A túlsúlyos nő az etalon Afrikában? Örökölhető a túlsúly? – elhízás veszélyei, következményei Magyarországon

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), evészavarok

Forrás: prof. Dr. Roger Unger (Proceedings of the National Academy of Sciences), dr. Panagiota Kitsantas (Mason Orvostudományi Egyetem), Karolinska Intézet, The International Journal of Obesity, Házipatika.com, Spektrum TV Közép-Európai Műsorkészítő Zrt.

Magyarországon az emberek kétharmada szenved ettől a problémától, és a pszichoszomatikában megtalálhatjuk a válaszokat miszerint védőburokkal vesszük körbe magunkat elhízás esetén. Illetve a sok evés a boldogsághormon iránti éhségünket táplálja valójában. Ám sosem szabad általánosítani és ezúttal nézzük meg, hogy milyen érdekességeket találunk ezen kívül e téma kapcsán – kövérség, kóros elhízás, elhízás, elhízás következményei, elhízás Magyarországon, elhízás veszélyei, túlsúly, túlsúly következményei.

 


A kövérség (kóros elhízás) előnyei

Van olyan kutatás, ami azt támasztja alá, hogy a szegények hajlamosabbak az elhízásra, mert az étel az egyetlen önjutalmazás, amihez viszonylag olcsón hozzájutnak. A német kutatások azonban azt támasztják alá, hogy a megkérdezettek nagy része nagyon jól érzi magát a kövérség, túlsúly ellenére. A kövérek szervezete több boldogság és szeretethormont termel, ezen kívül az elhízott emberek kevésbé hajlamosak a hangulatzavarokra, depresszióra, suicid hajlamra (öngyilkosság). Erről a Bild német napilapban olvashatunk: Karolinska Intézet kutatási eredménye alapján.

 

Öröklődhet a túlsúly?

A normál súlyú kismamák gyermekeihez viszonyítva dupla valószínűséggel lettek kövérebbek azok az óvodások, akiknél az édesanyák áldott állapotuk előtt túlsúlyosak voltak. Ebből a kísérletből is látni lehet, hogy az egészséges életmód nagyon fontos a leendő anyák számára (Panagiota Kitsantas docens, Mason Orvostudományi Egyetem). Ez lelki értelemben is meghatározó, ezért nem véletlen, hogy több olyan vallás van, ahol a prenatális (születés előtti) időszak is meghatározó szerepet tölt be. Imádkozni, böjtölni kell. A pszichológiai kísérletek azt is megerősítették, hogy az áldott állapot időszaka is nagyon meghatározó.

A kővérségnél sokkal veszélyesebb, ha sokat eszünk

Az inzulinrezisztenciát (inzulin hormon hatásával szembeni érzéketlenség), a zsírmáj, a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulását segítik elő a metabolikus szindróma. Egy kutatás szerint a túlsúly csupán tünet és nem pedig kiváltója a metabolikus szindrómának. Sokan azt hiszik, hogy ezért a jelenségért a túlsúly okolható. Azonban az igazság az, hogy a zsírsejtekben történő zsírok felhalmozódása még védelmi szerepet is betölt, így a szerveket védi a károsodástól, hiszen ennek következtében nem tud a zsír a májban vagy a szívben túl nagy számban felhalmozódni (prof. Dr. Roger Unger).

 

A kísérleteket normál és génkezelt egereken végezték el, akik több táplálékot kaptak a szükségesnél. A génmódosított egerek zsírsejtjei képtelenek voltak tovább növekedni. A génkezelt egerek soványak maradtak, de metabolikus tüneteket produkáltak. A normál egerek pedig meghíztak ugyan, de ezeket a tüneteket majdnem 2 hónappal később produkálták csak. Vélhetően az egerek a fölösleges kalóriamennyiséget nem tudták a zsírsejtekben tárolni, amiatt az a többi szövetbe került.

 

Negatív hatással van az agyra a kövérség (az elhízás, túlsúly következményei, veszélyei)

Alap esetben az elhízás következményei a magas vérnyomás (érrendszeri problémák), magas koleszterinszint, cukorbetegség, ízületi problémák, epekő kialakulásának lehetőségei.

Ezen kívül a középkorú embereknél, akik elhíztak, túlsúlyosak, alacsonyabb számban található meg az agyban egy bizonyos vegyi anyag szintje, melyek az agy egészségéért és működéséért felelnek. A felesleges testzsír képes arra, hogy felgyorsítsa az agy öregedési folyamatait. A BMI indexet testtömeg indexnek hívjuk.

A test magasságát viszonyítjuk a test tömegéhez. Ez az érték minél magasabb annál alacsonyabb az N-acetyl-aspartate (NAA) szintünk. Az NAA egy kémiai anyag, mely többek között az agy általános egészségi állapotának fokmérője.

Alap esetben az elhízás következményei a magas vérnyomás (érrendszeri problémák), magas koleszterinszint, cukorbetegség, ízületi problémák, epekő kialakulásának lehetőségei.

A kövérség iránti hajlam a vérből kimutatható

Vérvétel segítségével megállapítható, hogy melyik gyermek hajlamosabb az elhízásra. Náluk zsíros étel elfogyasztása alkalmával nagy mértékben megnövekedik a trigliceridszint. Ez felel az elhízásért.

A trigliceridek a felvett zsír szervezetben tárolásra alkalmas formáját biztosítja számunkra. A kövérség a fejlett országokban egyre jobban elterjedt. Legfőbb oka a magas kalóriatartalmú, zsíros és cukros ételek túl nagy mértékű fogyasztása, sport szegény életmód mellett.

 

Az evészavarokon belül az obesitas (elhízás) kapcsán itt talál további információt a kedves olvasó.

Mauritániában (Afrika) csak a nagyon kövér nők számítanak szépnek

Európában koplalnak a nők, Afrikában pedig elhíznak, hogy a férfiaknak megfeleljenek. Vajon miért teszik mindezt? És mi ennek az értelme? A

Afrikában fiatal korukban a lányoknak meg kell hízniuk (el kell érniük a száz kilót) egy kúra alkalmával, melyet 20 L tevetej, rizsleves és hús segítségével érnek el.

A fiatal fiúk el sem tudják képzelni a társukat vékonyan, ez valószínűleg a hagyomány megszokásának tudható be. Most a milói Vénusz jutott eszembe erről. Hát ige, ízlések és pofonok. Az öregebb férfiak a termékenységet és a jómódúságot társítják egymással.

Vajon az alvás hogyan befolyásolja az elhízást (lásd obesitas)?

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
Gangesshiva