Fog, fül betegségek, tüsszentés és a gerinc probléma kapcsolata. Gerincbántalmakra otthoni és egyéb terápiák

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), gerincproblémák

Forrás: prof. Dr. Do Thanh Kiem, A gerinces ember

Mi köze a fog, arcüreg, fül betegségeknek a nyaki gerinc problémákhoz?

Íme a nyaki fájdalom okáról és kezeléséről néhány hasznos gondolat. A nyaki szakasznál kezdődő idegek a fül és arcüreg környékén végződnek. Ezért a fog, arcüreg, fül betegségek összefüggnek a nyaki gerinc problémákkal. Ezért itt is gyakori lehet a félrediagnosztizálás. Erről bővebben már írtam korábban: Gerinc problémák félrediagnosztizálása: hőemelkedés, szájszárazság, bizsergés az arcon, eldeformálódott ujj, láb fájdalom stb.

A nem megfelelő szex, egyes sportok, szauna károsíthatja a gerincünket? És a porckorongsérv műtét sem garancia?

A gerincbetegségek főleg a vegetatív idegrendszerre hatnak, melynek működése ezáltal csökkenhet.

A köhögés, tüsszentés gerinc fájdalmat, porckorongsérvet okozhat?

Ez főleg gerinc degenerációjára, illetve azokra igaz, akiknek gond van a gerincével. A tüsszentés, köhögés alkalmával ugyanis az izmok hirtelen összehúzódnak, mely a gerincre és porckorongra túl nagy nyomást gyakorol. Gerincbetegek ilyenkor egyik kezüket a szájuk elé tehetik, a másikkal pedig átfoghatják a másik kéz felkarját.

 

Mi tesz jót a gerincnek?

A fekvő helyzet. Ez ugyanis minimálisra csökkenti a porckorongokra, illetve a csigolyák ízületére ható mechanikai terhelést, így regenerálódik gerincünk (oldalt, vagy hanyatt fekve).

 

A gerinc (hát, váll, nyak, derék) fájdalom enyhítése

– gyógymasszázs
– elektromos vibrációs masszázs
– 38 fokos fürdővíz
– fájdalomcsökkentő kenőcs
– meleg borogatás pl. 1 kg súlyú homok egy kanálnyi sóval összekeverve (38-40 fokra felmelegítve) fájó testrészre helyezve

 

Mikor kell orvoshoz fordulni vagy mentőt hívni?

A prof. szerint, ha a fenti megoldások hatására sem csökken a fájdalom 7-10 nap alatt, akkor orvoshoz kell menni vele. Ha azonban az akut gerincfájdalom a vizelet és székletürítés zavarával társul, vagy bénulással, mentőt kell hívni (ilyenkor idegeket nyomhat el és nem érezzük mikor kell a mosdóba mennünk).

 

Terápiák gerincbántalmakra, gerinc problémákra (otthoni megoldások)

Kiropraktika? Manuálterápia? Csontkovácsolás? Oszteopátia? A gerinc, nyak és hátfájdalmak megelőzése és kihez fordulhatunk, ha baj van?

– természetgyógyászat, manuálterápia, csontkovácsolás, masszázs, Alexander-technika, akupresszúra, akupunktúra, bioenergetika, gerincfunkció-terápia

– orvosi beavatkozás (sebészet, gyógyszeres kezelés, injekciókúra)

– fizikoterápia (gyulladásra ultrahang, rövidhullám, elektroforézis, gerinc húzatásos kezelés, hidroterápia)

A húzatásos módszer az izmok lazítására szolgál. Bármelyik ebben a cikkben leírt módszert alkalmazzuk, előtte szakorvossal konzultáljunk. A gerincet otthon úgy tudjuk húzatni, hogy kemény lapot teszünk az ágyra és az egyik végét 35-40 fok magasra helyezzük és megfogjuk az ágy szélét, ellazítva testünket napi 2-3-szor 10-15 percig. Utána 20-30 percig egyenes padlón kell feküdni.

A nyak húzatásos módszere: naponta többször ágyra feküdve hanyatt 10-15 percig, majd hason fekve ugyanennyi ideig lógatjuk a fejünket az ágy végén. Érdemes először kevesebb ideig csinálni. A fejet lehet az egyik (először bal), majd másik irányba is lógatni.

A gerinckiegyenesítésére, illetve a gerincbetegség kezelése gerendával – miután szakorvosunk jóváhagyta -, szintén nagyon hatásos lehet. Két szék közé 1,5-2 m hosszú (a páciens magasságától függ) palló kerül és erre fektetjük fel a gerincünket. Főleg a gerincferdüléssel (scoliosis) járó nyaki fájdalom esetén kiváló. A gerenda kemény fából készüljön és vastagsága kb. 3 cm (nem hajolhat be a súly alatt).

Combjainkkal támaszkodva tarjuk meg az egyensúlyt 90 fokban behajlítva térdet. A kezek szabadon lóghatnak. 20-30 percig kell rajta feküdni naponta 2-3-szor (korán reggel, délután, alvás előtt). Hónapokig is eltarthat a kezelés. Ellazulás után egyenesen nyújtózni kell, és lehet homorítani, domborítani. Az elején fájdalmas lehet, ekkor hagyjuk abba a gyakorlatot és lassan szoktassuk hozzá a gerincünket a szakorvos véleménye alapján.

– egyéb pl. fűző, gallér viselése stb.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
porckorongsérv műtét, káros sportok, gerincsérv, csigolya meszesedéstermészetgyógyász diagnosztika, természetgyógyász diagnózis, kínai medicina, kínai medicina gyógyítása, akupunktúra története