A halál időpontja megváltoztatható az ősi mexikói indiánok szerint – Carlos Castaneda, don Juan tanításai

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), indián kultúra és jógatudomány

Forrás: Carlos Castaneda, A csend ereje és Carlos Castaneda, Az álmodás művészete

A valóságról alkotott kép egyesítése

Senkinek nem szeretném támadni a hitét, meggyőződését, ez az írásom is csupán saját meglátásaimat tükrözi. Mindig hangsúlyozom, hogy az igazság egyetemes, mindegy milyen kultúrközegben, milyen nyelven és mekkora részt felfedezve belőle vallunk róla. Istent hívhatjuk egy magasabb intelligenciának és a szent iratokból kiolvasható, hogy valójában a teremtő és teremtett tárgyak egyek. Ezt mind megtapasztalta: Jézus, Buddha, Szókratész, Tilopa, Szent Ferenc, Szent Ágoston, Lao-ce, Mohamed stb. – Carlos Castaneda könyvei, Carlos Castaneda don Juan tanításai, mexikói indián.

A mexikói indiánok bölcsessége

A mexikói indiánok pedig szellemnek hívják Istent, de mi a különbség a címkét leszámítva?

A filozófus Logosznak, a buddhista nirvánának, a keresztény Isten királyságának hívja, a jógi pedig turíjának, mikor eggyé válunk az örök abszolúttal. A tudomány pedig talán delta és azon túli tudatállapotnak. Lehet hívni samadhinak (ami már egy elég mély állapot) és Krisztus tudatnak. De a szavak, csak szavak maradnak… Évek óta kutatom a témát és most szeretném bebizonyítani, hogy az ősi indián kultúrában is ugyanaz volt a szándék: megismerni a valóságot és túljutni az elmén. Mikor valaki csak Isten képét tartja elméjében és hozzá imádkozik – ahogyan nagy szentjeink tették ezt -, akkor valójában egyhegyűvé teszi az elmét és szép lassan túl lép rajta (lásd ősi jógatudomány módszerei). Mi a különbség? Lényegi különbség – de ez csupán az én véleményemet tükrözi -, nincsen.

A jógatudomány és a meditációs pszichoterápia klinikai alkalmazása egy konkrét esettanulmány alkalmával

 

Carlos Castaneda könyvei és don Juan tanításai

Hiteles forrásra akadtam Carlos Castaneda antropológus könyvei segítségével. Az ő mentora volt don Juan, a mexikói indián, aki átadta számára a tudást. Erről már sokat írtam a másik blogomban. Most nézzük meg az azonosságokat, melyről más, ismertebb kultúra is beszámol.

Az igazság egyesítése

A puszta figyelem technikája, megtalálható a hindu vallásban, de a buddhizmus dzogcsen ágában is. Hasonló technika található meg a pszichológiában az introspekció nevén. És ugyanezt a módszert, az ősi indiánkultúrában a nagualok (nagy tudású, illetve energiájú ember) cserkészés néven alkalmazták. Tehát hellyel-közzel ugyanarról van szó. Emellett ők is az én-nélküliséget tűzték ki célul (lásd indiai kultúrában anatta, gondoljunk pl. Tilopára). Ezen kívül pusztán a szemükkel képesek voltak a nagualok másokban tudatállapotot megváltoztatni az ősi mexikói indiánkultúra szerint. Úgy nevezték, hogy a gyűjtőpontot (érzékelést összegyűjtő pont) elmozdítják. Ez hasonló az indiai kultúrában lévő trataka módszeréhez, amikor a gyertya láng nézésével tekintetünk és legfőképpen elménk megerősödik és átható lesz. Energiát tudunk átadni a másik embernek a puszta tekintetünkkel.

 

A nagualok mindig feddhetetlenek voltak, így nevezték a tudatosságot. Ez is egyfajta egyezés a kultúrák között. Isten helyett a szellemben hittek, aki teszi a dolgát, mi csupán az ő bábui vagyunk… A nagualok továbbá, hasonlóan az indiaiakhoz a személyiségen túli birodalmat kutatták még, ha nem is így hívták. De az ÉN, az ego megsemmisítése volt a cél. Azt mondták szükség van egy állandó harcra az ÉN ellen, ami megfoszt minket a valódi erőnktől. A csendes tudás segítségével elcsendesítették az elméjüket. És elmozdítva a gyűjtőpontot az ÉN túlzott törődése is elmozdult. Az öntükrözés tükrének szétzúzása volt a cél (így nevezték ők), vagyis az énkép megsemmisítése. És az élet számukra egy küzdőtér volt, ahol sok minden lehúzhat minket és könnyen megfeledkezünk arról, hogy az a dolgunk, hogy megváltsuk önmagunkat. Szántszándéknak hívták azt az erőt a nagualok, ami mindent áthat és, ami az érzékelésünket eredményezi. Ők fénygömbnek nevezték az aurát. És a hindukhoz hasonlóan a tudatos álmodást alkalmazták, hogy más-más tudatállapotokba kerüljenek és megismerjék a halál művészetét. Hiszen az alvás egy kis halál… Egy öntudatlan állapot marad, amíg nem kezdünk dolgozni vele, a hindu kultúrában lásd jóga nidra (jóga alvás).

Napi 2-3 óra alvással is kialudhatjuk magunkat, ha a pszichénk jól funkcionál – alvás fázis, alvás, túl sok alvás, mély alvás, kevés alvás, rossz alvás ellen, sok alvás, pihentető alvás, REM alvás, jóga nidra, Mándúkja Upanisad

Az intuíció alatt a szántszándékhoz fűződő kapocs aktivitását értették. S szerintük a halál szándéka felfüggeszthető a gyűjtőpont elmozdításával. Ennek segítségével bármivé változhatunk: öreggé, fiatallá, kövérré, sovánnyá stb.

A szokatlan viselkedés, illetve látvány is elmozdítja a gyűjtőpontot, mely összevág azzal amikor azt mondjuk, hogy elakad a lélegzetünk.

Az álmok irányítása és cserkészés (viselkedés uralása) segít áthelyezni a gyűjtőpontot. Ez összevág azzal, amivel a jógik is foglalkoznak, azaz az álmok, illetve alvás tudatállapotainak megtartásával.

Konkrét meditációs gyakorlatok, melyeket bárhol gyakorolhatunk, így nem kell külön időt szánnunk rá – tudatállapotok, a meditáció fogalma, jóga meditáció, zen meditáció, transzcendentális, mantra meditáció, zazen meditáció, meditáció otthon, alfa meditáció I.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
nevetésjógi, operáció