Descartes, Newton, ihlet, intuíció fejlesztése, jelentése, jóga, energia központjaink 7/6. csakra, harmadik szem csakra

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), jóga és pszichoterápia

Forrás: A tudat evolúciója, Jóga és pszichoterápia, Szvámí Ráma, Rudolph Ballentine, (dr.) Szvámí Adzsaja

Előzmények: az ötödik fő központunk, 7/5. torokcsakra

Descartes és az intuitív tudás székhelye – 7/6. csakra, az intuíció jelentése (Adzsna, mint észlelni, tudni)

Az intuíció nem más, mint a valódi lelkiismeret. Nem az, amelyik a Felettes-énünkbe implementálódik (melyet a társadalom, a környezetünk, családunk épít öntudatunkba), hanem ami a valódi forrásból, bölcsességből ered. Az állatok még inkább kapcsolatba vannak ezzel, ezért mikor jött a cunami, ők megérezték ezt előre és felszaladtak a hegyre. Ez nem egy misztikus, kutyult ezotériai jelenség, hanem a valóság része, mely feltérképezésre vár – Descartes, Newton, ihlet, intuíció, intuíció fejlesztése, intuíció jelentése, jóga, energia központ, harmadik szem csakra.

Az intuíció székhelye a két szemünk közötti, homlokrészen található, mely eleme a fény. Ezt az energia központot ágjá csakrának is hívják a keleti pszichológiában, ez maga a harmadik szem, vagyis a hatodik csakra. Ehhez már nem tartoznak elemek, hiszen ezek az anyaghoz képest szubtilisabb szintek már. Ez a tobozmiriggyel áll kapcsolatba. Descartes értekezéseiben találkozhatunk olyan diagramokkal, ahol a fény belépet ezen a területen a koponyába. Így gyakorolva hatást a tobozmirigyre. A látás legmagasabb vonatkozásai tartoznak ide, így látta ezt Descartes. Itt, ebben a csakrában a belső látás képessége teremtődik meg. A „tisztánlátás” kifejezéshez okkult másodjelentés is társult idővel, de maga a kifejezés eredetileg a francia ,,clairvoyance” szóból ered, amit használ is a parapszichológia.

 

A tudás intuitív átéléséről van szó. Amikor egy intuíció beigazolódik sokszor hajlamosak vagyunk a véletlen számlájára írni az esetet. A modern pszichológiában nem tanulmányozták részletesen az intuíciót, megvizsgálva, hogy az hogyan fejlődik ki más pszichológiai működésből. Az intuícióról már írtam korábban, de most újra egy másik kontextusban közelítjük meg.
A keleti pszichológia számára ez egy maghatározott, körbeírható jelenség. Az ember komplexusai és problémái azonban sokszor belekeverednek a magasabb tudatállapotokból származó intuícióval és emellett minden szentnek maga felé hajlik a keze és a képzelődéstől el kell tudnunk választani az intuíciónkat. És meg kell értenünk, hogy a megsejtések természetes részei az emberi tudatnak.

Hogyan jelenik meg az intuíció? – Nexton és az intuíció fejlesztése és az intuíció fajtái

Relaxált állapotban ezek természetesen jelenhetnek meg. De, ha hagyjuk bekapcsolni a logikus gondolkodást, mely alacsonyabb rendű, akkor beszennyeződik ez a megérzés.
Két aspektusa van az intuíciónak: létezik a kreatív intuíció és a magasabb, vagy befelé irányuló intuíció. A kreatív intuíció mikor Newton felfedezte a gravitációt. Ilyenkor a szupertudatos réteg lép kapcsoltba a külvilággal. A magasabb intuíció azonban nem az anyagi dolgokkal foglalkozik, hanem lényünk legbensőbb természetének megismerésére szolgál. Segít egyre magasabb tudatállapotok felé megmutatni az utat számunkra.
Ez a csakra segít elválasztani a szennyező tartalmakat a tiszta tartalmaktól. A jobb agyfélteke tökéletesedik. Erről már írtam korábban: Mérje le játékunkkal egy pillanat alatt, hogy ön a jobb vagy bal agyféltekéjét használja-e előszeretettel– női és férfi agy, önismeret, önmegvalósítás

 

Az orvostudományban is találkozhatunk ezzel a szimbólummal, mely a hatodik csakrára utal

Itt ennél a hatodik csakránál integritásba kerül a jobb és a bal agyfélteke. Ha a két pólus egyesül létrejön az, amit a nyugati terminológiában Merkúr kígyós botjának (Hermész botjának másolata és, ha orvostudományról beszélünk, érdemes megemlíteni Paracelsus-t, aki Oroszországban és Indiában is tanulmányozta a tudást) felel meg, ez az orvosi szimbólum. Sokszor még az orvosok sincsenek tisztában ezzel a szimbólummal, jóllehet sokat használják. A kígyó az idá és pingalá energiának felel meg Indiában. Erről itt írtam bővebben: A jóga és a pszichológia, pszichoterápia és gyógyítás egyesítése. Gyakorlat a cikkben a gondolataink, hangulatink megváltoztatására – biofeedback, tudatos légzés, prána légzés

Az energiák összefonódnak (a gyakorlatban úgy is tapasztalható, hogy ezek nem fonódnak össze) és végül itt a hatodik csakrában jelennek meg a keleti pszichológia szerint. Erre utal a kígyó nimbusza. Minden csakrához tartozó szubtilis idegpályát Indiában lótuszlevelekkel szimbolizálnak. Az ágjá csakrát két ilyen szirommal ábrázolják, ami megfelel a Merkúr kígyós botján megjelenő szárnyaknak.
Elképzelhető, hogy arra utal ez a szimbólum, hogy aki másokat akar gyógyítani erre a szintre kell eljutnia.

 

A filozófusok, művészek ihlete innen származik

Nagy filozófusok számoltak be az itt végbement megvilágosodás emlékeiről (mely ekkor még csak időleges volt), gondoljunk Spinozára, Walt Whitman-re vagy William Blake-re. Nekik meg kellett várniuk míg spontán módon bekövetkezett ez az ihletett állapot. Azonban, ha szisztematikus gyakorlásra adjuk fejünket, akkor kifejleszthetjük ezt és folyamatosan kapcsolatba lehetünk az intuícióval. Így éberség lesz belőle és nem csupán alkalomszerű élmény. A tudat egyhegyű befelé fordítása elvezet egy olyan szintre, ahol a jelenségek és események sokfélesége egyetlen összefüggő egésznek tekinthető. A meditáció tudománya szerint a múlt, jelen és jövő hálózata az idő medrében, kellő gyakorlással bizonyos értelemben eggyé válik és ezt a teljes medret vizualizálhatjuk. A jógatudomány szerint itt elérhető a samadhi, amit már csak egy vékony réteg választ el a személyes éntől.

 

A folytatás 7/7. csakra leírása itt található meg.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
csakracsakra 7