Bárki hozzáérhet, akár 575 celsius fokú tűzhez sérülés nélkül? – tűzön járás, parázsséta, tűztánc, tűzpróba 3/2. rész

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), pszichológiai érdekességek

1. oldal

Pszichológiai tanulmány a tűzön járásról – akik izgultak kevésbé sérültek meg? Kellett hozzá a hit?

Ha valaki egy hangversenyre megy el és utána barátai érdeklődnek róla, nyilván nem a valóságot szétszedve fogja azt mondani, hogy: 10 m széles volt a színpad, 18 zenész muzsikált, melyből 12 hölgy volt stb. Inkább azt mondja, hogy ,,csodálatos, lenyűgöző, pompás” mely ugyan az ő élményeit tükrözi, de mégis jobban hangzik, igaz? Most mégis az érdekesség kedvéért nézzünk egy kis statisztikát a tűzön járásról. Ígérem érdekes lesz ez is.:)

Julianna Blake 1985-ben írt doktori disszertációt a tűzön járásról. 37 év volt az átlagéletkor annál a csapatnál, amelyiket megvizsgált (legfiatalabb 14 éves, legidősebb 73 éves volt). Ebből 75 % egyedülálló volt, 58 % pedig rendelkezett felsőfokú végzettséggel, 23 %-nak egyetemi diplomája is volt, 25 % pedig valamilyen szakmai képzettséggel bírt.

 

52 főből 6 fő elsőre nem kísérelte meg a tűzön járást. Akik először vettek részt a tűzpróbán azok közül 64 % valamilyen égési sérülést szenvedett el. Itt azonban a legkisebb bőrelszíneződés nyoma is annak számított. Önbizalma nőtt annak, aki részt vett a tűzön járáson, és a résztvevők közül a ceremónia után úgy gondolták életüket most már kevésbé fogják mások befolyásolni. A sértetlenek demográfialiga nem különböztek, csak életkor alapján. Sértetlenek átlagéletkora 34,5 év volt. Égetteké 42,2.

A sértetlenek jobban izgultak a tűzön járás előtt. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy pszichés izgalom izzadást okoz (szkeptikusokkal szemben), mely hűti a talpat. Ezek a személyek egyébként a mindennapi életben sem voltak nyugodt típusú emberek.
A sértetlenek 100 %-a vélte úgy, hogy a hit fontos szerepet játszik a tűzpróba alkalmával, de az égettek közül csak 30 % tulajdonított ennek szerepet. A sértetlen 93 % volt képes azonosítani azt az állapotot melyben nem ég meg, de az égettek csak 57 % tudta ezt felidézni a tűzön járás előtt. A résztvevők 38 %-a érzett fájdalmat, 50 %-a pedig hőt, 62 % azonban megfelelő módon érezte a hőt lába alatt. 38 % hideg és nedves parazsat érzett. 58 % egyáltalán nem érzett félelmet. 54 % számára az idő megállt. 81 % energia átrendeződést érzett.

 

A parázsséta óvintézkedései, veszélyei: nem mindegy milyen fából dolgozunk, milyen hozzáállással merészkedünk a tűzre

Senki ne kísérelje meg a tűzön járást, csak, ha megfelelő szakember segít neki ebben. Legalább egy négy órás ráhangolódás, meditáció előzi meg a tűzjárást. Így a résztvevők fel tudják idézni előre vizualizációval azt az állapotot, amit a tűzön járás alkalmával meg fognak tapasztalni, így erős hitre is szükség van. Emellett a résztvevők speciális járásmódot tanulnak meg. A láb érdekes módon azon a reflexzóna területen ég meg (lásd talpmasszázs, ősi egyiptomi kultúra), ahol az adott szervvel probléma van (az összes szervünk reflexzóna területe megtalálható a lábon). A megégés általában akkor következik be, ha nem tartjuk be a szabályokat. Szakavatott mentorra van itt is szükség. Mindenki csak saját elhatározására menjen át a tűzön, és csak nyerni tudunk, hiszen már maga a részvétel is nagyon gyümölcsöző lehet.

Ezen kívül a technikai felkészültség is elengedhetetlen. Puha fát szoktak használni (pl. nyárfa vagy fenyőfa), mert a kemény fa éles szélei parázsként megsérthetik a lábat. De az időjárás is fontos szerepet játszik a tűzön járás előkészületeiben. A talaj lejtése is meghatározó, illetve, hogy az épülettől milyen messze helyezkedik el a tűzszőnyeg. Van-e locsoló a közelben stb. Ezen kívül, ha utcai lámpa világítja meg a tüzes szőnyeget az félrevezető lehet, ugyanis a parázs hamunak tűnhet ennek köszönhetően.

 

A tűztánc csak szemfényvesztés lenne? Mi a magyarázat?

Weil amerikai pszichológus szerint az idegrendszer a hőt elnyeli és átalakítva más testrészek felé szállítja el a hőenergiát. Ez lehet egy lehetséges magyarázat, ha feltétlen racionális indokokat keresünk.

Ezen kívül vélhetően az önhipnózis esetéről van szó. Sok olyan kísérlet volt, amikor műtéti beavatkozásokat hajtottak végre ennek segítségével érzéstelenítés nélkül. A történelemben pedig hallhattunk Mucius Scaevola római katonáról, aki hősiességét bizonyítandó, elégette kezét az ellenséges vezér szeme láttára.

Sokak szerint domború talppal, gyorsan szaladva könnyű a tűzön járni bárkinek. Hiszen egy gyertya lángját is kiolthatjuk minden különösebb sérülés nélkül, ha csak néhány pillanatra találkozik az ujjunk a tűzzel. És való igaz, hogy a hőnek kitett tárgy belsejében a maximális hőmérsékletcsúcsok egyre kisebbek lesznek. Ezt használta ki Kuda Bux indiai fakír is minden bizonnyal. Ám ez esetben is meg lehet égni és a tűzön járás alkalmával nem szabad szaladni és akár 7 másodpercre is meg lehet állni.

A cikk itt folytatódik tovább: 3/3. rész: tűzön járás és a psziché ereje.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
tűzönjárástűzonjárás