Neuro Lingvisztikus Programozás (NLP) technika, módszer

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), nlp

Mi az az NLP és hogyan működik?

A Neuro Lingvisztikus Programozás (NLP) egy nagyszerű lehetőség az önismeretünk fejlesztését illetően, megtanuljuk általa kezelni az elménket. Így sikeresek leszünk bármilyen területen legyen szó magán életünkről, üzleti szféráról, sportról, művészetről vagy karrierünkről. Az NLP-t Amerikában a ’70-es években Richard Bandler matematikus és számítógépprogramozó és John Grinder nyelvészprofesszor dolgozták ki. A neuró kifejezés az idegrendszerünkre utal – külvilágból érkező és érzékszerveinkkel felfogható ingereket hogyan kódoljuk önmagunkban. A lingvisztika szó pedig a nyelvre utal (kifejezzük verbálisan és non-verbálisan az érzelmeinket, gondolatainkat). Maga a programozás gondolatainkban rejlő folyamatutasítások sorrendjére utal (mentális programok szerkezete), amely lehetővé teszi a kitűzött célok elérését. Ha megváltoztatjuk mentális programjainkat, megváltoztathatjuk viselkedésünket is általa.

 

Milyen NLP technika lehet segítségünkre?

Ez az adott megoldandó feladattól függ. Nézünk át közösen egy egyszerű módszert, technikátm mely segítségünkre lehet. A memóriánk serkentésében fog segíteni: Tad James nevéhez fűződik a Time-Line Technika. Ezzel lehet pl. kellemetlen emlékeket törölni vagy eseményeket megváltoztatni és ezzel szokták a jövőt is előre elképzelni.
A gyakorlatot saját felelőségünkre végezhetjük el. Kicsit leegyszerűsítve maga a technika így fest: Először is el kell képzelnünk egy megvalósítandó célt. Utána a testünktől távolabb nekünk jóleső távolságból szemlélődünk. A megfelelő helyen megjelenítjük a célunkat. Ezt megvalósulva kell látnunk a következő lépésben a legmegfelelőbb helyen. Ezt követően már átélt pozitív vagy negatív tapasztalatot kell újra átélnünk a célunk megvalósítására. Ezeket most egyenként meg kell vizsgálnunk összekötve mindegyiket az új célunkkal. Ehhez színt, vagy tőmondatot kötünk, melyet meggyőződésünk megerősít. Ezután felülről tekintve rá látjuk a változást, melyet átélünk. Sok sikert hozzá!

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

További cikkek
kukkolásszingli