazság, a pszichoszomatikáról pedig már sokat beszéltünk.

[adrotate group=”6″]

Egy természetes fájdalomcsillapító, mely kifogyhatatlan és bárki használhatja bármikor – José, Silva, agykontroll, Hippokrátész

A nevetés terápia pozitív hatásai

Dr. William Fry szerint 1 perc nevetés bizonyos értelemben 10 percnyi „gályarabként” végzett evezésnek fogható fel. De azért a sportok kitartásra, alázatra nevelése is nagyon fontos… Mindenesetre 10 perc nevetés 10-20 higanymilliméternyi vérnyomás csökkenést eredményez a kutatások szerint.

Az a gond, hogy ürügyet keresünk a nevetésre, pedig a vicc lényege a logika számára paradox. A kacagás nem tréfadolog. Az Anatomy of an Illness (Egy betegség anatómiája) című tanulmányban 1978-ban Norman Cousins beszámol arról, hogy c vitamin és vicces videók megtekintésének hatására nagy mértékben enyhültek a tünetek és fájdalmak. Nem véletlen, hogy Osho (indiai guru) a meditáció egyik válfajaként foglakozott a nevetéssel.

Egy működő módszer – hahota klub

Az akadályt a gátlásosság, szégyenlőség okozza. A hahotáz először viccmeséléssel indult hahota klubokban, majd elfogytak a viccek. Fél órás összejövetelekről van itt szó. Utána magasba emelték a karjaikat azok az emberek, akik újra összegyűltek, hogy együtt nevethessenek. Ez feloldotta a gátlást. A levegőt egy darabig bent tartották. Ezután ritmikusan tapsoltak és közben a ,,ho-ho-ha-ha-ha” hangokat mondogatták. Elindul a kacaj, majd a karunkat felfelé nyújtva ismét keresték egymás tekintetét, ehhez nagyon mély és érdekes légzés társult (jógában kapalbhati jut erről eszembe). Persze itt részletes légzésstratégiáról van szó.

 

A nagyrabecsülő nevetés technikája

Mutató és hüvelyk ujjunkat összeérintjük (ez egyfajta mudrának is felfogható, ami kéz és lábtartást jelent). E két ujjunkból kört formálunk, tenyerünket előre tartva gyengéd nevetés közben elindítjuk a folyamatot és egymás után csoporttársaink felé fordulva előre-hátra folytatjuk azt. Ezután meglengetjük kezünket, mely a nagyrabecsülés jele. Tapssal kísért ,,ho-ho-ho-ho-ho” kiáltássorozat fejezi ki. De a forrásban említett könyvben több fajta nevetés áll rendelkezésre: mobiltelefonos nevetés, vitatkozó nevetés, zümmögő kacaj, hintahahota, megbocsátó nevetés, lépcsőzetes nevetés, szívtől szívig nevetés stb.

Szóba kerül még néhány kizáró ok: szívbetegség, aranyér problémák, friss műtét állapota, várandósság és a cseppfertőzéssel terjedhet bizonyos szembetegség is: pl. zöldhályog.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
kényszeres gondolkodásindián