A kínai orvoslás (HKO) kontra nyugati medicina: az érzelmek kezelése

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), kínai orvoslás

Forrás: dr. Rideg Sándor előadása

Érzelmek 3-as felosztása

– beszéd
– motoros
– vegetatív funkciók

Magyarán amit érzünk azt kell kimondanunk és megcselekednünk. A hagyományos (ősi) kínai gyógyászat mindig az összefüggést keresi és holisztikusan kezeli a dolgokat, természetes megoldásokkal dolgozva. Ezzel ellentétesen a nyugati (modern) medicinában az idegrendszer működési zavarának tartják azt, ha érzelmi problémánk támad, melyet többnyire pszichoterápiával, vagy farmakoterápiával kezelnek. Ha a speciális eszközzel vegetatív zavart mérünk az érzelmi és motoros zavarra utalhat.

Érzelmi és szervi kapcsolódások

– düh, agresszió – zavar a vérkeringésben – a test oldalán és nagy ízületekben feszülés
– öröm, etika – szív, keringés – fájdalom feszülés a nyaki és háti szegmentumban
stb.

Érzelmek és szervek kapcsolatának tünetei

– máj (liv) többlet energia: dühöt, kevés energia pedig szorongást eredményez
– Szív (h) többlet energia: szakadatlan nevetést, kevés energia sírást eredményez
– Lép (sp) többlet energia: zaklatottság, rögeszme, kevés energia: depresszió, szellemi legyengülés
– Vese (k) többlet energia: önkényeskedés, különcködés, kevés energia: szorongás, bizonytalanság
– Tüdő (lu) többlet energia: felindultság, kevés energia: aggódás

A túlzott öröm a qi (energia) szétáradását okozza, a túlzott félelem pedig leszállítja a vese qi-jét. A túlzott töprengés a qi letapadását okozza. A máj harmonizálja az érzelmeket, de még a keserű szájíz is ide tartozik.

A túlzottan nagy öröm (túlzott qi) is elme problémákat okozhat. Ezzel kapcsolatosan már beszámoltam egy érdekességről: Meghalt mikor megtudta, nyert a lottón… – érzelmek fajtái, érzelmek kimutatása, tudatos életmód

Az elhatalmasodott depresszió gyomor problémákat is okozhat.

Diagnózis

8 vezető kritérium alapján körülírt (ba gang):

– hideg
– Forróság
– teltség
– üresség
– belső
– külső
– yin
yang

Érzelmek lehetnek pozitívak vagy negatívak. A szív, vese erősítése fontos a negatív érzelmeknél, melyben nagy szerepet kap a mozgásgyakorlat, akupunktúra, melyet gyógynövényterápia egészíti ki.

Májpáciens – düh kezelése

A májhoz a gyors, kirobbanó harag, bosszankodás tartozik (máj, szív, lép területe). Máj tűz jön létre pl. fejfájás formájában (máj túl erős és letarolja a lépet) és ezek lesznek a testi tünetek, melyek emésztési problémát okozhatnak. A máj tűz hűtése a fontos és a lép (föld elem) erősítése. Epe zavar is létrejöhet ilyenkor. Kolerikus típus (máj ember) és mindig bűntudatot érez és önmagának szemrehányást tesz. Vastagbélgyulladás jön létre, de valójában a májat kell kezelni. Autoagresszív tendencia jön létre, mert minden harag „lenyelésre”, elfojtására került.

Általában nagy nyomás alatt állnak a máj páciensek. A gyomorfekély (lép funkció problémája) és patkóbél fekély között (máj eredetű, érzelmi alapon jön létre) a keleti medicinában óriási különbség van a nyugati medicinával szemben. Engednünk kell, hogy haragját kiadja. Daru-qigong segít a belső haragot kiadni magunkból, itt a meditáció nem segíthet állítja dr. Rideg Sándor.

Szédülés hányás, mellkasban gombóc érzés, hiperaktívitás: Regalen a megoldás dr. Rideg szerint.

Szívpáciens – nyugtalanság

Félelem, öröm, sovány, dekoncentrált, tarkó fájdalom, nyugtalanság, idegesség stb. tünetek tartoznak ide (neuraszténiának felel meg a nyugati medicinában). A vese összefügg a szívvel, ilyenkor a szexualitás problémája is megjelenik. Megoldás: belső csikung, meditáció, autogén tréning

Alvászavar, izzadás, koncentráció hiány

Lép – depresszió

Hippokratész is melankóliának hívja. Hosszan tartó betegséghez vezethet. A befelé fordult agresszió létrehozza a depresszió, major depressziót. Mindig fázik, magába fordul, lába zsibbad, halkan beszél, folyton bátorítani kell. Lassan alakul ki és sokáig kell kezelni és reggel fogékony arra, hogy a lelkébe behatolhassunk. Gyógynövénykészítmények, akupunktúra jöhet szóba.

Félelem a hidegtől, hasmenés, híg széklet, száraz száj, zsibbadás, gyomorfekély, lumbágó

Tüdő – szomorúság

A szeretet csökkenése, hosszan tartó bánat, gond, mely a tüdő qi-jét tönkreteszi. Akik gyerekkorban pl. szeretetvesztést (veszteségélmény) éltek meg sokszor tbc-sek lettek, de az asztma is ide tartozik. Ez az élmény később is kialakulhat. Az anyától a gyermekre is kihat (szociális hatások). Alul marad, vesztes és bőrbetegségek is kialakulhatnak. A kikérdezés nehezen működik, mert magukba fordulnak az ilyen emberek. Hideg tüdő yin szindrómáról van szó: erősíteni kell akupunktúrával, gyógynövénnyel, moxával, masszázzsal. A szívet is meg kell támogatni, a tüdő szív kapcsolat miatt (pl. vasagbél 4).

Nehéz légzés, (éjszakai) izzadás

Vese – félelem

Bizonytalanság, önbizalomhiány, stabilitás, félelem, záróizmok zavarát is okozza (leesik az energia a vesében). A szív pácienshez hasonló, de sokkal szórakozottabb, dekoncentrált, sovány, sápadt és örömmel beszélnek a problémáikról. Yang hiányra utal (legyengült vese). Vese erősítése (akupunktúra vagy akupresszúra) a fontos.

Fülzúgás, hideg végtagok, szédülés, lumbágó

Testi tüneteket és érzelmi zavarokat külön választjuk, lásd pszichoszomatika. Alapvetően mindenki besorolható valamelyik karaktertípusba a fent felsoroltak közül.

Energia teák

Idegrendszerre a lapacho tea hat. Stimaral segít a dopamin növekedésben pl. parkinson kórra szokták javasolni. A vitamarin: koleszterinre jó, omega 3-at juttat a szervezetbe és a fytomineral pedig memória zavarra, tic-re lehet jó megoldás dr. Rideg szerint.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
immunrendszer erősítésetisztitókúrak