A stressz ellen (tünetek, kezelése, stresszoldók)

 In Coaching, pszichológia, keleti filozófia és egyéb (cikkek), stressz

A cikk végén egy a témával kapcsolatos videó és rádió interjúm is megtalálható. Honnan tudjuk, hogy a stressz eluralkodott életünkben és milyen megoldások vannak erre a helyzetre? Mi a megoldás arra, ha úgy érezzük, hogy valakivel szívesen együtt dolgozunk, de ő éppen ellenkezőleg van ezzel? Mit kezdjünk azzal, ha taposómalomban érezzük magunkat nap, mint nap?

 

 

Stressz tünetek

Azt hiszem elég könnyű megállapítani, ha valaki stresszes. De vajon a tünetek ellen milyen stresszoldók vannak és, hogyan kezelhetjük azt gyakorlati módszerekkel?

Érzelmi szinten a stressz tünetei (ingerültség, depresszió, alvásproblémák, kiégés, hipochondria)

A viselkedés szintjén: destruktív, emellett dohányzás, drog, alkohollal történő kompenzálás

– Kognitív szinten: koncentrálási nehézségek, emlékezetzavar

– Fiziológiai reakciók: gyenge immunrendszer, így gyakrabban megfázhatunk pl., hátfájás, szívproblémák, magas vérnyomás, gyomorfekély

A test képtelen kétségbe vonni a gondolatot még akkor is, ha az értelmetlen

A test ilyenkor a negatív gondolatokra reagálva úgy gondolja, hogy vészhelyzet van. Emiatt nő a vérnyomás, megkeményednek az izmok, kitágul a légcső, nő a vörös és fehér vérsejtek száma (légzés megnövelése és az esetleges fertőzések védelme miatt) úgynevezett általános alkalmazkodási szindróma lép fel. De, ha ez tud gyakran fordul elő, akkor a testünk kifárad és legyengül az immunrendszer és könnyebben ki vagyunk téve a betegségeknek is. Ráadásul a stressz állítólag rákot is okozhat. Léteznek olyan fajta mutációt tartalmazó sejtek, amelyek jelátviteli molekulákat bocsátanak ki, melyek egy másik mutációt tartalmazó szomszédos sejt tumoros burjánzását idézik elő (prof. Tiang Xu, Nateure, Yale Egyetem).

 

Stressz, konfliktus a munkahelyen

A munkahelyi stressz alkalmával balestek történhetnek, hosszabb megbetegedésekkel tarkítva és a sok elfojtás (ki nem mondott szavak, érzelmek) nagyon kellemetlen légkört teremtenek. Amíg nincs egy bölcsebb ember, aki a dolgok mögé néz és megváltoztatja a helyzetet. Nyilván ez korán sem könnyű feladat, de azért lehetetlennek sem nevezhetjük.

Stressz kezelése 3 módon (a stressz ellen)

Az adott helyzetet, kihívásként, megmérettetésnek kell felfogni, melyből tanulhatunk. Ha minden rendben lenne, mit tanulnánk a helyzetből? Három dolgot tehetünk. Vagy elfogadjuk a helyzetet vagy megváltoztatjuk vagy kilépünk belőle. Mint ahogy egy unalmasnak tűnő összejövetelen is magunkkal vihetünk két pakli kártyát vagy kitalálhatunk valamilyen játékot, mert az emberekre ráfér egy kis játék. Így már az élet halál harc helyett másmilyennek látjuk világunkat. Kilépni akkor érdemes a helyzetből, amikor már képtelen vagyunk irányítani azt.
Mikor már többet veszítünk, ha maradunk abban a bizonyos helyzetben, amiben éppen tartózkodunk.

 

Munkahelyi stressz

Mi a megoldás arra, ha úgy érezzük, hogy valakivel szívesen együtt dolgozunk, de ő éppen ellenkezőleg van ezzel? Mit kezdjünk azzal, ha taposómalomban érezzük magunkat nap, mint nap?

Roncsként tengetjük életünket a munkahelyen?

A pénz az úr?

A nyugdíjas miért írja le magát?

Mi az utópia szindróma? (a rádió interjúból kiderül)

Nem vagyok pszichológus, sem orvos, nem rendelkezem tudományos fokozatokkal, csupán sajátságos életszemléletemről beszéltem interjúim, publikációim során… Így nem tartok pszichológiai kezelést, és nem gyógyítok! Pszichés probléma esetén, illetve gyógyítás kapcsán keresse fel a szakrendelést!

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

AJÁNLOTT CIKKEK
függőségevészavar