Beilleszkedési zavarok, pályaválasztás, kamaszkori problémák és a megoldás

 In beilleszkedési zavarok, PSZICHOLÓGIAI ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZATI CIKKEK

A cikk végén egyik régebbi pályaválasztással kapcsolatos videó és három rövid újság interjúm is megtekinthető (Szüleink nevelése egy életen át elkísér? Egyes számítógépes játékok = agresszivitás növelés? Gyilkos mesék?).

Vajon milyen gyakorlati megoldásokkal lehet feloldani a beilleszkedési problémákat, melyek bármilyen életterületen előjöhetnek? Hogyan egyeztethető ez össze a pályaválasztással, kamaszkori problémákkal, gyermekneveléssel? A munkahelyi beilleszkedés kapcsán itt olvashat.

[adrotate group=”4″]

Kamaszkori problémák

Saját gyermekünkkel szemben érthető módon elfogultak vagyunk. Féltjük óvjuk gyermekünket, de közben szeretnénk, hogy önálló legyen. Létezik a pszichológiában egy úgynevezett overprotektív típusú szülő, aki a széltől is óvja gyermekét, melynek köszönhetően gyermeke életképtelen lesz. A legnagyobb gondot az szokta okozni, hogy a szülők képtelenek tisztázni gyermekükkel a dolgokat, mert félnek a kudarctól. Már nincs irányítás. Ezzel csak nő a probléma nagysága. A kamaszkor alatt a gyerekek megváltoznak (ami természetes), de a szülők azt hiszik ők elrontottak valamit, emellett sok esetben a szülők elválnak egymástól és nincs egyetértés, mindenki túlzott figyelemmel, vagy ajándékok elhalmozásával szeretné kivívni a szeretetet gyermekétől, aki ezáltal el lesz kényeztetve. Ilyenkor a megértés segít, ha pontosan látjuk, hogy milyen folyamatokon megy keresztül gyermekünk (új szerepet kell elsajátítania, beilleszkednie, testi szinten és lelki szinten is nagy változások állnak be stb.).

Beilleszkedési zavarok, tanulási magatartási nehézségek

A rossz családi kapcsolatoktól kezdve a traumákon át, érzelem vagy észlelési vagy részképességzavarban szenvedő gyerektől az idegrendszer működésén át több oka is lehet a magatartászavaroknak, mely tanulási nehézségekre is épülhet megakadályozva a beilleszkedést az iskolába. Pl. ha képtelen vagyunk megoldani egy feladatot, akkor vissza regrediálhatunk (visszamegyünk) tudattalanul gyerek korba (egy korai szakaszba), azt üzenve a környezetünknek öntudatlanul, hogy még picik vagyunk és képtelenek megoldani ezt a helyzetet ezzel kérve segítséget. Sok felnőttnél észrevehető ez az elhárító mechanizmus. A magatartás zavart többek között mozgásterápiával szokták orvosolni. Stresszoldó technikákat, gyermek pszichoterápiát vagy családterápiát is előszeretettel alkalmaznak a pszichológusok ilyen esetekben.

Alkalmazkodási zavarok

Gondot okozhat az is, ha környezetváltás történik, de maga az életkörülmény megváltozása is okozhat problémát. Ha ezt képtelenek vagyunk kezelni, akkor szorongás, depresszió léphet elő. Ilyenkor megváltozik a viselkedésünk, akár regresszió is felléphet (korábbi viselkedésforma kerül előtérbe). Ezeket hívjuk alkalmazkodási zavarnak. Nyilván az is elképzelhető, hogy ezen kívül már más lelki probléma is felütötte a fejét és ez csak olaj a tűzre.

 

Egyes számítógépes játékok = agresszivitás növelés?
Szüleink nevelése egy életen át elkísér?
Gyilkos mesék?

A pályaválasztásról

Nem vagyok pszichológus, sem orvos, nem rendelkezem tudományos fokozatokkal, csupán sajátságos életszemléletemről beszéltem interjúim, publikációim során… Így nem tartok pszichológiai kezelést, és nem gyógyítok! Pszichés probléma esetén, illetve gyógyítás kapcsán keresse fel a szakrendelést!

[adrotate group=”6″]

 

Keresztes Attila

Keresztes Attila, bölcsész, a cikkek írója. 2005 óta foglalkozom emberekkel, orvosi szaklapokban publikálok legújabb felfedezéseimről, 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (nyugati és keleti medicina). 300+ a nyilvános ajánlások száma a honlapon.

De nem vagyok pszichológus, sem orvos és nem rendelkezem tudományos fokozatokkal. Nem gyógyítók, nem tartok pszichológiai kezelést! Oktatással foglalkozom.

Iratkozz fel most!

Akciók, izgalmas előadások, online és offline programok és könyvek, cikkek egy helyen

Cikk kategória (angol, magyar)

Attention

I’m not a psychologist or a doctor, I do not have a degree in science, what I do have is an individual attitude to life I have given interviews and published articles … So this is not a psychological treatment and not a cure! Please turn to your doctor with any psychological problems and for treatments. User’s and customer’s conditions and privacy policy valid for all visitors of our pages

AJÁNLOTT CIKKEK

A KERESENDŐ SZÖVEGET ITT KELL BEGÉPELNI ÉS UTÁNA ENTER-T NYOMNI

az emberi elme erejealkoholizmus