Hatásos-e a tettetett nevetés? Fejleszthető a humorérzék? – nevetés terápia, hahota klub, baba nevetés, kacaj

 In pszichológiai érdekességek, PSZICHOLÓGIAI ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI CIKKEK

Forrás: Dr. Madan Kataria, Éltető nevetés, a Hahota Mozgalom megalapítója

A nevetéssel fejleszthető a humorérzék? – a baba nevetés, kacaj kontra felnőtt nevetés

A nevetéssel fejleszthető a humorérzék. A gyerekek átlagosan naponta 300-400-szor nevetnek (lásd pl. baba nevetés) a felnőttek 15-ször, szóval van mit tanulnunk a gyerekektől – nevetés terápia, baba nevetés, hahota klub, nevetés hatásai, kacaj, humorérzék.

Nem véletlenül mondta Jézus, hogy legyetek a gyermekekhez hasonlóak. Nem szabad tehát túl komolyan vennünk magunkat, irány az ártatlanság, tisztaság… Emellett a nevetés terápia, maga a nevetés ragályos és ráadásul csodálatos ellenszere a stressznek. De állítólag a rák ellen is hatásos a stressz mellett (lásd immunrendszer erősítése és ráksejtek elpusztítása).

Kiderült, hogy a stressz, depresszió és szorongás egy tőről fakad. Újszerű gyakorlati megoldás a cikkben – depresszió, depresszió kezelése, depresszió ellen, szorongásos depresszió, szorongás, depressziós, stressz, stressz kezelés, stressz ellen, stressz oldás, stressz leküzdése, pszichológus

 

Egészséges a tetetett nevetés?

Igen, mert a test ugyanúgy reagál rá. Ez megjátszás? Lehet, de a szomorú szerep is bizonyulhat annak, amit magunkra erőltetünk olykor-olykor. Emellett a mély légzés (a jóga egyik alapja) az idegrendszert nyugalomba hozza és javítja a szervezet oxigén ellátását. És a nevetés mindenkinek jól áll. E könyv kutatásai szerint a betegségek 70 %-ának alapja a stressz (fejfájás, menstruációs zavarok, alvászavar). Lehet benne igazság, a pszichoszomatikáról pedig már sokat beszéltünk.

Egy természetes fájdalomcsillapító, mely kifogyhatatlan és bárki használhatja bármikor – José, Silva, agykontroll, Hippokrátész

A nevetés terápia pozitív hatásai

Dr. William Fry szerint 1 perc nevetés bizonyos értelemben 10 percnyi „gályarabként” végzett evezésnek fogható fel. De azért a sportok kitartásra, alázatra nevelése is nagyon fontos… Mindenesetre 10 perc nevetés 10-20 higanymilliméternyi vérnyomás csökkenést eredményez a kutatások szerint.

Az a gond, hogy ürügyet keresünk a nevetésre, pedig a vicc lényege a logika számára paradox. A kacagás nem tréfadolog. Az Anatomy of an Illness (Egy betegség anatómiája) című tanulmányban 1978-ban Norman Cousins beszámol arról, hogy c vitamin és vicces videók megtekintésének hatására nagy mértékben enyhültek a tünetek és fájdalmak. Nem véletlen, hogy Osho (indiai guru) a meditáció egyik válfajaként foglakozott a nevetéssel.

Egy működő módszer – hahota klub

Az akadályt a gátlásosság, szégyenlőség okozza. A hahotáz először viccmeséléssel indult hahota klubokban, majd elfogytak a viccek. Fél órás összejövetelekről van itt szó. Utána magasba emelték a karjaikat azok az emberek, akik újra összegyűltek, hogy együtt nevethessenek. Ez feloldotta a gátlást. A levegőt egy darabig bent tartották. Ezután ritmikusan tapsoltak és közben a ,,ho-ho-ha-ha-ha” hangokat mondogatták. Elindul a kacaj, majd a karunkat felfelé nyújtva ismét keresték egymás tekintetét, ehhez nagyon mély és érdekes légzés társult (jógában kapalbhati jut erről eszembe). Persze itt részletes légzésstratégiáról van szó.

 

A nagyrabecsülő nevetés technikája

Mutató és hüvelyk ujjunkat összeérintjük (ez egyfajta mudrának is felfogható, ami kéz és lábtartást jelent). E két ujjunkból kört formálunk, tenyerünket előre tartva gyengéd nevetés közben elindítjuk a folyamatot és egymás után csoporttársaink felé fordulva előre-hátra folytatjuk azt. Ezután meglengetjük kezünket, mely a nagyrabecsülés jele. Tapssal kísért ,,ho-ho-ho-ho-ho” kiáltássorozat fejezi ki. De a forrásban említett könyvben több fajta nevetés áll rendelkezésre: mobiltelefonos nevetés, vitatkozó nevetés, zümmögő kacaj, hintahahota, megbocsátó nevetés, lépcsőzetes nevetés, szívtől szívig nevetés stb.

Szóba kerül még néhány kizáró ok: szívbetegség, aranyér problémák, friss műtét állapota, várandósság és a cseppfertőzéssel terjedhet bizonyos szembetegség is: pl. zöldhályog.

Jelentkezzen az online vagy személyes egyéni, öngyógyító, oktató konzultációra

Személyre szabott megoldás (keleti pszichológia és gyógyászat) már első alkalommal: érdekel a program

Keresztes Attila

Keresztes Attila, a cikkek írója

 

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

 

AJÁNLOTT CIKKEK

A KERESENDŐ SZÖVEGET ITT KELL BEGÉPELNI ÉS UTÁNA ENTER-T NYOMNI

Privacy Policy Settings

google-analytics
kényszeres gondolkodásindián