Mi az, ami soha nem gondolnánk, hogy…? -vegetáriánusok, vegák, vegetarianizmus fajtái, vegetáriánus élet, étkezés hatásai 2/2.

 In egészséges test, természetgyógyászat, PSZICHOLÓGIAI ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI CIKKEK

1. oldal

Miért teszi a húsevés tönkre földünket (a vegetáriánus élet hatása)?

1960 óta, mintegy 30-40 év alatt Amerika esőerdőjének a 25 %-át vágták ki, hogy az állatoknak legelőt alakítsanak ki. Minden esőerdőben készült 10 dkg-os hamburgerszelet 5,5 nm trópusi esőerdő kiírtásával jár együtt a világméretű felmelegedéssel együtt. Hozzávetőlegesen 11.000 L vízre van szükség 45 dkg marhahús feldolgozásához. De csak 130 L víz kell 45 dkg paradicsom termesztéséhez, 620 L pedig 45 dkg-os teljes kiőrlésű búzakenyér előállításához szükséges. Amerikában vízfogyasztás fele szarvasmarha és egyéb haszonállat takarmányának előállítására fordítják. Egy hektárnyi zabot termő föld nyolcszor annyi fehérjét és huszonötször annyi kalóriát termel, ha a zabot állatok helyett emberek eszik meg. Ha haszonállatok táplálása és legyilkolása helyett embereket etetnénk, akkor valószínűleg nem lenne éhezés a Földön.

[adrotate group=”4″]

Akár a csokoládéban is, vagy szinte bármiben lehet “hús”?

A különféle savóporok, nem mindig tejsavóból készülnek, hanem vérsavóból is készítenek ilyet. Ilyenkor azonban elképzelhető, hogy csak annyit írnak a csomagolásra, hogy savópor. Emellett az emulgeálószer fogyasztása is az állat halálával járhat. E két összetevőt az E 476 és E 322 hivatott jelezni.

Vegetáriánus étkezés jellemezte volna elődeinket?

A korai görög és héber mítoszok mind olyan emberekről szólnak, akik gyümölcsöt ettek. Dr. G. S. Huntingen szerint az összehasonlító anatómiát figyelembe véve a növényevő állatoknak hasonló a szervezetük, mint a miénk. Ugyanis a hús alacsony rost- és magas fehérjetartalma miatt a beleknek nincs szükségük hosszú időre, hogy felszívják a tápanyagokat, ezért a húsevők belei rövidebbek, mint a növényevőké. A hús megromolhat, mérgeket termelhet. A vastagbélrákkal szokták ezt összefüggésbe hozni a májzsugorodással együtt. Az urokináz fehérje pedig rossz hatással van a vesére, mely a húsban található meg (fél kg marhaszeletben 14 g urokináz fehérje van). Emellett a húsban nincs cellulóz és rost. Továbbá a koleszterin és telített zsírok szív és érrendszeri rendellenességet okozhatnak.

[adrotate group=”6″]

Vegetarianizmusban egészségesen élni

,,Mikor vegetáriánus ételt eszünk, nem kell azon aggódnunk, hogy az „étel” milyen betegségben halt meg. Ez örömteli étkezésre ad alkalmat.” Dr. J. H. Kellogg

Emellett az állatok táplálékában antibiotikum, szteroidok, növekedési hormonok és egyéb hatóanyagok is „landolnak”. A rovarírtószer az állatok zsírjában tárolódik és így jut el hozzánk, ha húst eszünk. Ez akár tizenháromszorosa lehet annak, ami a gyümölcsökben, zöldségben, magvakban található meg. És a felszínről ezt le tudjuk mosni. Az emberekben található rovarírtószer szinte teljes mértékben a húsfogyasztásból származnak (Iowa Egyetem). Egy másik érdekes hír pedig Dr. Millertől származik, aki Formosán vegetáriánus egerekkel kísérletezett. Azt találta, hogy ők sokkal ellenállóbbak voltak. És azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a növényi étel közvetlenebb táplálékforrás, mint a hús.

A vegetarianizmus fajtái

1. Szigorú vegetáriánus:

Nem fogyasztanak húst se állatoktól elvett tejet, tojást és méhészeti termékeket, valamint kerülik az állatokon kísérletezett kozmetikumokat is.

2. Ovo-vegetáriánus:

Hústerméket nem, de tojást fogyasztanak ezek a vegetáriánusok.

3. Lakto-vegetáriánus:

Húst, tojást nem, de tejtermékeket fogyasztanak az ebbe a kategóriába tartozó vegák.

4. Ovo-lakto vegetáriánus:

Csak a húsételeket nem építik be táplálkozásukba, tejterméket, tojást és egyéb állati eredetű termékeket (pl. mézet) fogyasztanak.

5. Szemivegetáriánus:

Csirkehúst és halat alkalmanként elfogyasztanak, továbbá a tejterméket, tojást is előszeretettel megeszik.

 

[adrotate group=”4″]

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila, bölcsész, a cikkek írója. 2005 óta foglalkozom emberekkel, orvosi szaklapokban publikálok legújabb felfedezéseimről, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (nyugati és keleti medicina). 300+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon.

De nem vagyok pszichológus, sem orvos és nem rendelkezem tudományos fokozatokkal. Nem gyógyítók, nem tartok pszichológiai kezelést! Oktatással foglalkozom.

Iratkozz fel most!

Akciók, izgalmas előadások, online és offline programok és könyvek, cikkek egy helyen

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

AJÁNLOTT CIKKEK

A KERESENDŐ SZÖVEGET ITT KELL BEGÉPELNI ÉS UTÁNA ENTER-T NYOMNI

vegetáriánuséjszakai város