Mi a különbség a (személyi és) életvezetési tanácsadó, life coach, életmód tanácsadó/lelkigondozó, mentálhigiénés szakember, életmódtanácsadó és terapeuta, pszichológus, pszichiáter között?

 In coaching

 

Milyen a hatékony életvezetési tanácsadás? Mit csinálhat egy életvezetési tanácsadó és egyéb címben felsorolt szakember? Pontosan miben kompetensek és hol képződnek?

Az életvezetési tanácsadás tekintetében a mi felelősségünk is, hogy kihez fordulunk

Az életvezetési tanácsadó kifejezést szokták life coach-ként lefordítani. Arra utal, hogy a coach a megfelelő kérdésekkel (life coaching megoldások) irányítva a klienst rádöbbenti néhány dologra és támogatva segít azokat megoldani, elérve a célokat, de a coach nem szokott tanácsokat adni.

Nincs értelme ezt azzal összetéveszteni, amikor valaki “civilként” a saját helyzetére ugyanazt a megoldást javasolja nekünk, amit ő is alkalmaz éppen vagy ami foglalkoztatja. Hiszen tanácsot adni sokan szeretnek, talán azért is, mert azzal önmagukat is megerősítik.

A döntés tekintetében már az is meghatározó, hogy kinek az észrevételeire hagyatkozunk. Objektív életvezetési tanácsadóra vagy valaki másra esik a választás? Ez is már egyfajta döntés… Pl. párkapcsolati problémánk alkalmával azt kérdezzük meg, akinek sosem volt működő párkapcsolata és vélhetően szolidaritást fog velünk mutatni (megerősítve esetleges fejlesztésre váró önismeretünket), vagy aki 15 éve boldog párkapcsolatban él?

Ez azért van, mert általában véleménye (gondolatai) mindenkinek vannak, de a kérdés az, hogy ha megfogadjuk a tanácsot, akkor az 20 év múlva is jó döntésnek számít majd, mely méltó hozzánk?  Rávilágít-e az életvezetési tanácsadás alkalmával a hibáinkra a szakember vagy panaszáradatunk kerül megerősítésre és a másikat kezdjük el hibáztatni?

A céges világban sem a hozzátartozókat kérdezi meg egy felsővezető, hanem executive coachingra, master mind csoportba jár. Mindennek megvan a helye és az ideje, feltéve, hogy a lehető legjobbat akarjuk kihozni magunkból.

Tehát ne lepődjünk meg, ha mikor eladni készülünk ingatlanunkat, a család soraiból több ingatlan értékesítési tanácsot kapunk sok esetben. Őket is érdemes meghallgatni, de talán a legjobb, ha szakemberhez, illetve olyan személyhez fordulunk, aki a gyakorlatban is használja a tudását és már megtanulta azt kezelni, amit mi is szeretnénk elsajátítani (hiteles).

Ezen kívül a legprosperálóbb, ha a saját életünkben mi jövünk rá a megoldásokra (erre rávezet egy coach), mert minden embernek más az útja és haszontalan lehet, helyettünk másnak „lelőnie a poént.”

Az életvezetési tanácsadó, ha coach-ként működik a fő szerepet átadja a kliensének, mert az ülések róla szólnak. A kliens irányít, dönti el, hogy milyen célokat szeretne a jövőben megalkotni és elérni. Az életvezetési tanácsadás így a jelennel és pozitív jövőképpel foglalkozik és nem pedig a múlt traumáival.

 

Mi a különbség a személyi és életvezetési tanácsadó, mentálhigiénés szakember, életmód tanácsadó/lelkigondozó, életmódtanácsadó és terapeuta, life coach, szakpszichologógus és szakorvos között?

A leendő szakorvos orvosi egyetemen (felsőfokú végzettség) tanul és utána szakvizsgázik, lásd pszichiáter. A pszichológus szintén egyetemet végez és utána teszi le a szakvizsgát és ezt többféle témakörben megteheti. A klinikai szakpszichológus egy nagyon komoly képzettséget takar. Ők és az orvosok tarthatnak pszichoterápiát nem egészséges embereknek (is), akiknek pszichés problémájuk van és ők diagnosztizálhatnak. Pszichés probléma esetén tehát forduljunk szakorvoshoz, klinikai szakpszichológushoz. Ők kompetensek a múlttal foglalkozva feloldani a traumákat, stb.

Természetesen a témában kompetens szakorvos, szakpszichológus legjobb tudomásom szerint életvezetési tanácsadó is és tarthat életvezetési tanácsadást. Nagyon fontos kihangsúlyozni azonban, hogy a többi terület nem takar gyógyítói tevékenységet, sem pszichoterápiát, hanem értesüléseim szerint csak egészséges embereknek szól. Vegyük ezeket is sorra.

A személyi és életvezetési tanácsadó képzést ma jelenleg cégek tartanak (többnyire a life coaching képzést értik alatta), mely a tudás bővítésére szolgál. Nem tudok róla, hogy lenne személyi és életvezetési tanácsadó felsőfokú képzés (egyetem, főiskola) hazánkban vagy szakirányú továbbképzés, ill. egyéb államilag elismert képzés pl. természetgyógyász képzésként.

2013 után megszüntetve az akkreditációt, melyet a felnőttképzési engedély (lásd “állami engedély”) váltott fel (főleg a tárgyi eszközöket, tanárokat vizsgálják meg). Természetesen a felnőttképzési engedéllyel nem rendelkező képzéseken is tanulhatunk hasznos dolgokat.

Az életmódtanácsadó és terapeuta egy középfokú, államilag elismert végzettségnek minősül. Ez azt jelenti, hogy ez természetgyógyászati szakág. Az egészségügyi és természetgyógyászati alapmodul vizsga után, bemeneteli követelményként rendelkezni kell bizonyos diplomával. Ezt követően orvosi felügyelet alatt (lásd orvos konzulens) saját rendelőt nyithat az illető ÁNTSZ engedéllyel.

A testi-lelki ártalmak, egészséges életmód (táplálkozás, sport) területén segít többnyire preventív (megelőzés) jelleggel, de nem diagnosztizálhat (szakorvosi kompetencia) a teljes terápia lefolytatásával együtt! Ismeri a természetgyógyászati ágakat (gyógynövénykultúra, különféle masszázsok, távol-keleti mozgáskultúra, hidroterápia, helyes légzés, stb.). Ezen kívül a mentálhigiéné alapelveit is ismeri. Ez lefordítva amolyan egészség coaching terület.

A mentálhigiénés szakember képzése többnyire diplomára épülő szakirányú két éves továbbképzés, de cégek is oktatnak hasonló jellegű témában. A mentálhigiénés szakember lakossági szinten az egészségkultúra, egészségnevelés, egészséggondozás funkcióterületein tevékenykedik (lásd primer prevenció, hasonlóan az életmódtanácsadó és terapeutához). A nem gyógyítói tevékenységét szociális munka területén is kifejtheti, illetve egyéb területeken az életmódtanácsadó és terapeutához hasonlóan.

Létezik pl. életmód tanácsadó/lelkigondozó szakirányú továbbképzés főiskolán (itt is diploma a bemeneteli követelmény), mely teológiai alapokon nyugszik. Ők többek között
különböző társadalmi és egyházi igényekhez mérten kompetensek szakszerű lelki-, család-, az életmóddal kapcsolatos egyéni és csoportos gondozásban segítséget nyújtani.

Az (személyi és) életvezetési tanácsadást gyakran life coaching-gal hozzák összefüggésbe, ahogy a cikk elején is utaltam rá. Jelenleg hazánkban nincs master képzés a coaching területén, de vannak diplomára épülő szakirányú továbbképzések és különféle cégek, egyesületek is oktatják ezt a specifikus szakmát, mely úgy tudom azonos szintet jelent. Természetesen szintén csak egészséges embereknek szól a coaching.
Ezen kívül nemzetközi szervezeteken keresztül tudja a többnyire már működő coach akkreditáltatni magát angol nyelven. Ezt főleg egyes multinacionális cégek várják el a business és executive coach területen, de hasznos lehet más területen is. Nemzetközi szervezetek közül: ICF,  IAC, EMCC

A szakemberek folyamatosan képzik magukat workshopokat, szuperviziót, igényes egyéb programokat szerveznek és nemzetközi szinten elismert szakemberek (a különféle szervezetek által).

Az (személyi és) életvezetési tanácsadónak (coach), főleg pályakezdéskor, sok esetben nehéz megállnia, hogy tanácsot adjon, ahelyett, hogy rávezessen a megfelelő megoldásra. Ez azt jelenti, hogy a coach angol szót, inkább edzőnek, mint tanácsadónak lehetne fordítani. Life coaching a magánéletre, a business coaching pedig az üzleti területen coach-ol, és az executive coach kimondottan a felsővezetőknek szól. Létezik team coach (csoportos coaching) és szervezetfejlesztés is. Fontos, hogy bajnok csapattal lehet kimagasló eredményeket elérni minden területen és az életvezetési tanácsadó (life coach) abban is segít, hogy kellőképpen motiváltak legyünk, elérve megnevezett céljainkat.

Összefoglalva talán azt mondhatjuk, hogy pszichés probléma esetén pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz fordulhatunk. Egészséges emberként pedig életmódtanácsadó és terapeutát (lásd természetgyógyász) kereshetünk fel miután voltunk szakorvosnál (hiszen az ő jóváhagyása kell). Illetőleg teológiai irányultsággal lelkigondozót is választhatunk, de a mentálhigiénés szakember is segíthet preventív jelleggel.

A személyi és életvezetési tanácsadó és életvezetési, ill. életmód tanácsadót hívhatjuk talán life coach-nak, mely azért találóbb, mert konkrét kitaposott úton haladva, kész metodikát használva, többnyire kérdéstechnikával dolgozik és segít egészséges embereknek, mely mögött rangos nemzetközi szervezetek vannak, melyek gondoskodnak a coach szakma megfelelő minőségi szintjéről.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
karrier coachönbizalomhiány kezelése