Természetgyógyászati táplálkozástan

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

Forrás: dr. Tamási József (szerk.) – Természetgyógyászati alapismeretek

Vázlatszerűen lényegre törően írom le a száraz infókat ismét a téma kapcsán összefoglalóan, bár jól tudom ebben a témában annyi az elmélet, mint az égen a csillag. Mindenkinek magának kell megtalálnia, hogy számára mi a legkedvezőbb, mint egy kényelmes ruha viselése esetében.

A mai táplálkozás legfőbb problémái

– 2100-2500 kalória helyett a nők és a férfiak túlzott kalória bevitele (valószínűleg még ez is soknak mondható szerintem)
– túlzott zsírbevitel (80-100 g helyett)
– alacsony esszenciális (telítetlen) zsírsav-bevitel
– túlzott fehérjebevitel (normál min.: napi 0,8 g / testsúly-kg)
– túlzott szénhidrátbevitel (energiaszükséglet 50-60 %-a elég)
– túlzott alkohol bevitel
– túlzott konyhasó bevitel (3-6 g/die)
– alacsony rostbevitel
– alacsony vitaminbevitel
– a kalcium és foszfor helytelen arányú bevitele
– alacsony magnézium és káliumbevitel
– alacsony vasbevitel
– környezeti mérgek túlzott terhelése (növényvédő szer, klórvegyületek 29-46 %-kal magasabb a megengedett határértéknél)
– túlzott nitrátbevitel
– alacsony élőtáplálékbevitel

 

Vitás területek

– B12 vitamin
– fehérjebevitel mennyisége, minősége, formája
– vasbevitel
– gyermekélelmezés
– terhesség alatti étkezés

 

Kevésbé vitás területek

– hidegen sajtolt olaj
– finomítatlan élelmiszerek
– vegyszermentes táplálkozás
– tápanyagfelhasználás, egészséges életmód faktorai
– „élő” táplálék fontossága
– méz, botulizmus
– anyatej, koleszterin
– napszak, emésztés
– vastagbélflóra jelentősége
– gyógyító táplálék fontossága
– a böjt fontossága
– táplálékallergia
– finomított cukor károsságának küszöbértéke
– organikus mineráliák értékesebb volta

 

A hús nem életszükséglet

– az esszenciális aminosavak kompletten megtalálhatóak a tejtermékekben, tojásban, szójában (a növényi anyagok összepárosításával is megoldható a probléma)
– általában a húsban szegényesen fordulnak elő a vitaminok, ásványi anyagok a növényi étrendhez képest
– vas és B12 hiány nem igazolt (lásd több ezer populációs vizsgálatok, Am. J. Clin. Nutr. 1994. Suppl.)
– további vegetarianizmus melletti érvek

 

A túlzott húsfogyasztás problematikája

– telített zsiradék
– koleszterinbevitel
– rosthiány
– purin, nukleinsav
– sav-bázis egyensúly eltolódása
– csak hőkezelt (v. tartósított) formában fogyasztható szabadgyökök

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
életmód tanácsadó és terapeutabiológiai fogászat