Stresszkezelés és a stressz jelei life coaching szemszögből

 In coaching

A stresszkezelés elsajátítása nagyon fontos, mert a stressz alkalmával folyamatos feszültséget élünk meg, mely nemcsak ránk, hanem környezetünkre, testünkre is kellemetlen hatással bír. Megfájdulhat a fejünk, kevésbé leszünk hatékonyak, emberi kapcsolataink megromolhatnak. Ha megmutatkoznak a stressz jelei és nem boldogulunk vele, akkor érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulnunk.

A stresszkezeléshez először határozzuk meg mi az a stressz és stresszor

Dr. Selye János egész életét a stressz kutatásának szentelte, így, ha a stresszkezelés és stressz jelei iránt érdeklődünk, akkor először a stressz meghatározásával kell kezdenünk: “a stressz: a test nem specifikus válasza a testet ért igénybevételekre.”

A stresszorok: stressz keltő kellemes, kellemetlen életesemények, körülmények, adott természetes, automatikus válasz, melyek külső vagy belső ingerek idéznek elő. Tehát pozitív események is kiválthatják a stresszt.

Az evolúció célja: vészhelyzet elkerülése, élettartalékaink mozgósítása, mely nagyobb teljesítményre ösztönöz. Ez a túlélés miatt volt fontos. De manapság túl gyakran és olyan helyzetben is megéljük a stresszt, mikor az nem indokolt.

 

Stresszt kiváltó okok, melyből következtetni lehet a stressz jeleire is

Egyénenként változó, lásd stressztűrő képesség és kiváltó inger, stresszor súlyossága, tartóssága stb.

Külső okok pl. éghajlat, életmód, belső okok pl. örökölt, tanult szabályozók és így tovább. A stresszkezelés és a stressz jeleinek kialakulása attól is függ, hogy milyen a reakciónk minderre, mely képességünk fejleszthető. Ez a life coaching lényege. Meg kell vizsgálni mi/hogyan/miért váltotta ki a stressz jeleit és hogyan értékeljük azt.
– traumatikus esemény
– nem befolyásolhatóság pl. valaki elvesztése
– bejósolhatóság (látjuk előre, ennek tudata csökkentheti a hatását)
– próbatételek pl. vizsga
– belső konfliktusok
– függetlenség/függőség
– intim kapcsolat/magány
– együttműködés/versengés
– impulzusok kifejezése/etikai normák betartása

Stresszkezelés coachinggal általánosságban

– közvetett módon is működhet vagy cél specifikusan
– jobb időbeosztás, szervezés
– hatékonyság növelése
– konfliktusok kezelése
– kommunikációs készségfejlesztés
– adott területen munkahely, párkapcsolat stb.
– ha erős pszichés, pszichoszomatikus tünetek keletkeznek, akkor megfelelően képzett pszichológushoz, pszichiáterhez érdemes fordulni

 

Kinek tud segíteni a life coaching pl. stresszkezelés alkalmával, ha megmutatkoznak a stressz jelei?

Ha pszichés problémánk van, akkor pszichiáter és klinikai szakpszichológus tud segítségünkre lenni. A life coach pedig egészséges emberekkel foglalkozik, amolyan ösztönző „edzőként”, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki magukból az élet bármely területén lásd life, karrier, business, executive coaching.

Mi a különbség a (személyi és) életvezetési tanácsadó, life coach, életmód tanácsadó/lelkigondozó, mentálhigiénés szakember, életmódtanácsadó és terapeuta, pszichológus, pszichiáter között?

Segít általában 5-10 ülés alkalmával megfogalmazni és elérni a céljainkat, ösztönöz, motivál, de nem ad tanácsot, hanem sajátságos kérdéstechnikával rávilágít a bennünk lévő megoldásra.

Teljes partneri, egyenrangú, nyílt, őszinte, bizalmi légkört teremt (rapport), melyben könnyű megnyílni. A jelenre és pozitív jövőre helyezi a hangsúlyt, nem a múltat elemzi.

Természetesen nemcsak akkor szokták igénybe venni, ha a stressz jeleit véli valaki felfedezni önmagán.
Teljesen személyre szabott megoldást kapunk tőle (tehát nemcsak a stresszkezelés alkalmával), melyet magunk találunk meg a segítségével, így azonnal megerősíti önbizalmunkat saját erőforrásainkat kiaknázva, a működő sémát pedig később is tudjuk alkalmazni életünk során.

Nem véletlen, hogy a legsikeresebb vállalatok (pl. Facebook, Google) előszeretettel alkalmaznak, rendszeresen a coachokat, hogy minél hamarabb és a lehető leghatékonyabb, profi módon elérjék céljaikat.

 

 

Attila Cross

Keresztes Attila, a cikkek írója


A cikkeimben integrálom a nyugati pszichológiát a keleti filozófiával. Orvosi szaklapokban publikálok és 3 területről van egészségügyi szakvizsgám (keletei-nyugati medicina). 2005 óta dolgozom emberekkel és 350+ a nyilvános ajánlások (sikertörténetek száma) a honlapon.

 

20 év munka, több, mint 800 cikk (köztük van több 30 oldalas írás is), mely letesztelt, gyakorlati megoldásokon alapszik. Segítesz egy nemes ügyben, hogy minél több embernek segíthessünk megtartva az objektivitást?

Cikk kategória (angol, magyar)

További cikkek
önbizalomhiány kezelése