A létezés egy, és csak egy valóság létezik

 In advaita

 

Angol verziós: The existence are one, and there is only one reality

 

Hogyan tudjuk átalakítani a negativitást?

Annyira azonosulunk a negatív dolgokkal (gondolatok és érzések), hogy nem tudjuk ezt felismerni. Lépnünk kell egyet hátra és megfigyelni önmagunkat, lásd minden gondolatot és érzést.

Légy a tudatában minden gondolatodnak, érzésednek és csak lépj egyet hátra megfigyelve ezeket a tendenciákat és ne azonosulj magaddal, de ne is utasítsd el őket. Ezen a módon ezeknek a tendenciáknak a felbukkanását csökkented lépésről lépésre. De az első lépés az úton a gyógyulás felé az, hogy ki kell mondanunk: „Tele vagyok haraggal, szomorúsággal” stb.

 

 Nem vagy az élet ellensége, és az élet sem az ellenséged

Rengeteg törekvésünk, vágyunk van, de mit akar az élet pontosan? Az üresség feloldja az önálló identitást. A meditáló el akarja érni ezt, ami valójában önmaga. A személy a tudatosság egyik aspektusa, de a tudatosság határtalan.

Ha felveszed a személyazonosságát, akkor a küzdelmek az adott személyért fogják érinteni. És a bajok gyengíteni fognak téged. A tudatosság nem egy tárgy és nem élmény, amelyet valaki átél.

Az összes baj, az összes szenvedés, stressz, félelem, depresszió az életben és a kivetítéseknek egyetlen oka van és ez az ego.  Az ego azt jelenti, hogy azt hiszem, hogy én vagyok ez a test, és a cselekvője az életemnek, és a gondolataim gondolkodója.

Meg tudod mondani, hogy mik lesznek a gondolataid a következő egy órában?  Nem, te csak  megtapasztalod a tudatosságodban a spontán felmerülő gondolatokat. Több ezer gondolat jelenik meg az elmédben néhány óra alatt, de egyik sem marad meg. Minden jön és megy az önmagadról alkotott kép is. Ki tudja ezt? Mi állandó számodra? Képes vagy a szemtanúja lenni a személyednek?

Ha erős érzésünk, gondolatunk van, akkor is amennyire lehetséges a tudatossággal kell maradnunk, hogy újra megtaláljuk ezt a semleges helyet. Legyen ez a játék, de semmit nem érintek meg az összes közül. Ez a talaj, amire szükséged van. Mindegy, hogy pozitív vagy negatív gondolatokat, érzéseket látsz, csak figyeld meg.

Amikor egyáltalán nem fordítasz figyelmet egyiknek sem és áthelyezed a figyelmedet egy mélyebb tudatosságra, akkor ezek a dolgok nem számítanak és elhagynak.

 

A megértés nem a folyamat által jön létre az elmédben

A felfogás az elmén túlról fakad. Nézd meg! Csak próbáld meg elvenni a test és a világ tapasztalatainak érzékelését tőle. És nézd meg, hogy milyen objektív tulajdonságok maradtak meg belőle. Semmi.

Ha a tudatosságot elvonják az elmétől, az elme teljesen eltűnik, tehát csak a tudatosság létezik. A tudat nem érzékelhető, mert üres és túl közel van önmagához ahhoz, hogy önmagát láthassa. Nincsenek tárgyi tulajdonságai.

A tudatot nem lehet tárgyként felfogni, ezért nincs határa. Minden határ csak a tudatosságban tud feltűnni.

 

A tudatosság mindig érintetlen marad

Nagyon gyakran visszalépünk a személyiségünkbe azonosulva a gondolatainkkal, érzéseinkkel újra és újra és ez normális. De erősnek kell lennünk és tudatosnak ezekre. Az élet tesztelni tud téged ilyen módon. Nem elég, ha te tudod ezt, a gyakorlatba kell megélned ezt a gyakorlatot, hozzáállást.

A formához hasonló személyt maga a nagyobb formátlan tudatosság érzékeli. Nem tudod szavakba foglalni, de valami mélyebben mozog benned.

 

Sok ember függ sokféle dologtól

Ezek közül az egyik, amiről nem is tudunk az a gondolkodás függősége. Ez a személyiségünket is megerősítheti. Ezért van szükségünk a személyiségünk megfigyelésére. Nézd a dolgokat, ami azt jelenti, hogy észleljük a dolgokat a fogalmak létrehozása nélkül.

Írom ezt a cikket, de ez másodlagos, ami elsődleges, az a tapasztalat, amely maga a tudatosság a háttérben. Érzed ezt és tisztában vagy vele?

Az Univerzum egy tudatosságon keresztül érzékeli önmagát ezeken a különböző formákon, különböző módon. Ezt hívhatod realitásnak, Istennek stb. Mi az univerzum mikrokozmoszai vagyunk, így ugyanazt csináljuk, mint az Univerzum. Az univerzumnak először kifelé irányuló mozgása van, majd visszatérő mozgással bír. Az emberek is felébrednek reggel és éjszaka lefekszenek,ez  ugyanaz a mozgás.

Egyensúlyra van szükséged: a teremtés és arra, hogy ne vessz el benne. Látnod kellene ezt és emellett tudod, hogy pontosan mit akar az Univerzum, hogy mit csinálj? Az ego valamivel szeretne rendelkezni, de a nem ego teremtés során te egy eszközként vagy használva az Univerzum által.

 

Néha az imádat és a félelem együtt jár

Megtalálhatod az egyetlen Én-t és lehet, hogy imádatot fogsz érezni iránta. Az igaz imádat spontán az Én-ből ered, de néha az imádat az elméből származik, mert azt mondják, ha nem imádsz, akkor a pokolba kerülsz.

 

Megbízhatunk-e a gondolatainkban és érzéseinkben?

Nem bízhatunk meg a véleményünkben, ami szubjektív és a gondolatok hozzák létre az érzéseket. Csak az igazságban, realitásban bízhatunk meg. Van a tudatosság maga és abban merülnek fel a gondolatok és érzések és ezt meg tudod figyelni. Ez az objektív attitűd.

Ha van egy megérzésed az általában tiszta szokott lenni, mert ez egy másik kategória. Nem tartalmaz olyan elemeket, mint félelem, harag és depresszió stb. Figyelnünk kellene belül az energetikai egyensúlyt is. Látod a különbséget a gondolataid és a valódi intuíció között?

Sajnos az emberek általában a realitást a saját kondicionáltság fátylán keresztül szemlélik. Az éberség pedig nagyon fontos az emberekkel való interakció során, mert így ezt megláthatod magadban és a többiekben is. Mi jelenik meg benned pontosan?

Miért gondoljuk azt, hogy én mindig jó vagyok és mások mindig rosszak? Ez a válasz rá. Ha úgy gondolom, hogy egy másik ember téved, akkor jobb lehetek nála, és ez az ego.

 

Nem kell semmit irányítanod, nem kell vágynod semmire … Te csak az örök tér vagy

Van egy örök tér, és minden gondolat és érzés megjelenik benne. Te vagy a forrás. Az Én. Nem különbözöl ettől. Minden a forrás. Csak próbáld meg kivizsgálni ezt, és ne ossz fel semmit részekre. Ha megkönnyebbülést, örömet, boldogságot érzel, akkor jó úton jársz.

Ne gondolj a kapcsolataidra, ne gondolj semmire, az egész világ gondolatokból fakad. Ha nem gondolkozol, akkor nem kell semmit sem megtenned.

Ha Én-ként azonosulsz önmagaddal, mint egy örök képernyő, mely ugyan a film előtt, alatt és után, akkor élvezni fogod azt. Láthatod, hogy ha a filmben van egy folyó, a képernyő nem lesz vizes emiatt. Nincs szükség gyakorlásra, hogy bármit megtisztíts, csak maradj az Én-nel, ami mindent felül múl, mert minden csak az elméd kivetülése.

Mikor a folyó a tengerbe ömlik, tengerré válik. Mi lenne, ha  már most a valóságban hinnél az elme hamis megközelítése helyett és így élnéd az életedet?

A hullám azt mondja: „Örökké meg akarok maradni!” A forrás a tenger. Az elkülönülés félelmet okoz és egót hoz létre, ami csak gondolatokból áll, amiben hiszünk.

Nincs különbség egy csepp víz és a tenger között. Az összes csepp víz hozza létre a tengert. Nincs elkülönült én-tudat, csak gondolatok és érzések merülnek fel az üres térben.

Vizsgáld meg most és ne hidd el, amit mondok és láthatod, hogy ez csak egy gondolat, hogy valami megsérthet téged és, hogy meg kell magadat védeni vagy bármit csinálni. Hol van ez az „én”? A tiszta tudatosság összekeverte magát egy csomó gondolattal és érzéssel. Olyan, mintha egy madárijesztőt embernek gondolnánk.

De te a tiszta tér vagy nem a gondolatok, különben hogyan tudnád őket megfigyelni? A megfigyelésnek az „én”-en kívül kell lennie különben nem tudnád megfigyelni a gondolataidat és érzéseidet.

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

További cikkek
igazság