A szövetek kóros elváltozásai és a daganatok

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), egészséges test, természetgyógyászat

FIGYELEM! Tankönyvszagú, de hasznos elméletek.
Erről a témáról már sokat írtam: A varázslatos, lenyűgöző emberi test titkai: az emberi agy – működése hogyan hat a gondolatainkra? Mit csinál probléma esetén az emberi agy? 2/1. rész
Fontos, hogy legalább nagyon alap szinten tisztában legyünk testünkkel, mely egy csoda. De mivel ajándékba kaptuk talán sokszor nem becsüljük meg és természetesnek vesszük létezését, működését.

 

A szövetek kóros elváltozásai

Emlékezve a gimis évekre, és most nem a bulizásra gondolok:), könnyen feleleveníthetjük, hogy a reverzibilis a visszafordítható, és irreverzibilis, a vissza nem fordítható folyamat. Ez alapján nézzük át a szövetek kóros elváltozásait:

Reverzibilis folyamatok

– Hypertrophia (túltengés) és hyperplasia (túlburjánzás)
Túltengés alkalmával a sejtek megnagyobbodnak és a teljesítőképesség fokozódik. Túlburjánzáskor a fentieken kívül az elemek száma is megnő.

– Degeneratio (szöveti elfajulás)
Ekkor a szövetek sejtjeinek összetétele megváltozik. Ha nem tudjuk visszafordítani a folyamatot, akkor a sejtek elhalhatnak. Fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, festékanyagokat, ásványi anyagokat érinthet.
pl. epefesték felszaporodása a vérben (sárgaság), májkárosodás ( zsíranyagcsere zavar)

2. Nercrosis (elhalás)
Helyén heg maradhat vissza pl. a bőrön, nyálkahártyán (fekély). Kiválthatja vérkeringési zavar, baktérium, sugárzás, kémiai sav. Összefoglalva az ék alakú elhalás (infarctus), az üszkösödés (gangraena), felfekvés (decubitis) tartozik ide.

3. Atrophia (sorvadás)
A sejtek állománya csökken, mert nem jutnak elég táplálékhoz. Lehet reverzibilis is. Pl. érszűkület, mechanikai nyomás stb. hatására.

 

Daganatok

Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak és hazánkban a szív- és érrendszer betegségei által okozott halálozás háromszor akkora, mint az EU-s tagállamokban. Ezen kívül hozzávetőlegesen minden negyedik ember daganatos megbetegedésben halálozik el. Jó hír, hogy a betegségek nagy része megelőzhető a megfelelő szűrővizsgálattal.

A daganattal, lásd daganattan (ontológia) foglalkozik. A daganat, tumor vagy neoplázia a szervezet megváltozott sejtjeinek irreverzibilis burjánzásából származó körülírt szövetszaporulata. Viszonylag független a szervezet szabályozó mechanizmusától. A daganat lehet rosszindulatú (malingus) vagy jóindulatú (benignus). A daganatokat kiválthatják bizonyos vegyi anyagok, a dohányzás, ionizált sugarak, alkoholfogyasztás, vagy vírus is.

A jóindulatú daganatok:

– növekedése lassú
– nem fekélyesedik
– elhatárolódva széttolja az ép szöveteket
– sejtjei hasonlítanak a szövetekhez
– nem okoz általános leromolást
– áttétet (metastasis) nem okoznak
– nem újul ki

Hám eredetű jóindulatú daganat pl. a papilloma, vagy adenoma, mely mirigy eredetű. A lipoma zsírszövet daganatos elváltozás. A kötőszöveti eredetű daganat a fibroma. Izom eredetű daganat pedig a myoma.
A rossz indulatú daganatok:

– gyors növekedés
– áttétet okoznak
– átszövi a szöveteket
– szövetei eltérnek az ép szövetektől
– kifekélyesedhet
– kiújulhat
– a szervezet leromlását okozhatja (cachexia)

A hámszövetű rossz indulatú daganat a rák. A többi szövetféleségből kialakuló rosszindulatú daganat a sarcoma, idegszövet esetében általában glioma.

Az anaplasia a tumor szövettani besorolásával kapcsolatos jelenségére utal. Az anaplasztikus tumorok alacsonyan differenciált elváltozások, magyarra lefordítva a daganatsejtek érésük korai stádiumában vannak és, nem mutatják az adott érett hámszövettípus alaki és működésbeli jellegzetességeit.

Mi a rák ellenszere és mi segít a megelőzésében? Rákmegelőző ételek, kúrák és zöldségek és a bio és egészséges étrendről, életmódról

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
kóros elváltozás, daganata mozgás szervrendszere