Hogyan élnek e folyó vízével az emberek? A halál, mint képzelt veszély? – hit, félelem, India, Varanas, élet, elmúlás utáni élmény 2/2.

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), halálközeli élmény


1. oldal

A lélek lecseréli a testet

A lélek lecseréli a testet, vallják az indiaiak. És, ha elég közel vagyunk Istenhez a fájdalomtól sem félünk többé. És, ha belegondol a kedves olvasó a halálra valóban érdemes készülni és maga a haldoklás a születéssel kezdődik el (a testünk szempontjából). Érdekes megfigyelés lehet az, ahogy a test megöregszik úgy egyre kevésbé szeretnénk benne „tartózkodni”, ha hiszünk a lélek erejében és halhatatlanságában. Így öreg testben könnyebb elfogadni a halált, mint fiatal fizikai testben. Az indiaiak csak egy járműnek tekintik testüket nem azonosulva vele túlságosan. Emellett a szent emberek évente 4 hónapot böjtölnek (augusztustól novemberig). Szerintük a tudomány álláspontja szerint 40 napig lehet böjtölni, de a jóga szerint akár 400 napig is lehet folytatni ezt a tevékenységet.

 

Temetési szertartás indiai módra

A szent emberekre haláluk után követ kötnek rájuk és bedobják a Gangeszbe. A többi embert elégetik. Ahogy a fa hamuvá változik több óra alatt, úgy lesz hamu az emberi testből is. Érdekes analógia. Hozzávetőlegesen 50 millió fát vágnak ki évente erre a célra Indiában, ez kb. annyi, mint ahány fenyőfát kivágnak az európaiak karácsonykor. A több órás szertartás után a hamut edényekbe teszik és 14 napig csinálnak szertartásokat miután az edényeket hazavitték. Ezután a hamut szintén a Gangeszba szorják. Ha nincs pénzük ezt a sok fát megvásárolni, akkor ugyanúgy követ kötnek a halott személyre, mint a szentek esetében és utána bedobják a Gangeszbe, mely az Anyaisten reprezentánsa.

 

Varanas a halál és a hit városa, ahol boldogan várják a halált (elmúlás, halál utáni élmény)

Ez a város több tízezer éves lehet, és hihetetlen, hogy Indiában a közlekedés szinte semmit sem változik, látszólagos káoszban azonban nemigen vannak balesetek. Megközelítőleg Indiában 1 milliárd ember él átlag napi 2 euróból. És úgy tartják, hogy nagyon fontos az, hogy hol, milyen tudatállapotban halunk meg a reinkarnáció miatt. Varanas-t a Mennyország kapujának tartják, aki itt hal meg az kilép a szamszárából (lét körforgásából) és örökké egyesül istennel. Dr. Baktay Ervin említi meg könyvében, hogy a letisztult hindu megközelítés is azt vallja, hogy a legjobb, ha mindenki a magának megfelelő úton jár, és a hinduk ma is minden hitet nagyra becsülnek. A jó keresztényt többre tartják, mint az olyan hindut, aki a maga vallását nem követi, vagy képmutatással szennyezi be. A Szanátana Dharma követői ugyanis nem lehetnek türelmetlenek más vallások iránt és nem táplálhatnak előítéleteket.

[adrotate group=”6″]

Félelem, hit Európa kontra India
Az indiaiak szerint egy másik kultúrközegről van szó és ez okozz a problémát. A bűntudat és félelem éppen az ellenkező hatását éri el, ha Istennel szeretnénk kapcsolatba lépni – állítják. És, amíg elhisszük az elméletet, de nem mértük le a gyakorlat mércéjén addig könnyen elképzelhető, hogy egy képzeletbeli dologtól félünk valójában.

 

60-70 évnyi özvegység?

Az indiaiak korán házasodnak és, ha megfal a férj korán az rossz előjel (a ház család nélkül marad). És nem ildomos újra házasodni a nőknek, mert az nagy szégyen. El kell fogadnia a sorsát, melyet nem ő irányít (alázat). Ha a férfi elhagyja őt, akkor könnyen kiutalják a nőket. Persze a férj többször megházasodhat. Külön házak vannak fenntartva ahol az özvegyek élhetnek. Volt, aki 9 éves korában házasodott és rá egy hónapra meghalt a férje. Utána 21 évig élt édesanyjával, majd ebbe a házba költözött, ahol több, mint 40 éve él a többi nővel együtt. Beszámolt hiányérzetéről, de az idővel elmúlt. És őket akkor tisztelik, ha nem házasodnak újra, függetlenül attól, hogy mikor ment el a férjük. Persze érthető módon sokan megszöknek ez elől. Azt állítják, amit isten adott azzal kell együtt élni, nem szabad a sorsunk elől elmenekülni. Ez lett megírva. Itt az a szokás, hogy a férjeket istenként kell elfogadni. Talán ez nem a legjobb végszó:), de azt hiszem amit akartam leírtam.

Mi vár ránk a halál után?
Mi az, ami közös a halálközeli élményekben?

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
Gangeskövérség