Fog, fül betegségek, tüsszentés és a gerinc probléma kapcsolata. Gerincbántalmakra otthoni és egyéb terápiák

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), gerincproblémák

Forrás: prof. Dr. Do Thanh Kiem, A gerinces ember

Mi köze a fog, arcüreg, fül betegségeknek a nyaki gerinc problémákhoz?

Íme a nyaki fájdalom okáról és kezeléséről néhány hasznos gondolat. A nyaki szakasznál kezdődő idegek a fül és arcüreg környékén végződnek. Ezért a fog, arcüreg, fül betegségek összefüggnek a nyaki gerinc problémákkal. Ezért itt is gyakori lehet a félrediagnosztizálás. Erről bővebben már írtam korábban: Gerinc problémák félrediagnosztizálása: hőemelkedés, szájszárazság, bizsergés az arcon, eldeformálódott ujj, láb fájdalom stb.

A nem megfelelő szex, egyes sportok, szauna károsíthatja a gerincünket? És a porckorongsérv műtét sem garancia?

A gerincbetegségek főleg a vegetatív idegrendszerre hatnak, melynek működése ezáltal csökkenhet.

A köhögés, tüsszentés gerinc fájdalmat, porckorongsérvet okozhat?

Ez főleg gerinc degenerációjára, illetve azokra igaz, akiknek gond van a gerincével. A tüsszentés, köhögés alkalmával ugyanis az izmok hirtelen összehúzódnak, mely a gerincre és porckorongra túl nagy nyomást gyakorol. Gerincbetegek ilyenkor egyik kezüket a szájuk elé tehetik, a másikkal pedig átfoghatják a másik kéz felkarját.

 

Mi tesz jót a gerincnek?

A fekvő helyzet. Ez ugyanis minimálisra csökkenti a porckorongokra, illetve a csigolyák ízületére ható mechanikai terhelést, így regenerálódik gerincünk (oldalt, vagy hanyatt fekve).

 

A gerinc (hát, váll, nyak, derék) fájdalom enyhítése

– gyógymasszázs
– elektromos vibrációs masszázs
– 38 fokos fürdővíz
– fájdalomcsökkentő kenőcs
– meleg borogatás pl. 1 kg súlyú homok egy kanálnyi sóval összekeverve (38-40 fokra felmelegítve) fájó testrészre helyezve

 

Mikor kell orvoshoz fordulni vagy mentőt hívni?

A prof. szerint, ha a fenti megoldások hatására sem csökken a fájdalom 7-10 nap alatt, akkor orvoshoz kell menni vele. Ha azonban az akut gerincfájdalom a vizelet és székletürítés zavarával társul, vagy bénulással, mentőt kell hívni (ilyenkor idegeket nyomhat el és nem érezzük mikor kell a mosdóba mennünk).

 

Terápiák gerincbántalmakra, gerinc problémákra (otthoni megoldások)

Kiropraktika? Manuálterápia? Csontkovácsolás? Oszteopátia? A gerinc, nyak és hátfájdalmak megelőzése és kihez fordulhatunk, ha baj van?

– természetgyógyászat, manuálterápia, csontkovácsolás, masszázs, Alexander-technika, akupresszúra, akupunktúra, bioenergetika, gerincfunkció-terápia

– orvosi beavatkozás (sebészet, gyógyszeres kezelés, injekciókúra)

– fizikoterápia (gyulladásra ultrahang, rövidhullám, elektroforézis, gerinc húzatásos kezelés, hidroterápia)

A húzatásos módszer az izmok lazítására szolgál. Bármelyik ebben a cikkben leírt módszert alkalmazzuk, előtte szakorvossal konzultáljunk. A gerincet otthon úgy tudjuk húzatni, hogy kemény lapot teszünk az ágyra és az egyik végét 35-40 fok magasra helyezzük és megfogjuk az ágy szélét, ellazítva testünket napi 2-3-szor 10-15 percig. Utána 20-30 percig egyenes padlón kell feküdni.

A nyak húzatásos módszere: naponta többször ágyra feküdve hanyatt 10-15 percig, majd hason fekve ugyanennyi ideig lógatjuk a fejünket az ágy végén. Érdemes először kevesebb ideig csinálni. A fejet lehet az egyik (először bal), majd másik irányba is lógatni.

A gerinckiegyenesítésére, illetve a gerincbetegség kezelése gerendával – miután szakorvosunk jóváhagyta -, szintén nagyon hatásos lehet. Két szék közé 1,5-2 m hosszú (a páciens magasságától függ) palló kerül és erre fektetjük fel a gerincünket. Főleg a gerincferdüléssel (scoliosis) járó nyaki fájdalom esetén kiváló. A gerenda kemény fából készüljön és vastagsága kb. 3 cm (nem hajolhat be a súly alatt).

Combjainkkal támaszkodva tarjuk meg az egyensúlyt 90 fokban behajlítva térdet. A kezek szabadon lóghatnak. 20-30 percig kell rajta feküdni naponta 2-3-szor (korán reggel, délután, alvás előtt). Hónapokig is eltarthat a kezelés. Ellazulás után egyenesen nyújtózni kell, és lehet homorítani, domborítani. Az elején fájdalmas lehet, ekkor hagyjuk abba a gyakorlatot és lassan szoktassuk hozzá a gerincünket a szakorvos véleménye alapján.

– egyéb pl. fűző, gallér viselése stb.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
porckorongsérv műtét, káros sportok, gerincsérv, csigolya meszesedéstermészetgyógyász diagnosztika, természetgyógyász diagnózis, kínai medicina, kínai medicina gyógyítása, akupunktúra története