Stresszkezelés és a stressz jelei life coaching szemszögből

 In coaching

A stresszkezelés elsajátítása nagyon fontos, mert a stressz alkalmával folyamatos feszültséget élünk meg, mely nemcsak ránk, hanem környezetünkre, testünkre is kellemetlen hatással bír. Megfájdulhat a fejünk, kevésbé leszünk hatékonyak, emberi kapcsolataink megromolhatnak. Ha megmutatkoznak a stressz jelei és nem boldogulunk vele, akkor érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulnunk.

A stresszkezeléshez először határozzuk meg mi az a stressz és stresszor

Dr. Selye János egész életét a stressz kutatásának szentelte, így, ha a stresszkezelés és stressz jelei iránt érdeklődünk, akkor először a stressz meghatározásával kell kezdenünk: “a stressz: a test nem specifikus válasza a testet ért igénybevételekre.”

A stresszorok: stressz keltő kellemes, kellemetlen életesemények, körülmények, adott természetes, automatikus válasz, melyek külső vagy belső ingerek idéznek elő. Tehát pozitív események is kiválthatják a stresszt.

Az evolúció célja: vészhelyzet elkerülése, élettartalékaink mozgósítása, mely nagyobb teljesítményre ösztönöz. Ez a túlélés miatt volt fontos. De manapság túl gyakran és olyan helyzetben is megéljük a stresszt, mikor az nem indokolt.

 

Stresszt kiváltó okok, melyből következtetni lehet a stressz jeleire is

Egyénenként változó, lásd stressztűrő képesség és kiváltó inger, stresszor súlyossága, tartóssága stb.

Külső okok pl. éghajlat, életmód, belső okok pl. örökölt, tanult szabályozók és így tovább. A stresszkezelés és a stressz jeleinek kialakulása attól is függ, hogy milyen a reakciónk minderre, mely képességünk fejleszthető. Ez a life coaching lényege. Meg kell vizsgálni mi/hogyan/miért váltotta ki a stressz jeleit és hogyan értékeljük azt.
– traumatikus esemény
– nem befolyásolhatóság pl. valaki elvesztése
– bejósolhatóság (látjuk előre, ennek tudata csökkentheti a hatását)
– próbatételek pl. vizsga
– belső konfliktusok
– függetlenség/függőség
– intim kapcsolat/magány
– együttműködés/versengés
– impulzusok kifejezése/etikai normák betartása

Stresszkezelés coachinggal általánosságban

– közvetett módon is működhet vagy cél specifikusan
– jobb időbeosztás, szervezés
– hatékonyság növelése
– konfliktusok kezelése
– kommunikációs készségfejlesztés
– adott területen munkahely, párkapcsolat stb.
– ha erős pszichés, pszichoszomatikus tünetek keletkeznek, akkor megfelelően képzett pszichológushoz, pszichiáterhez érdemes fordulni

 

Kinek tud segíteni a life coaching pl. stresszkezelés alkalmával, ha megmutatkoznak a stressz jelei?

Ha pszichés problémánk van, akkor pszichiáter és klinikai szakpszichológus tud segítségünkre lenni. A life coach pedig egészséges emberekkel foglalkozik, amolyan ösztönző „edzőként”, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki magukból az élet bármely területén lásd life, karrier, business, executive coaching.

Mi a különbség a (személyi és) életvezetési tanácsadó, life coach, életmód tanácsadó/lelkigondozó, mentálhigiénés szakember, életmódtanácsadó és terapeuta, pszichológus, pszichiáter között?

Segít általában 5-10 ülés alkalmával megfogalmazni és elérni a céljainkat, ösztönöz, motivál, de nem ad tanácsot, hanem sajátságos kérdéstechnikával rávilágít a bennünk lévő megoldásra.

Teljes partneri, egyenrangú, nyílt, őszinte, bizalmi légkört teremt (rapport), melyben könnyű megnyílni. A jelenre és pozitív jövőre helyezi a hangsúlyt, nem a múltat elemzi.

Természetesen nemcsak akkor szokták igénybe venni, ha a stressz jeleit véli valaki felfedezni önmagán.
Teljesen személyre szabott megoldást kapunk tőle (tehát nemcsak a stresszkezelés alkalmával), melyet magunk találunk meg a segítségével, így azonnal megerősíti önbizalmunkat saját erőforrásainkat kiaknázva, a működő sémát pedig később is tudjuk alkalmazni életünk során.

Nem véletlen, hogy a legsikeresebb vállalatok (pl. Facebook, Google) előszeretettel alkalmaznak, rendszeresen a coachokat, hogy minél hamarabb és a lehető leghatékonyabb, profi módon elérjék céljaikat.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

Cikk kategória (angol, magyar)

További cikkek
önbizalomhiány kezelése