Mi az, ami soha nem gondolnánk, hogy…? -vegetáriánusok, vegák, vegetarianizmus fajtái, vegetáriánus élet, étkezés hatásai 2/2.

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

1. oldal

Miért teszi a húsevés tönkre földünket (a vegetáriánus élet hatása)?

1960 óta, mintegy 30-40 év alatt Amerika esőerdőjének a 25 %-át vágták ki, hogy az állatoknak legelőt alakítsanak ki. Minden esőerdőben készült 10 dkg-os hamburgerszelet 5,5 nm trópusi esőerdő kiírtásával jár együtt a világméretű felmelegedéssel együtt. Hozzávetőlegesen 11.000 L vízre van szükség 45 dkg marhahús feldolgozásához. De csak 130 L víz kell 45 dkg paradicsom termesztéséhez, 620 L pedig 45 dkg-os teljes kiőrlésű búzakenyér előállításához szükséges. Amerikában vízfogyasztás fele szarvasmarha és egyéb haszonállat takarmányának előállítására fordítják. Egy hektárnyi zabot termő föld nyolcszor annyi fehérjét és huszonötször annyi kalóriát termel, ha a zabot állatok helyett emberek eszik meg. Ha haszonállatok táplálása és legyilkolása helyett embereket etetnénk, akkor valószínűleg nem lenne éhezés a Földön.

 

Akár a csokoládéban is, vagy szinte bármiben lehet “hús”?

A különféle savóporok, nem mindig tejsavóból készülnek, hanem vérsavóból is készítenek ilyet. Ilyenkor azonban elképzelhető, hogy csak annyit írnak a csomagolásra, hogy savópor. Emellett az emulgeálószer fogyasztása is az állat halálával járhat. E két összetevőt az E 476 és E 322 hivatott jelezni.

 

Vegetáriánus étkezés jellemezte volna elődeinket?

A korai görög és héber mítoszok mind olyan emberekről szólnak, akik gyümölcsöt ettek. Dr. G. S. Huntingen szerint az összehasonlító anatómiát figyelembe véve a növényevő állatoknak hasonló a szervezetük, mint a miénk. Ugyanis a hús alacsony rost- és magas fehérjetartalma miatt a beleknek nincs szükségük hosszú időre, hogy felszívják a tápanyagokat, ezért a húsevők belei rövidebbek, mint a növényevőké. A hús megromolhat, mérgeket termelhet. A vastagbélrákkal szokták ezt összefüggésbe hozni a májzsugorodással együtt. Az urokináz fehérje pedig rossz hatással van a vesére, mely a húsban található meg (fél kg marhaszeletben 14 g urokináz fehérje van). Emellett a húsban nincs cellulóz és rost. Továbbá a koleszterin és telített zsírok szív és érrendszeri rendellenességet okozhatnak.

 

Vegetarianizmusban egészségesen élni

,,Mikor vegetáriánus ételt eszünk, nem kell azon aggódnunk, hogy az „étel” milyen betegségben halt meg. Ez örömteli étkezésre ad alkalmat.” Dr. J. H. Kellogg

Emellett az állatok táplálékában antibiotikum, szteroidok, növekedési hormonok és egyéb hatóanyagok is „landolnak”. A rovarírtószer az állatok zsírjában tárolódik és így jut el hozzánk, ha húst eszünk. Ez akár tizenháromszorosa lehet annak, ami a gyümölcsökben, zöldségben, magvakban található meg. És a felszínről ezt le tudjuk mosni. Az emberekben található rovarírtószer szinte teljes mértékben a húsfogyasztásból származnak (Iowa Egyetem). Egy másik érdekes hír pedig Dr. Millertől származik, aki Formosán vegetáriánus egerekkel kísérletezett. Azt találta, hogy ők sokkal ellenállóbbak voltak. És azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a növényi étel közvetlenebb táplálékforrás, mint a hús.

 

A vegetarianizmus fajtái

1. Szigorú vegetáriánus:

Nem fogyasztanak húst se állatoktól elvett tejet, tojást és méhészeti termékeket, valamint kerülik az állatokon kísérletezett kozmetikumokat is.

2. Ovo-vegetáriánus:

Hústerméket nem, de tojást fogyasztanak ezek a vegetáriánusok.

3. Lakto-vegetáriánus:

Húst, tojást nem, de tejtermékeket fogyasztanak az ebbe a kategóriába tartozó vegák.

4. Ovo-lakto vegetáriánus:

Csak a húsételeket nem építik be táplálkozásukba, tejterméket, tojást és egyéb állati eredetű termékeket (pl. mézet) fogyasztanak.

5. Szemivegetáriánus:

Csirkehúst és halat alkalmanként elfogyasztanak, továbbá a tejterméket, tojást is előszeretettel megeszik.

 

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
vegetáriánuséjszakai város