Beilleszkedési zavarok, pályaválasztás, kamaszkori problémák és a megoldás

In beilleszkedési zavarok, Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek)

A cikk végén egyik régebbi pályaválasztással kapcsolatos videó és három rövid újság interjúm is megtekinthető (Szüleink nevelése egy életen át elkísér? Egyes számítógépes játékok = agresszivitás növelés? Gyilkos mesék?).

Vajon milyen gyakorlati megoldásokkal lehet feloldani a beilleszkedési problémákat, melyek bármilyen életterületen előjöhetnek? Hogyan egyeztethető ez össze a pályaválasztással, kamaszkori problémákkal, gyermekneveléssel? A munkahelyi beilleszkedés kapcsán itt olvashat.

Kamaszkori problémák

Saját gyermekünkkel szemben érthető módon elfogultak vagyunk. Féltjük óvjuk gyermekünket, de közben szeretnénk, hogy önálló legyen. Létezik a pszichológiában egy úgynevezett overprotektív típusú szülő, aki a széltől is óvja gyermekét, melynek köszönhetően gyermeke életképtelen lesz. A legnagyobb gondot az szokta okozni, hogy a szülők képtelenek tisztázni gyermekükkel a dolgokat, mert félnek a kudarctól. Már nincs irányítás. Ezzel csak nő a probléma nagysága. A kamaszkor alatt a gyerekek megváltoznak (ami természetes), de a szülők azt hiszik ők elrontottak valamit, emellett sok esetben a szülők elválnak egymástól és nincs egyetértés, mindenki túlzott figyelemmel, vagy ajándékok elhalmozásával szeretné kivívni a szeretetet gyermekétől, aki ezáltal el lesz kényeztetve. Ilyenkor a megértés segít, ha pontosan látjuk, hogy milyen folyamatokon megy keresztül gyermekünk (új szerepet kell elsajátítania, beilleszkednie, testi szinten és lelki szinten is nagy változások állnak be stb.).

Beilleszkedési zavarok, tanulási magatartási nehézségek

A rossz családi kapcsolatoktól kezdve a traumákon át, érzelem vagy észlelési vagy részképességzavarban szenvedő gyerektől az idegrendszer működésén át több oka is lehet a magatartászavaroknak, mely tanulási nehézségekre is épülhet megakadályozva a beilleszkedést az iskolába. Pl. ha képtelen vagyunk megoldani egy feladatot, akkor vissza regrediálhatunk (visszamegyünk) tudattalanul gyerek korba (egy korai szakaszba), azt üzenve a környezetünknek öntudatlanul, hogy még picik vagyunk és képtelenek megoldani ezt a helyzetet ezzel kérve segítséget. Sok felnőttnél észrevehető ez az elhárító mechanizmus. A magatartás zavart többek között mozgásterápiával szokták orvosolni. Stresszoldó technikákat, gyermek pszichoterápiát vagy családterápiát is előszeretettel alkalmaznak a pszichológusok ilyen esetekben.

Alkalmazkodási zavarok

Gondot okozhat az is, ha környezetváltás történik, de maga az életkörülmény megváltozása is okozhat problémát. Ha ezt képtelenek vagyunk kezelni, akkor szorongás, depresszió léphet elő. Ilyenkor megváltozik a viselkedésünk, akár regresszió is felléphet (korábbi viselkedésforma kerül előtérbe). Ezeket hívjuk alkalmazkodási zavarnak. Nyilván az is elképzelhető, hogy ezen kívül már más lelki probléma is felütötte a fejét és ez csak olaj a tűzre.

Egyes számítógépes játékok = agresszivitás növelés?
Gyilkos mesék?

A pályaválasztásról

Nem vagyok pszichológus, sem orvos, nem rendelkezem tudományos fokozatokkal, csupán sajátságos életszemléletemről beszéltem interjúim, publikációim során… Így nem tartok pszichológiai kezelést, és nem gyógyítok! Pszichés probléma esetén, illetve gyógyítás kapcsán keresse fel a szakrendelést!

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
az emberi elme erejealkoholizmus